Halloween podle Tima Burtona: výběr filmů oblíbeného režiséra

Halloween podle Tima Burtona: výběr filmů oblíbeného režiséra 

Tim Burton je americký režisér, scenárista a výtvarník, známý pro jeho mysteriózní, hororové a fantasy filmy, které mnohdy nepostrádají ani komediální prvky a lekavé scény. Burton se do historie se zapsal jako jeden z nejoblíbenějších režisérů všech dob a do jeho filmografie patří jedny z nejznámějších snímků tohoto typu. My jsme pro vás zmapovali výběr filmů, které v době Halloweenu naladí diváky do napjaté a tajemné atmosféry!

Beetlejuice

Po autonehodě se mladý manželský pár náhle ocitne zpět ve svém rodinném domě. Ten je ale po jejich smrti obydlen novou rodinou, která začne milované sídlo rekonstruovat. Duchové ho chtějí zpátky a najmou si bio-exorcistu, který jim pomůže nájemníky z rodinného domu vyhnat. To by nebyla pořádná halloweenská zápletka, kdyby se něco nezvrtlo. Jak mladému páru bio-exorcista zvaný Beetlejuice pomůže? Tento oblíbený snímek je z roku 1988 a dodnes z něj sálá jedinečná atmosféra. 

Pokud vás tato fantasy komedie zaujala, letos se na plátnech objevuje také snímek Beetlejuice Beetlejuice jako jeho navazující pokračování. Ten nám představí příběh tří generací rodiny Deetzových a jejich objev posmrtného života, který se skrývá přímo na půdě domu. Udělejte si halloweenský filmový maratón a koukněte se na oba filmové díly, které nepostrádají rodinnou atmosféru, dávku humoru, ale také lekavé scény. 

Mrtvá nevěsta Tima Burtona

Roku 2005 se na filmových plátnech objevuje Mrtvá nevěsta Tima Burtona, která se odehrává ve stejně strašidelné fantasy náladě, jako jeho Beetlejuice. Tento animovaný snímek se odehrává v 19. století, kdy je mladý Viktor oženěn s dívkou svých snů – i když ne tak úplně podle jeho představ. Svou nevěstu si vezme mrtvou. Její reálná podoba čeká na Viktora ve světě živých, kam se snaží zpět dostat, i přes to, že svět mrtvých nakonec shledá pestřejší, než život ve viktoriánské vesnici.

Frankenweenie: Domácí mazlíček

Animovaný snímek vhodný pro celou rodinu, u kterého se zasmějete, ale nepostrádá ani napětí, díky kterému nebudete chtít odtrhnout zrak. Mladý Viktor truchlí nad ztrátou svého milovaného pejska. Jeho vynalézavost ho dovede do bodu, kdy se pejska snaží přivést zpět k životu. Poté, co se mu oživení pomocí nápaditých experimentů opravdu zadaří, pejska nezvládne moc dlouho skrývat. Bude tak muset čelit hrozným následkům, které má pejskův návrat do světa živých.

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 

Snímek se řadí mezi dobrodružné filmy, který dokonale zapadá to Burtonova fantasy světa. Je zpracován na základě předlohy stejnojmenné knihy od autora Ransoma Riggse. Jake je mladý kluk pátrající po odkazu, který mu zanechal jeho zesnulý dědeček. Dopátrá se až k podivnému sirotčinci s ještě podivnějšími obyvateli. Hlavní hrdina se ocitá v situaci, kdy novým přátelům bude nápomocný, a to když se setká s jejich nepřáteli. Snímek je dostupný na Netflixu, Apple TV+ či Disney+.

Temné stíny

Roku 2012 přichází do kin snímek v hlavní roli s Johnnym Deppem, Michelle Pfeiffer, Helenou Bonham Carter a dalšími. Tim Burton komediálně ztvárňuje příběh upíra Barnabase, který je po dvě stě letech osvobozen z rakve. V současnosti najde své pozůstalé příbuzné, kteří žijí naprosto odlišným životem, než si Barnabas pamatuje, a pokusí se oprášit jejich zašlou slávu celé rodiny. Sám se ale dostane do situace, kdy musí čelit své minulosti, ve které přišel o velkou lásku, a byl zakletý do podoby upíra. Nyní tento trhák můžete zhlédnout například na Apple TV+. 

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Duo Johnny Depp a Helena Bonham Carter se ve filmu Tima Burtona objeví ještě jednou, a to ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street. Jedná se o kombinaci hororu a muzikálu, ve kterém se nespravedlivě odsouzený Benjamin rozhodne pomstít všem, kteří jeho dobu strávenou ve vězení zavinili. Spojí se tedy s Nellie a nad jejím pekařstvím si otevře holičství, ve kterém jeho oběti potká příšerný osudový konec. Zbavování se těl je ale oříškem, se kterým mu pomůže Nellie, a náhle začne ve svém obchodě prodávat masové bochánky, které se stanou senzačním hitem pro celé město. Momentálně je film na Apple TV+ a dalších.

Ospalá díra

Ospalá díra je vesnice, ve které pravidelně dochází k vraždám. Říká se, že je páchá bezhlavý jezdec, který přišel o život, a svou hlavu hledá tak, že ji stíná ostatním obyvatelům tajemného místa. Do pozice detektiva se postaví Crane, který hádanku rozluští zjištěním, že všichni mrtví měli velké společné tajemství.

Střihoruký Edward

Johnnyho Deppa nevidíme v Burtovoných snímcích naposledy. V roce 1990 se objeví v romantickém mysteriózním dramatu. Edward je výtvorem vynálezce, který před jeho dokončením zemře. Hlavní hrdina tak nikdy nebude dokončen a je odsouzen k ostrým břitvám místo lidských rukou. I přes hrozivou podobu, která děsí Edwardovo okolí, si ho vezme pod svá ochranářská křídla Peggy. Toto drama nemine ani romantická zápletka. 

Wednesday

Do filmografie Tima Burtona spadá také kultovní série Wednesday. Wednesday Addamsová, kterou můžeme znát jako mladou hrdinku rodiny Addamsových, se objeví v roli vyšetřovatelky vražd. Mysteriózní seriál má momentálně dvě série, které je možné zhlédnout na Netflixu.

Zdroj fotky: Steve Forrest pro The New York Times

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!