Nejnovější články » Umění

Designblok, Be2Can, Festival delikátních chutí. Týdenní tipy od 30. září do 6. října

29.9.2024,

V nadcházejícím týdnu nás opět čeká plno zajímavých kulturních akcí. Do sytosti si můžete užít již tradiční festivaly jako Designblok, Be2Can, Den architektury či Festival delikátních chutí. V kinech bude mít premiéru opěvovaný dokument Ještě nejsem, kým chci být a ve výstavních síních budou mít své premiéry výstavy 1 + 1 = 1 a Pocta Zuzaně Navarové. Týden pak uzavře Valtické vinobraní.

Designblok

Na letošním Designbloku, který se uskuteční od 2. do 6. října na Pražském hradě, v Muzeu Prahy, Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a na dalších lokacích po Praze, nebudou opět chybět zahraniční hosté z řad designérů, kurátorů, publicistů, galeristů či kreativních ředitelů a výrobců. Novou spolupráci se značkou Moroso přijede osobně představit legenda světového designu Ron Arad, který z rukou ředitelky festivalu Jany Zielinski převezme Cenu Designbloku za mimořádný přínos designu. Nebude chybět ani multitalent z Nizozemí Winy Maas. Ten přenese návštěvníky do světa, kde města pohltila zeleň. Šestadvacátý ročník největšího středoevropského svátku designu si nenechá ujít ani slavná italská galeristka Rossana Orlandi nebo designér a podnikatel Giulio Cappellini.

Festival Be2Can

Přehlídka filmů z největších festivalů Be2Can se od 2. do 9. října vrací do kin po celé České republice. Vyberte si tak z oceňovanývh snímků z festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, které hýbou artovým filmem. V letočním výběru jsou například Kočičí odysea, Megalopolis, V kuchyni, Armand, Teorie všeho, Žena z... a další.

Ještě nejsem, kým chci být

Legenda světové fotografie a nespoutaná žena Libuše Jarcovjáková se vzepřela všem možným konvencím. Její život je mozaikou fascinujících setkání a divokých příběhů – od drsného undergroundu komunistického Československa, přes exkluzivní focení pro módní špičky v Tokiu, až po dramatický útěk do západního Berlína, kde byla svědkem pádu Železné opony. V režii Kláry Tasovské vznikl z tisíců analogových fotografií a stránek osobních deníků formálně jedinečný dokument, který nadchl publikum na festivalu Berlinale. Na filmových plátnech se snímek objeví 3. října.

1 + 1 = 1

Malířka, grafička a sochařka Adriena Šimotová patřila k nejvýznamnějším představitelům české umělecké generace šedesátých let. Opustila klasickou malířskou techniku a různými způsoby zpracovávala textil a papír, který prořezávala, muchlala a tvarovala, a vytvářela tak papírové sochy s obtisky tváře, dlaně, chodidel i celého těla. Na ní částečně navazuje současná intermediální umělkyně Adéla Součková, která je vnímána nejvíce jako kreslířka, která má ale blízko i k malbě, videu nebo performanci a tato média často i kombinuje. Název výstavy 1 + 1 = 1 tak odkazuje na odlišné generační zkušenosti obou tvůrkyň, které však v součtu potvrzují konstanty lidských představ a potřeb. Výstava bude veřejnosti přístupná od 2. října do 10. listopadu.

Foto: Villa Pellé

Den architektury

Čtrnáctý ročník celorepublikového festivalu Den architektury, který se koná ve více než 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku, nabídne do čtvrtka 3. října zdarma přístupný program nejen pro milovníky architektury. Letos se festival koná ve znamení Franze Kafky, Karla Hubáčka, Josefa Fanty, Františka Maxmiliána Kaňky i současné architektury. Během exkurzí tradičně do běžně nepřístupných budov a procházek za architekturou s výkladem odborníků na dané téma mohou zájemci objevovat skrytá a zapomenutá místa i stavby, bizarnosti ve veřejném prostoru, městskou divočinu i známé stavby z nových úhlů pohledu. Program nabízí také sérii přednášek, cyklovyjížděk i divadelní představení, koncerty nebo workshopy pro děti.

Foto: Jan Kroupa

2x3: The Cold Licks a Karol Komenda Group

V nabitém večeru 3. října vystoupí dvě rockové power tria The Cold Licks a Karol Komenda Group. Styl obou kapel je žánrově blízký například Jimi Hendrixovi, Ericu Claptonovi, Johnu Mayerovi nebo Richie Kotzenovi. Leadrem kapely The Cold Licks je výtvarník Jonáš Ledecký, a u rockového power tria projektu Karol Komenda Group zastává pozici frontmana kytarista a zpěvák Karol Komenda, který vystupuje rovněž s Benem Cristovao. V roce 2023 The Cold Licks vyhráli mezinárodní soutěž kapel Blues Aperitiv.

Pocta Zuzaně Navarové

Výstava Pocta Zuzaně Navarové proběhla na jaře v Galerii La Femme a nyní se v rozšířené formě přemisťuje právě na Novoměstskou radnici. Díla zhruba padesáti českých i slovenských umělců vycházejí z inspirace buď přímo tvorbou Zuzany Navarové, nebo její osobností. Výstava bude dostupná v rozmezí od 3. října do 10. listopadu.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Valtické vinobraní

Město Valtice s partnery pořádá oblíbenou podzimní událost, a to Valtické vinobraní. Těšit se můžete na dvoudenní program pro celou rodinu od 4. do 5. října. Na Valtickém vinobraní 2024 jsou připraveny folklorní vystoupení, koncerty známých kapel, dětská zóna, jarmark a samozřejmostí jsou vynikající lokální burčáky a vína. V sobotu projde městem poutavý krojovaný průvod. Vstupenky k dostání v síti Ticketstream.

Festival delikátních chutí

Jestli už vyhlížíte podzim a jeho kulinářské radosti, pak je pro vás neděle 6. října na Festivalu delikátních chutí na Novoměstské radnici jako stvořený. Všichni příchozí se sejdou nad pokrmy a nápoji skvělých i nebývalých chutí. V myšlenkách se mohou vrátit k letním dovoleným a cestování, protože nabídka bude prakticky z celého světa. Lahůdky z Mexika, Peru, Indonésie, Sicílie, Francie, Rakouska, Holandska, ale i Blízkého Východu nebo Argentiny, USA a mnoha dalších míst.

Foto: archiv Novoměstská radnice

Foto: Aerofilms