Poznejte Brno: Od významných budov a galerií až po divadla

Poznejte Brno: Od významných budov a galerií až po divadla 

Chystáte se na výlet do Brna? Vytvořili jsme pro vás plán, díky kterému město poznáte z autentické stránky, ať už cestujete sami, s rodinou nebo přáteli. Druhé největší město České republiky nabízí nekonečno možností a poznání od uměleckých výstav přes vzdělávací aktivity až po večerní divadelní představení či historické budovy a architektonické skvosty, které jsou pýchou celé České republiky.

Galerie v Brně

Chcete svůj den obohatit o prohlídku výtvarného umění? Brno otevírá veřejnosti hned několik galerií, ve kterých je možnost navštívit krátkodobé i dlouhodobé výstavy. Jedním z tipů, kam za moderním i historickým výtvarným uměním a designem, je Moravská galerie. Mezi stálé výstavy patří například ART IS HERE: Nové umění nebo možnost návštěvy Jurkovičovy vily.

Dům umění Brno je naopak určen ke krátkodobým výstavám a prezentuje současné výtvarné umění. Oblíbeným místem, kam v Brně za uměním, je také Fait Gallery. Galerie nabízí výstavy současného umění. 

Foto: Dům umění Brno

Muzea v Brně

Technické muzeum v Brně nabízí 17 stálých expozic a Technickou hernu, kterou můžete prozkoumat. Kromě toho muzeum nabízí vstup do výtvarně-technické dílny zaměřující se na tradiční řemeslné a výtvarné techniky, která je vhodná pro děti i dospělé. Technické muzeum pořádá i krátkodobé výstavy a akce. 

Foto: Technické muzeum v Brně

Moravské zemské muzeum má hned několik objektů, které stojí za navštívení. Mezi ně patří například Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr, Mendelianum nebo Pavilon Anthropos. Moravské zemské muzeum má rozsáhlou sbírku obohacenou až o šest milionů předmětů z různých oborů. Do sbírky patří také historická soška Věstonické venuše.

Muzeum romské kultury dokumentuje kulturu a dějiny Romů a Sintů a návštěvníci se tak mohou přiblížit tématice skrze exponáty a komentované prohlídky. Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity v Brně uctívá památku G. J. Mendela a představuje expozici jeho vážené osobnosti. Kromě toho pořádá také přednášky.

Divadla v Brně

Pokud byste rádi okusili kulturu ve večerních hodinách, je třeba se správně ustrojit. Brno je město umění – zejména toho divadelního. Svým návštěvníkům poskytuje mnoho možností, kam za divadelní kulturou, a nabízí multižánrový výběr. Městské divadlo Brno (MdB) se nachází v samém srdci města a na svých pódiích odehrává představení téměř každý den. 

Národní divadlo Brno (NdB) nabízí bohatý program hned ve třech jeho budovách. Janáčkovo a Mahenovo divadlo i Divadlo Reduta jsou historické budovy, na jejichž představení se sjíždí návštěvníci z celé České republiky. V jeho repertoáru najdete hry jako jsou například Ženitba, Coco Chanel nebo Hana

Foto: Národní divadlo Brno

Významné budovy v Brně

Až zavítáte na výlet do Brna, hradu Špilberku se rozhodně nevyhnete. Svou honosností upoutává pozornost návštěvníků i místních obyvatel. Příběh hradu je možné poznat skrze komentované prohlídky. Kromě prohlídkových okruhů si také v areálu hradu můžete užít koncerty, divadla, kina, přednášky a další nabízené akce.

Foto: FB Hrad Špilberk – Muzeum města Brna

Tržnice Brno je významným centrem kultury, ve kterém můžete navštívit společenské akce, trhy, markety či si vychutnat šálek kávy a něco k snědku v jednom z místních podniků. Například jazzová kavárna Podobrazy nabízí nejen bohatý jídelníček a výběrovou kávu, ale také umělecké výstavy, které zpestří vaši návštěvu Brna. Kromě vnitřních prostorů, ve kterých rozhodně najdete spoustu skvostů k vidění, je možné vyjít na vyhlídkovou terasu a prohlédnout si město ve své plné kráse. Vstup na terasu je zdarma. Méně než 10 minut chůze od brněnské tržnice se nachází Kostel sv. Jakuba, který také stojí za návštěvu.

V krátké dochozí vzdálenosti od brněnské tržnice naleznete Starou radnici, která ukrývá stálou expozici o staviteli a sochaři Antonu PilgramoviKřišťálový sálFreskový sál a výhled na město. Na nádvoří se návštěvníci mohou těšit na festivaly, koncerty, divadelní představení i filmy.

Váš výlet do Brna by neměla minout pýcha města Vila Tugendhat. Tato funkcionalistická vila se nachází mimo centrum a je známá především svým nadčasovým interiérem i exteriérem a zajímavým příběhem. Unikátní sídlo je zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ale pozor, prohlídku Vily Tugendhat je třeba dopředu rezervovat.

Foto: Vila Tugendhat

Dalším architektonickým skvostem, který představuje město Brno, je Vila Stiassni. Ta pochází ze 30. let a v současnosti je otevřená veřejnosti. Můžete absolvovat základní prohlídkový okruh, který odkrývá prvorepublikový interiér vily, prohlídku zahrady bez průvodce či prohlídku Masarykovy čtvrti, jedné z nejluxusnějších brněnských částí, s průvodcem.

Svou jedinečností zaujme také již zmíněná Jurkovičova vila. Tato secesní budova ukrývá stálou expozici věnovanou architektovi Dušanovi Jurkovičovi a jeho sídlu. Místo je jádrem inspirace britského, vídeňského a lidového umění a zaujme zejména svým unikátním vzhledem.

Foto: Jurkovičova vila

Venkovní aktivity v Brně

Pokud se plánujete vydat na výlet s dětmi, neváhejte navštívit ZOO Brno. Brněnská zoologická zahrada je rozlehlý komplex, ve kterém se nebudete nudit. Vstupné pro děti do tří let je zdarma. Kousek od brněnské zoologické zahrady se nachází Brněnská přehrada, na kterou je možné zavítat po cestě do ZOO, a užít si procházku po klidnější části daleko od rušného centra města.

Vzdělávací a zábavné aktivity v Brně

Vzdělávací aktivitou, která je vhodná pro celou rodinu, je návštěva Hvězdárny a planetária Brno. Poznejte nejen astronomii, ale i další vědy z oblasti neživé přírody v interaktivní podobě. Kromě stálých expozic Hvězdárna a planetárium Brno nabízí také program různorodých akcí.

Urban centrum Brno je informační centrum rozvojových projektů města. Své návštěvníky vzdělává o tématu formou výstav, besed a prezentací. Dozvíte se tak mnoho o městských projektech města Brna. 

Kombinace vzdělání a zábavy je nejlepší učitel – vydejte se do VIDA! zábavního parku, který je vhodný pro všechny věkové kategorie. Dozvíte se, jak funguje svět kolem nás za pomocí interaktivních exponátů, se kterými je možnost si hrát a zkoušet, jak určité jevy vznikají a probíhají. Ve VIDA! Science centru naleznete jak stálé expozice, tak dočasné výstavy.

Foto: VIDA! Science centrum Brno

Zdroj fotky: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!