Ptačí sněm. Nové představení bratří Formanů bude mít světovou premiéru

Ptačí sněm. Nové představení bratří Formanů bude mít světovou premiéru 

Divadlo bratří Formanů představí své nové představení Ptačí sněm ve středu 25. září v Praze. Originální zpracování díla perského mystika Faríduddína Attára s režisérským rukopisem Petra Formana uvidí diváci v Erpet Centru na Smíchově ve speciálním, ve Francii na míru vyrobeném stanu. Kromě hereckého obsazení domácími i zahraničními (nejen) tanečními profesionály pracují autoři také s nejmodernější audiovizuální technikou.

Umělecký počin Ptačí sněm vypráví alegorický příběh o ptácích, kteří touží nalézt opravdový smysl všech věcí a vrátit na svět pokoj a mír. Herci a tanečníci z mnoha zemí světa se vydávají na dlouhou pouť za novým králem. Na cestě plné dobrodružství přitom nahlédnou i hluboko do vlastního nitra. Představení je koncipované jako putování k sobě samému, kdy si divák vytváří svůj vlastní svět, založený na síle obrazu, sugestivním pohybovém ztvárnění a působivé atmosféře.

Foto: archiv Divadla bratří Formanů

„Naše poslední představení Deadtown mělo českou premiéru téměř přesně před sedmi lety. Jsem nesmírně rád, že po této době spatří světlo světa Ptačí sněm. Je to ve všech směrech originál. I v tomto případě jsme stavěli stan, dosud náš největší, nejtěžší a určitě nejdražší, abychom v něm mohli využít audiovizuální techniku na takové úrovni, která dá představení zcela nový rozměr. Ptačí sněm je unikátní i tím, že zde hraje nejvíce zahraničních profesionálů, kteří kdy v našich představeních s bráchou hráli, vysvětluje režisér představení Petr Forman a dodává: „Vedle tradičních divadelních prostředků, jakými jsou kostýmy, loutky, masky a výrazná scénografie, využíváme soustavu opravdu výkonných projektorů k rozehrání animací na velkoformátových projekcích. Obraz tak dosahuje mimořádné intenzity a dovoluje se každému z diváků „proletět“ se s ptačími hrdiny ohromným prostorem stanu a stát se tak součástí jejich příběhu. Těm, kdo znají náš Deadtown mohu říct, že Ptačí sněm jej po technické a vizuální stránce několikanásobně předbíhá.

Originální, speciálně ve Francii na míru vyrobený mobilní stan nese vyztužená podlaha vážící 52 tun. Interiér pro 334 diváků je jednotný a bez podpěrných sloupů. Vzniklo tak dokonalé sepětí jeviště s hledištěm i prostor pro bohatě inscenované scény a rozměrné dekorace.   

Foto: archiv Divadla bratří Formanů

Dlouho očekávané představení z dílny Divadla bratří Formanů Ptačí sněm mohou vidět první diváci již ve středu 25. září při světové premiéře v Praze v Erpet Centru na Smíchově. Po pražských reprízách se soubor vydá na turné po Francii. Ptačí sněm tak čeští diváci budou moci zase vidět až v roce 2026. 

Více informací o představení Ptačí sněm naleznete na jeho facebookovém profilu.

Foto: archiv Divadlo bratří Formanů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!