Nejnovější články » Umění

Podzimní veletrh ANTIQUE přinese téma trendů a jejich návratů

12.10.2024,

Inspirativní a navracející se umělecké trendy z minulosti přichází na podzim v plné síle v podobě již 51. Veletrh starožitností ANTIQUE, který se bude konat ve dnech 21. až 24. listopadu v pražské Novoměstské radnici. Návštěvníci se mohou opět těšit na přehlídku těch nejlepších obchodů se starožitnostmi z Čech a Moravy. Prostory Novoměstské radnice se tentokrát zaplní předměty, které dělaly parádu již v době svého vzniku a jsou inspirací dodnes.

Podzimní veletrh každoročně bývá jedinečným předznamenáním adventu a je ideální příležitostí pořídit vánoční dárky. Vystavovatelé sebou zpravidla přivážejí to nejlepší zboží a veletrh se tak stává výkladní skříní současných trendů. Prodejní výstava je taktéž výjimečnou příležitostí zhodnotit stav a trendy současného trhu, případně doplnit sbírky, vhodně investovat či doladit interiér. Asociace starožitníků již tradičně nabídne služby poradny. Odborníci zájemcům bezplatně posoudí a odhadnou cenu jejich starožitností.

„Nikoho asi nepřekvapí informace, že se v dějinách umění vracejí či rozvíjejí dříve známé styly,“ uvádí prezident AS Jan Neumann. „Například vykopávky po roce 1738 v Herkulaneu a v Pompejích vyvolaly nadšený zájem o antiku a první klasicistní návrháři byli inspirováni objevenými nástěnnými malbami a barevnými schématy. Na to pak navázali designéři pohánění napoleonskými imperiálními tendencemi a zrodil se klasicismus, který přijal jednodušší elegantnější vzhled a z vlnitých forem se staly lineární. Později, v průběhu 19. století se designéři a umělci otočili zády k vlastnímu době a začali zkoumat styly dřívějších věků, zejména středověku a na svět se dostaly historizující a silně dekorativní slohy jako novogotika, neorenesance a neorokoko. Je velmi zajímavé tyto vlivy odhalovat a sledovat. To samé se událo i ve 20. století v tak populárním art decu. Mnozí návrháři, např. Paul Follot, v rané fázi využili pro svou práci francouzský nábytek z 18. století, z něhož odstranili veškeré spirály a voluty a vytvořili jednodušší vzhled. Tím se skrze klasicismus či neoklasicismus dostal opět na výsluní vliv antiky. Když pak nastoupila exotická dřeva, jemný lak a slonovina, kombinací neoklasicisního stylu s neobvyklými materiály a africkými vlivy, vznikl zcela nový sloh art deco,“ dodává.

Foto: archiv Novoměstská radnice

„Na veletrhu je skutečně velká koncentrace kvalitního zboží, což vytváří konkurenci, která je výhodná právě pro nakupující. Mnoho lidí sem přichází i proto, aby se inspirovali, pobavili či zjistili, jak se v současné době pohybují ceny. Mám zkušenost, že si pak často i nakoupí. Starožitnosti nejsou jen bohatě vyřezávané kousky nábytku z 19. století, nebo krajinky ze stejné doby, ale i soudobě působící kousky ve stylu art deca či kubismu, vypadající díky použitým materiálům luxusně. Tyto věci lze snadno zakomponovat do minimalistického současného interiéru. To platí i o skle či porcelánu. Občas některé zlatnicky skvěle zpracované biedermeierovské šperky z 19. století připomínající kubistické návrhy a art decové kousky působí doslova moderně, jsou nositelné pro každou ženu,“ uzavírá viceprezidentka AS Simona Šustková.

Foto: archiv Novoměstská radnice