Das Filmfest, MFDF Ji.hlava, Mezipatra. Přehled filmových festivalů do konce roku

Das Filmfest, MFDF Ji.hlava, Mezipatra. Přehled filmových festivalů do konce roku 

Filmoví nadšenci se mohou do konce roku těšit ještě na pestrou nadílku filmů v rámci filmových festivalů napříč Českou republikou. V nabídce jsou jak známé uznávané filmové přehlídky, tak menší, či dokonce nové festivaly.

Das Filmfest

Das Filmfest se letos uskuteční od 16. do 20. října v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, od 22. do 26. října v brněnském kině Art a do třetice od 1. do 5. listopadu zamíří do nově zrekonstruovaného olomouckého kina Central. I v letošním roce své filmy na festivalu osobně představí vybraní filmoví tvůrci.

Přehlídku spolupořádají Goethe-Institut Česká republika, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Festival připomene osobnosti a umělce jako jsou spisovatel Franz Kafka, choreografka a tanečnice Pina Bausch či vídeňský písničkář Voodoo Jürgens, nabídne pohled na nacistickou propagandu i temné období života v 18. století, ale také palčivé téma současnosti zamořování planety plasty.

MFDF Ji.hlava

Osmadvacátá dokumentární Ji.hlava začne co nevidět. Program nabídne více než tři sta filmů. Mimo jiné objevnou retrospektivu švýcarské filmařky Anne­Marie Miéville a přehlídku oceňovaného tchajwanského režiséra Tsai Ming-lianga. Chybět nebude nový film Filipa Remundy o nacionalistovi ze Sibiře anebo portrét fotografky Marie Tomanové. Festivalu se zúčastní režisérka Kirsten Johnson, která pro Ji.hlavu natočila letošní festivalovou znělku. Diskusní platforma Inspirační fórum se bude věnovat tématům lesa, války, imunity, technologií a volného času. Ji.hlava proběhne od 25. října do 3. listopadu, a poprvé potrvá deset dní.

Anishort

Filmový festival Anishort nabízí bohatou škálu krátkých animovaných filmů z celého světa, oceněných na mezinárodních festivalech. V České republice je umístěno hned několik kin, které festivalové filmy promítají. Těšit se můžete na kombinaci různých animačních technik, žánrů a nespočet příběhů. Festival se uskuteční ještě 25. říjen v Liberci a 29. října v Brně.

Empathic Film Festival

Empathic Film Festival je nový filmový festival se zaměřením na sociální témata. Svůj první ročník slavnostně zahájí ve čtvrtek 31.října v Kině Svět ve městě Tábor, kde bude festival probíhat po celou dobu jeho konání až do 3. listopadu. Empathic Film Festival uvede přes 12 filmů se sociální tématikou. Letos se bude zabývat převážně dvěma tématy, aa to Alzheimerova choroba a problematika vlivu sociálních sítích a jejich dopad na chování jedinců, mezilidské vztahy a celkový dopad na společnost. Promítané filmy se také dotknou tématů partnerských vztahů, dospívání, ale i lidských traumat. 

Kino Brasil

Festival Kino Brasil se bude letos věnovat kromě brazilské kinematografie i tématu jako je sucho a vlivu klimatu na kulturu. Sucho má na brazilskou kulturu výrazný vliv, zejména v severovýchodní oblasti země, známé jako Nordeste. Ovlivňuje literaturu, hudbu, náboženské a kulturní tradice. Toto téma zahrnuje bohatý doprovodný program, který začíná už několik týdnů před samotným festivalem. Těšit se můžete na přednášky, debaty, taneční a hudební lekce, večírky a degustace brazilské kávy a jídla.  Filmovým předskokanem bude brazilská klasika, film hnutí „cinema novo“ z 60. let Vyprahlé životy, který se odehraje 29. října v kině Ponrepo. Filmy se budou promítat v rozmezí 26. října až 3. listopadu.

JUNIORFEST

JUNIORFEST je filmový festival pro děti a mladé publikum, který se v Plzeňském kraji koná pravidelně od roku 2008. Jedná se o soutěžní festival zaměřený nejen na hranou a animovanou filmovou tvorbu, ale od roku 2017 i na dokumentární a od roku 2022 i seriálovou tvorbu v nesoutěžních sekcích. V letošním roce se můžete těšit nejen na další JUNIORFEST online, ale hlavně na 17. ročník JUNIORFEST 2024 v termínu 8. až 13. listopadu v Domažlicích, Plzni, Klatovech, Dobřanech, Horšovském Týně a Přešticích.

3KinoFilm Fest

3KinoFilm Fest je soutěžní filmový festival zaměřený na středoevropskou kinematografii. Bude se konat v historickém centru Prahy od 11. do 16. listopadu. Festival, který letos slaví svůj 11. ročník, nabídne 18 soutěžních celovečerních hraných filmů, setkání s tvůrci, rozhovory, výstavy a koncerty. Hlavní program proběhne v kinosálech Městské knihovny na Mariánském náměstí. kompletní program bude zveřejněn 21. října. Slavnostní zahájení 3KinoFilm Festivalu započne 11. listopadu velkofilmem Jerzy Kulej. Dvě strany vítězství. Je to příběh polského boxera Jerzyho Kuleje o síle charakteru a odhodlání. Doprovodný program je letos věnován Karlu Čapkovi.

Ostrava Kamera Oko

Mezinárodní kameramanský filmový festival Ostrava Kamera Oko se koná od roku 2009 v Ostravě. Zaměřuje se na prezentaci kameramanské tvorby výrazných osobností České republiky i zahraničí. Součástí hlavního programu je soutěžní výběr celovečerních a krátkometrážních snímků, prezentace tvůrců či industry sekce sloužící k setkávání odborníků i studentů evropských filmových škol. Doprovodnou složku pak tvoří location tour, výrazný hudební program, přednášky či výstavy. Specifikem festivalu je využívání netradičních, často industriálních prostor pro site-specific projekce. Šestnáctý ročník festivalu Ostrava Kamera Oko proběhne od 13. do 17. listopadu.

Mezipatra Queer Film Festival

Queer filmový festival organizovaný občanskými sdruženími Mezipatra a STUD Brno každoročně představí kolem stovky českých i zahraničních filmů s LGBTQ+ tématy a jejich tvůrce a tvůrkyně. Filmy oceňuje odborná porota v rámci prestižní mezinárodní soutěže mezinárodních filmů. Nedílnou součástí programu jsou doprovodné diskuze, přednášky, workshopy, výstavy a party. Hlavní část festivalu proběhne v Praze od 7. do 14. listopadu a v Brně od 15. do 22. listopadu a formou ozvěn ve vybraných městech v ČR

Festival francouzského filmu

Letošní vizuální podoba 27. Festivalu francouzského filmu, který se uskuteční od 21. do 27. listopadu, je poctou legendárnímu francouzsko-arménskému zpěvákovi, skladateli a herci Charlesi Aznavourovi, který by se letos dožil sta let. V rámci této pocty festival vybral pět snímků, které ukazují jeho uměleckou rozmanitost. V lyrickém příběhu César a Rosalie  podávají výborné herecké výkony Romy Schneider, Yves Montand a Sami Frey. Film zkoumá komplikované mezilidské vztahy, lásku a žárlivost mezi hlavními postavami. Festival zpěváka připomene také projekcí slavného snímku Střílejte na pianistu Françoise Truffauta, ve kterém Aznavour ztvárnil hlavní roli a dokumentem Aznavour a jeho svět.

Snow Film Fest

Každý rok od října do prosince přináší SNOW FILM FEST do více než 150 českých a slovenských měst ty nejlepší filmy o zimních sportech z celého světa i z domácí produkce. Pravidelně se můžete těšit na celovečerní pásmo špičkových filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu, snow-kitingu a dalších zimních radovánkách. SNOW FILM FEST je zimní brácha podobného festivalu Expediční kamery a společně jsou daleko největší akcí svého druhu u nás. Letošní ročník SNOW FILM FESTu se uskuteční v rozmezí 25. října až 14. prosince.

Foto: Festival francouzského filmu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!