Nejnovější články » Hudební novinky

Sérii Jazz Meets World odstartuje koncert známé izraelské skupiny Shalosh. Naváže Shai Maestro Trio

22.10.2024,

Do Prahy se vrací Shalosh, izraelské klavírní trio. Muzikanti si předsevzali, že nikdo nebude ten hlavní, ale postaví svoji hudbu na dokonalé komunikaci rovnoprávných osobností. Aktuální album Tales Of Utopia představí v idylické souhře 1. listopadu v Atriu na Žižkově. Na ně naváže na tom samém místě 28. listopadu další klavírní trio Shai Maestro Trio s osobitým pohledem na současný jazz, kotvící v americké tradici.

Trio Shalosh se vrací do Česka pravidelně a vždy dokáže znovu překvapit novým repertoárem, potěšit čerstvými hudebními vizemi s důrazem na nápadité a chytlavé melodie.

„Na tuhle nahrávku jsme opravdu hrdí. Pracovali jsme na ní více než dva roky, během kterých nabrala mnoho různých tvarů a forem. Jako koncepci jsme použili příběhy z odlišných mytologií. Z nich jsme pak vytvořili jednotnou zápletku, která nás provede skrz celé album. Mladý hrdina opustí vesnici a vypraví se na dobrodružnou výpravu, aby našel svoji vnitřní Utopii,“ popisují Shalosh do not ukrytý význam výpravného díla.

Hudba Shalosh je zkrátka o spojování, nikoliv o rozdělení světa. I proto si trio vybralo jako inspiraci propojení utopických představ ze Starého zákona, z Odyssey, z mytologií křesťanské, řecké i těch východních. A stejně jako muzikanti převedli různé myšlenkové proudy do soudržného hudebního tvaru, pokračují i ve stmelování různých žánrů v amalgam. Sound Shalosh je typickou ukázkou levantského jazzu, přitom zcela přirozeně vstřebal i prvky rocku, kultivovaného popu, elektronické taneční hudby i různých etnických tradic.

Trio Shalosh vzniklo v Tel Avivu v roce 2013, jednotliví muzikanti se ovšem znali a hrávali spolu už o dekádu dříve. Zakládajícími členy jsou pianista Gadi Stern a bubeník Matan Assayag, původního kontrabasistu Daniela Benhorina ovšem brzy nahradil David Michaeli. S titulem Rules Of Oppression (2016), natočeným s řadou hostů, si trio začalo budovat mezinárodní kariéru. Dnes mají Shalosh na kontě pět studiových a jedno živé album a publikují u respektovaného německého labelu ACT.

Na toto klavírní trio naváže další trio v čele s hudebníkem jménem Shai Maestro ve spojení s kontrabasistou Orlandem le Flemingem a bubeníkem Ofrim Nehemyou.

„Poslouchat Shaie Maestra je jako procitnout do nového světa,“ napsal o pianistovi uznávaný server All About Jazz. Díky tomu, že Maestro přijíždí do českých zemí pravidelně, máme možnost sledovat jeho dobrodružný vývoj od role mladičkého sidemana basisty Avishaie Cohena, do jehož sestav nastoupil jako devatenáctiletý, po naprostou svrchovanost brilantního sólisty a kapelníka.

Svůj originální přístup k hudbě si definuje nejlépe sám: „Gigantická historie jazzu je velkou inspirací, ale také ohromnou výzvou. Každý z nás má svůj individuální dar. Je jím svobodná volba. Odbočit v klíčovém okamžiku do dur nebo do moll, zahrát pianissimo nebo fortissimo. Vždy se snažím ctít a přijmout historii, ale zároveň se nepokoušet být někým jiným, než jsem. Nechat hudbu hovořit opravdu za sebe.“

Nalaďte se tedy na sérii Jazz Meets World a naštivte jeden z koncertů v Atriu Žižkov. V pátek 1. listopadu vystoupí skupina Shalosh a ve čtvrtek 28. listopadu zahraje Shai Maestro Trio.

Foto: P&J Music