Nejnovější články » Zajímavosti

Future Gate, Janžurka a Jiří Korn. Týdenní tipy od 23. do 29. září

22.9.2024,

Tento týden si budeme připomínat legendy i hledět do futuristické budoucnosti. Čeká nás totiž sci-fi festival Future Gate, do kin zamíří sci-fi animák Rozzum v divočině, ale zářit budou také české ikony Janžurka a Jiří Korn. Kromě toho galerie arto.to přivítá jednu partnerskou výstavu, Cirk La Putyka představí své pohybové a vizuální umění, mlsné jazýčky budou vyhlížet ČokoFest a na hradě Křivoklátě proběhne tradiční Křivoklání. Sledujte a inspirujte se našimi kulturními tipy!

Future Gate

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů Future Gate je na spadnutí. Fanoušci sci-fi se mohou těšit na filmové předpremiéry, ale i legendy tohoto žánru, dokumenty, krátké filmy, soutěž studentských filmů i doprovodný program, ve kterém se odrazí letošní téma: umělá inteligence.

A co bude k vidění na festivalu Future Gate? V předpremiéře se můžete těšit na Dceru slunce, anebo třeba na očekávané Substance s Demi Moore a Margaret Qualley. Dojde i na legendy 12 opic Terryho Gilliama, Metropolis Fritze Langa, dokument Vetřelci: Rozšíření, nebo třeba rodinný film Rozzum v divočině.

Festival Future Gate poběží v Praze od 24. září do 30. září, poté se přesune do Brna a jeho ozvěny budou znít také v Plzni, Hradci Králové, Šumperku, Košicích a nově v Olomouci a Hodoníně.

Rozzum v divočině

Zastavme se na chvíli v divočině, a to s robotem. Robot Rozzum, zkráceně Roz, totiž ztroskotá na neobydleném ostrově, kde jí nezbývá nic jiného než se přizpůsobit drsnému prostředí, poznat jeho fascinující přírodní zákonitosti a vybudovat si pouta se zdejšími zvířecími obyvateli. Neplánovaně se také stane adoptivním rodičem osiřelého housátka.

Snímek Rozzum v divočině neuvidíte jen v rámci festivalu Future Gate, tento týden totiž vstupuje do oficiální kinodistribuce. Ale tipů na filmy pro děti máme více.

ČokoFest

Milovníci čokolády by nyní měli zbystřit! Čokoládový festival tento týden zakotví na zámku Slavkov. Od pátku 27. do neděle 29. září sem můžete přijít ochutnat čokoládové delikatesy, přiučit se vaření s čokoládou a podívat se na kulinářskou přehlídku šéfkuchařů.

ČokoFest se bude konat na nádvoří zámku Slavkov a v horní části koníren. Uvnitř najdete čokolády, čokoládové tabulky, pralinky, lanýže a na nádvoří zase kávu, čokoládové churros, pivo, čokoládové maso, víno, karamel, vafle a další dobroty. K dispozici bude také dětský koutek pro děti.

Hey, Earth!

Další fascinující projekt Cirku La Putyka míří do světa! V představení Hey, Earth! se mísí pohybové divadlo, nový cirkus a vizuální umění. Rázem se ocitnete v prostředí plném rituálů, fantazie a hledání porozumění, ve kterém každý pohyb, akrobatický výkon a objekt na scéně mají svůj význam.

Hey, Earth! nabízí nejen vizuální zážitek, ale i hluboké zamyšlení nad lidskými hodnotami, hranicemi lidské komunikace a vztahy v době plné konfliktů a nejistoty. Atmosféru umocňuje hudba Jana Balcara a Veroniky Linhartové. Tento fantastický svět můžete objevit na Jatkách 78.

Jiří Korn

Velkolepý elegán, který se již navždy zapsal do dějin nejen díky své originalitě a unikátní barvě hlasu, ale především pro svou vášeň pro muzikál, tanec a step. Jiřího Korna není třeba představovat, jeho nestárnoucí hity si můžete poslechnou v rámci sólové show s názvem Korncert.

Tento týden se za ním můžete vydat do pražského Kongresového centra, a to hned ve třech termínech: 23., 24. a 25. září.

Janžurka 

Tento týden do kin vstoupí očekávaný dokumentární portrét další velké české osobnosti - tentokrát ikony českého filmu, televize a divadla Ivy Janžurové. Ivina obdivuhodná profesní pouť, důležité momenty jejího dětství a života, ale i linka milenecká, partnerská a mateřská, je nazírána citlivým pohledem dokumentaristky (a její dcery v jedné osobě) Theodory Remundové. 

I Am Not 1 You Are Not 2

V galerii arto.to v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou proběhne v sobotu 28. září zahájení nové výstavy s názvem I Am Not 1 You Are Not 2 umělecké a partnerské dvojice Kamily B. Richter a Michaela Bielického.

Výstavní projekt představuje malířskou kolekci olejomaleb Kamily B. Richter, jež jsou vizuálně i obsahově velmi úzce spjaté s digitálním prostředím, a také automatické kresby Michaela Bielického, které jsou reflexí neverbální soukromé komunikace uměleckého páru. Spojujícím článkem výstavy je tandemová imerzivní projekce, světelně levitující uvnitř i vně výstavního prostoru, i projekce dosud nevystaveného artového videa s autobiografickými prvky, které vzniklo před dvaceti lety a v němž příznačně účinkují oba vystavující. Výstava potrvá do 22. prosince 2024.

Foto: Galerie arto.to

Křivoklání na Křivoklátě

Tradiční rytířské slavnosti Křivoklání se odehrají… kde jinde, než na hradě Křivoklátě! Od 28. do 29. září se vydejte na královský hrad Křivoklát, kde zažijete atmosféru středověku a chrabrých rytířů. Na největší hradní akci roku s 30letou tradicí se můžete těšit na dobový jarmark a vystoupení profesionální šermířské skupiny Merlet! Pokud se na akci vydáte v sobotu, můžete využít i historický motorový vlak Křivoklátský rychlík s lokomotivou Bardotka.

TIP na příští rok: předprodej Beats for Love

Beats for Love je jedním z největších festivalů elektronické taneční hudby v Evropě. Jeho jedenáctý ročník proběhne od 2. do 5. července 2025 již klasicky v Dolních Vítkovicích v Ostravě a jeho fanoušci si již nyní mohou pořídit vstupenky v předprodeji. Není na co čekat, levnější už nebudou!

Úvodní foto: Substance, oficiální distribuce