Stačí jen jeden špatný den. Jaké jsou ikonické momenty z oscarového Jokera?

Stačí jen jeden špatný den. Jaké jsou ikonické momenty z oscarového Jokera? 

Před pěti lety Joker Todda Phillipse pobláznil celý svět. Jeho interpretace skvělého charakteru si získala diváky, kritiky a dva Oscary k tomu. Jaké výrazné momenty si pamatujete z filmu vy? A pozor, pokud jste Jokera dosud neviděli, měli byste následující řádky odložit na později.

Klaun na okraji společnosti

V úvodních několika minutách snímku vidíme Arthura Flecka (Joaquin Phoenix) jako tradičního klauna, který se snaží přilákat zákazníky do obchodu. Mává nápisem, pitvoří se. Scéna okamžitě nastavuje tón filmu a představuje nám hlavního hrdinu jako člověka, který je na okraji společnosti. Arthur je následně napaden skupinou mladíků, což jen akcentuje jeho neustálé ponižování a násilí, kterému čelí.

Tanec v koupelně

Po prvním vražedném činu trojice byznysmanů ve vlakové soupravě Arthur tančí v koupelně, což je jeden z nejsilnějších momentů filmu. Tato pasáž nebyla původně ve scénáři. Vznikla spontánně během natáčení a je o to silnější s hudbou oscarové vítězky Hildur Guðnadóttir, která dokonale doplňuje Arthurův přechod do šílenství. Phoenixův pohyb je hypnotický a symbolizuje jeho transformaci v Jokera. Arthur začíná cítit osvobozený od svých vnitřních démonů a společenských omezení.

Schody a rock and roll

Arthur tančí na schodech v kostýmu a make-upu a ukazuje své nové já. jeho výstup doprovází skladba Rock and Roll Part 2 od Garyho Glittera, což jí přidává na energii. Ikonická sekvence byla natočena v newyorském Bronxu a schody se staly turistickou atrakcí. Jokerův tanec je plný radosti a zároveň šílenství, což dokonale vystihuje jeho nově nalezenou svobodu. Je to moment triumfu pro postavu, která byla celý život utlačována. Je sebevědomí a nedotknutelný.

Ještě jeden vtip, Murray

Jedním z vrcholů snímku je Arthurův výstup v talkshow Murrayho Franklina (Robert De Niro). Arthur, nyní plně přeměněný v Jokera, se přiznává k vraždám a následně zastřelí Murrayho v přímém přenosu. Scéna je volně inspirována filmem Král komedie (1982), kde De Niro hrál hlavní roli a funguje jako vyústění jejich vzájemného vztahu, který začal obdivem a postupně upadal poté, co si Murray vzal na paškál Arthurův nepovedený standup. Idol se mění v nemesis a úsměv mizí.

To byste nepochopila...

V závěrečné scéně vidíme Jokera v arkhamském ústavu, kde potlačuje smích. Při diskuzi s terapeutkou na její dotaz následně reaguje, že se bavil vtipem, který by nepochopila. Finále je otevřené interpretaci a nechává diváky přemýšlet, co je skutečnost a co je Jokerova fantazie. Je to jeho reakce na osudy Waynovy rodiny nebo jeho vlastní? Podle režiséra Todda Phillipse jde o jediný upřímný smích, který charakter ve filmu ukáže.

Připomeňte si recenzi prvního dílu. Pokračování s podtitulem Folie à Deux vstupuje do českých kin 3. října.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!