Dvojice Kamila B. Richter a Michael Bielicky představí nový výstavní projekt v Uhelném mlýně

Dvojice Kamila B. Richter a Michael Bielicky představí nový výstavní projekt v Uhelném mlýně 

Svět si v dnešní době prochází mnoha problémy, od sociálních, přes technologické až po ekonomické. Všechny tyto nesnáze jsou skutečnou výzvou a zároveň potenciální hrozbou. Umělecký i partnerský tandem Michael Bielicky a Kamila B. Richter se pokusí nastínit spolu s diváky tyto novodobé težkosti skrze výstavní projekt I Am Not 1 You Are Not 2.

Stěžejní část výstavy je založena na malířské kolekci Kamily B. Richter, vizuálně i obsahově velmi úzce spjaté s digitálním prostředím. Její unikátní metoda spočívající v přenosu dat z chybujících digitálních nosičů (fotí záměrně na starý telefon Ericsson K800i z roku 2006) do olejomalby se opírá o technické postupy středověkého malířství, jantarový olej a podobně. 

Kontrapunkt k malbě Kamily B. Richter tvoří automatické kresby Michaela Bielického, prezentované vůbec poprvé. Jde o intimní formáty, které jsou spontánním obrazovým glosářem umělce a současně reflexí neverbální soukromé komunikace uměleckého páru. Přestože oba tvůrci prosluli především společně vytvářenými interaktivními projekty pracujícími s daty a situacemi v reálném čase, zde povedou jako solitéři ojedinělý dialog i v tradičních disciplínách, jakými jsou malba a kresba.

Foto: archiv arto.to

Spojujícím článkem výstavy je projekce, jež světelně levituje uvnitř i vně výstavního prostoru. Promítáno bude rovněž dosud nevystavené artové video s autobiografickými prvky, které vzniklo před dvaceti lety a v němž příznačně účinkují oba vystavující. Oba umělci silně čerpají z židovské spirituality. Jejich tvorba je významně ovlivněna myšlenkami českého filosofa Viléma Flussera nebo německého filosofa a publicisty Petera Sloterdijka, s nímž byli dlouhá léta v těsném profesním a intelektuálním kontaktu.

Výstava I Am Not 1 You Are Not 2 se primárně zabývá vzájemnou komunikací obou umělců se sítí jejich vnitřních i obecnějších vazeb. Projekt tak završuje výstavní plán roku 2024 zabývající se problematikou vztahů, kterou zároveň posouvá z tolik důležité intimity mezilidských kontaktů a přátelství do roviny odosobněného vztahu člověka k virtuální realitě zdigitalizovaného světa.

Kurátorka Veronika Marešová již v roce 2022 připravila pro GASK výstavu Kamily B. Richter Ultima Culpa a na rok 2025 chystá v rámci oslav 30. výročí zapsání Kutné Hory na seznam světového kulturního dědictví UNESCO prezentaci Michaela Bielického pro kutnohorský GASK, a to nejen v jezuitských zahradách, ale na mnoha dalších lokalitách ve městě.

Foto: archiv arto.to

Výstavní projekt I Am Not 1 You Are Not 2 představuje díla umělecké a partnerské dvojice Kamily B. Richter a Michaela Bielického a bude zpřístupněna od 28. září do 22. prosince 2024 v galerii arto.to v Uhelném mlýně. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 28. září v 16.00. Výstava se přelévá z vnitřních výstavních prostor do předpolí Uhelného mlýna a do komína Kotelny, kde vyznění celého projektu umocňuje další doplňující instalace společně s autorským filosofujícím textem na skle budovy.

A ještě jeden kulturní tip na závěr! Kromě výstavy v Uhelném mlýně představí Michael Bielicky s Kamilou B. Richter instalaci Columbus 2.0 v rámci Signal festivalu 2024. https://www.signalfestival.com/instalace/columbus-2-0/.

Foto: archiv arto.to

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Arto.to galerie v Uhelném mlýně nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!