Winter Wonderland, Výjimečný stav, ART*VR. Týdenní tipy od 14. do 20. října

Winter Wonderland, Výjimečný stav, ART*VR. Týdenní tipy od 14. do 20. října 

V půlce října na nás čeká mnoho zajímavých akcí z různých odvětví umění. Vybírat můžete například z akcí jako Festival virtuální reality, Řemesla živě a z pestré palety hudebních vystoupení. V kině na vás čeká snímek Výjimečný stav a do divadel vstupují inscenace V záveji či Proměna. Zpřístupní se také vylepšený svítící park Winter Wonderland. Stačí si vybrat dle vašich preferencí.

Bílá pastelka

Ve dnech 14. až 16. října proběhne 25. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Sbírka probíhá každým rokem u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole, který si připomínáme 15. října. V těchto dnech můžete v ulicích Olomouce potkat dobrovolníky v bílých tričkách s logem sbírky, kteří Vás za příspěvek 30 korun odmění bílou pastelkou s bílou nebo barevnou tuhou. Přispět můžete i bezhotovostně prostřednictvím QR kódů umístěných přímo na kasičkách, kterými budou dobrovolníci vybaveni. Z vybraných finančních prostředků se podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

Identita – příběh českého grafického designu

Výstava Identita – příběh českého grafického designu představí na všech třech podlažích Musea Kampa až do 2. února 2025 to nejlepší z historie českého grafického designu. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si několik stovek exponátů od začátku 20. století do současnosti, například ikonické plakáty, špičkově upravené knihy a časopisy, desítky logotypů, vývoj státních symbolů, navigačních systémů a také výjimečné příklady grafického designu z epochy audiovizuálních médií.

ART*VR: Festival virtuální reality a imerzního umění

Od 15. do 20. října se uskuteční Festival virtuální reality v DOXu. Přehlídka filmů ve virtuální realitě nabídne během šesti dnů na tři desítky zážitků ve virtuální realitě a možnost setkat se s jejími autorkami a autory. Letošním tématem festivalu, který je největší akcí svého druhu ve střední a východní Evropě, bude Za skleněný strop - slogan směřující k prozkoumání postavení žen ve sféře virtuální reality. Filmy uvedené v tematické sekci Za skleněný strop budou k vidění až do 10. listopadu. 

Aly Keïta, Lucas Niggli a Jan Galega Brönnimann

Aly Keïta, Lucas Niggli a Jan Galega Brönnimann nepotřebují slovník mezi hudební řečí západní Afriky, jazzem a evropským odkazem. Trio tvořené pokračovatelem váženého rodu západoafrických griotů (trubadúrů a kronikářů) a dvěma švýcarskými hudebníky s jazzovou i klasickou průpravou se právem honosí do češtiny těžko přeložitelným příměrem Brotherhood Of Vibes And GroovesPorozumění mezi žánry, tradicemi a kontinenty prostoupí i jejich vystoupení 16. října v pražské Chodovské tvrzi.

Řemesla živě

Podzimní tradice se ponese v duchu akce Řemesla živě na Novoměstské radnici, a to v úterý a ve středu 15. a 16. října vždy od 9.00 do 17.00. Tyto dny budou věnované řemeslům a především těm, kdo jsou jejich mistry i každému, kdo se pro svou budoucí kariéru teprve rozhoduje, nám nabídnou možnost uvidět, vyzkoušet a zažít mnoho řemesel a promluvit si s těmi, kdo se s nimi v životě již spojili.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Výjimečný stav

Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě Karel Beran v podání Ondřeje Vetchého přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. Když se na základě vysoce sledovaných příspěvků rozhodně Český rozhlas poslat za zpravodajem podpůrný tým, ocitne se před neřešitelnou volbou: buď se přizná k mediálnímu podvodu, nebo musí předstírat vlastní smrt. Snímek vstupuje do kin 17. října

V závěji

V pátek 18. října bude mít premiéru v Komorním divadle Kalich komedie s Jiřím Langmajerem a Petrou Hřebíčkovou. Děj se jeví značně komicky. Venku je vánice a skutečná sněhová kalamita, která působí jako konec světa. Vycházet z domu se nejenom nedoporučuje, ale dokonce je to i zakázané. A přesto někdo buší na Patrickovy dveře. Značně excentrická žena se v Patrikově domě chová jako doma, neváhá kritizovat jeho návyky i životní postoje, bezprostředně komentovat sochu zdobící obývací pokoj a už vůbec se nebojí narušit jeho poklidný večer.

Foto: V závěji

Proměna

Renomovaný režisér Ivan Uryvskyj přináší odvážný novátorský přístup ke klasické literární předloze Proměna z pera Franze Kafky.  V hlavní roli se objeví Martin Donutil s kolegy jako Sára Affašová, Kamila Trnková, Radim Kalvoda či Evellyn Pacoláková. Slavné dílo Franze Kafky jako surreálná počítačová hra, která se mění v urputný boj o vlastní identitu a existenci v rychle se měnícím okolním světě se premiérově odehraje 19. října v divadle Rokoko.

Foto: archiv MDP

Winter Wonderland

Více pohádkových příběhů i atrakcí na návštěvníky čeká již od 18. října. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan a přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. Nově budou přidány další zábavné a adrenalinové atrakce. Děti i dospělí si užijí zábavu na velkém autodromu, obří chobotnici i na létajících slonech a velkém řetízkovém kolotoči, ze kterých je výhled na celý park. Adrenalin návštěvníkům zvedne horská dráha, bláznivá lavice nebo pirátská loď, ale i strašidelný zámek.

Horkýže Slíže & Dukla Vozovna & Volant

Horkýže Slíže je slovenská rocková kapela z Nitry. Dukla Vozovna je česká punková skupina z Pardubic. Pro punkovou kapelu založenou v roce 2001 je typická hudba se dvěma akordeony. A do třetice Volant je pardubická punková kapela. V sobotu 19. října si můžete toto jedinčené spojení poslechnout v Herálci.

Vypsaná fiXa a Mňága a Žďorp

Vypsaná fiXa oslaví 19. října ve Zlíně své XXX kulaté narozeniny. Nejprve zahraje v roli narozeninového bonusu spřátelená kapela Mňága a Žďorp a po nich nastoupí samotná Vypsaná fiXa, která vybere to nejlepší ze svých deseti alb. 

PDC Czech Darts Open 2024

Ve dnech 18. až 20. října se Praze odehraje druhý oficiální turnaj PDC s názvem PDC Czech Darts Open 2024. Stejně jako v roce 2023 bude místem konání Hala 6 v PVA EXPO Praha na Výstavišti Letňany. Každý turnaj série European Tour má 6 hracích částí. Dvě v pátek, v sobotu i v neděli. Turnaje se zúčastní 16 nejlepších hráčů ze žebříčku Pro Tour Order of Merit, které doplní dalších 32 hráčů z kvalifikací.

Foto: čsfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!