A zase Beetlejuice. Jaké zajímavosti se pojí s ikonickým filmem Tima Burtona

A zase Beetlejuice. Jaké zajímavosti se pojí s ikonickým filmem Tima Burtona 

Už tento týden se do kin podívá pokračování legendárního snímku vizionářského režiséra Tima Burtona. Máte rádi původního Beetlejuice z roku 1988 a víte o něm úplně vše?

Michael Keaton strávil na natáčení jen dva týdny

Přestože Michael Keaton hraje titulní postavu, na natáčení strávil pouze dva týdny. Jeho Beetlejuice se objevuje až po 25 minutách filmu a celkově je na scéně méně než 20 procent času stopáže. Během natáčení filmu Keaton improvizoval velkou část svých dialogů. Jeho kreativní přístup a schopnost improvizace přispěly k jedinečnému a nezapomenutelnému charakteru, kterým Beetlejuice bezesporu je. Paradoxně mu však role v kariéře i uškodila. Když byl po Burtonově trháku obsazen jako Batman, řada diváků si neuměla představit, že by pitvořící se Keaton přesvědčivě zahrál temného rytíře.

Původní scénář byl mnohem temnější

Původní verze scénáře byla více hororová než komediální, přesně dle tradičního střihu Tima Burtona. Autonehoda Maitlandových byla mnohem brutálnější a Betelgeuse / Beetlejuice měl být démon s křídly. Film měl také původně úplně jiný název. Studiu se nelíbil Beetlejuice a tak navrhovalo "House Ghosts", což odkazovalo na duchařskou tematiku filmu. Na to Burton vtipem oponoval a zvolil za vlasy přitaženou verzi "Scared Sheetless" (volně přeloženo jako "Vyděšený k smrti"). Byl šokovaný, když se studiu nápad zamlouval. Nakonec vše dobře dopadlo.

Film získal Oscara za nejlepší masky

Film získal Oscara za nejlepší masky, když porazil konkurenty Cesta do Ameriky a Strašidelné Vánoce. Umělci Ve Neill, Steve LaPorte a Robert Short byli ti, kdo si sošku odnešli. K ikonickému vzhledu Beetlejuice ale přispěl i sám představitel hlavní role Michael Keaton. Navrhl například vizuál plesnivého make-upu, elektrizované vlasy a oblečení z různých historických období.

The Banana Boat Song

"Work all night on a drink a rum. Stack banana 'til the mornin' come..." Ikonickou scénou je tanec u jídelního stolu, který zosnují zesnulí majitelé domu Adam a Barbara na nové příchozí. Píseň Day-O (The Banana Boat Song) od Harryho Belafonteho se stala jakýmsi hudebním motivem filmu a diváci si ji dobře pamatují. Hodně znamenala i pro samotné herce. V roce 2010 zněla i na pohřbu Glenna Shadixe, který ztvránil nezapomenutelnou roli Otha.

Herci a herečky

Sammy Davis Jr., nikoliv Michael Keaton, byl první volbou pro roli Beetlejuice. Člena slavného Rat Packu chtěl přímo režisér Tim Burton. Anjelica Huston byla zase původně obsazena jako Delia Deetz, ale musela odstoupit kvůli nemoci. Nakonec ji nahradila Catherine O’Hara, která se během natáčení seznámila se svým budoucím manželem, produkčním designérem Bo Welchem. Roli Lydie Deetz, kterou nakonec ztvárnila Winona Ryder, odmítlo mnoho mladých hereček. Ryder byla tehdy relativně neznámá, ale její výkon se stal jedním z nejikoničtějších v její kariéře. Geena Davis a Michael Keaton byli při oslovení nadšeni scénářem a roli přijali bez váhání. Velkým tahákem byla samozřejmě spolupráce s Burtonem samotným.

Další filmové novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!