Nejnovější články » Umění

Ochutnávka podzimního ovoce, Až na věky a tři divadelní premiéry. Týdenní tipy od 16. do 22. září

16.9.2024,

Druhá púlka září už klepe na dvěře a nový týden nám s sebou nese například ochutnávku podzimního ovoce v sadech, divadlení premiéry Sladké neřesti, Noc dlouhých nehtů a Lištičky, oslavu 60. narozenin GASK či oceňovaný norský film Až na věky. Navšítivt můžete také Festival umění, literatury a vzdělávání nebo koncert Báry Basikové a Blue Cimbal.

Ochutnávka ovoce v sadech na Klíčově s CAMPem

V pondělí 16. září na vás čeká společná procházka sadem, kde právě dozrávají první podzimní odrůdy jabloní a hrušní. Průvodci Vojtěch Ptáček a Kateřina Štrossová z Českého svazu ochránců přírody účastníky seznámí se starými odrůdami ovocných stromů. Dozvíte se také o budoucím rozvoji této oblasti od Jiřího Jaroše z IPR Praha. Během procházky ochutnáte různé druhy a odrůdy ovocných plodů jak v čerstvé podobě, tak zpracované do nejrůznějších džemů, octů nebo sirupů.

Foto: archiv GASK

Sladké neřesti

Nová inscenace Sladké neřesti se odehrává na luxusní plavbě po Středozemním moři, kde se manželé Larry a Jinx Bermanovi setkají s okouzlujícím párem celebrit – herečkou Charlene Uranga a jejím manželem, moderátorem CNN Peterem Drakem. V hlavních rolích manželů Bermanových se představí Adéla Gondíková spolu s Dennym Ratajským. Hvězdný pár celebrit ztvární Barbora Munzarová po boku Adama Vaculy alternovaného Lukášem Rousem. Novinka nastupující sezóny Divadla Lucie Bílé bude mít slavnostní premiéru 17. září

Foto: archiv Divadlo Lucie Bílé

Bára Basiková a Blue Cimbal

Na podporu Občanského sdružení ProCit, které pomáhá rodinám s dětmi s autismem  se uskuteční koncert Báry Basikové a kapely Blue Cimbal, to ve středu 18. září. Veškerý výtěžek z akce putuje na veřejnou sbírku, ze které se financují vzdělávací a sportovně-relaxační pobyty pro děti s poruchou autistického spektra a jejich rodiny. 

Až na věky

Do kin vstoupí 19. září cenami  ověnčené autentické vztahové drama Až na věky. Marie se snaží skloubit kariéru s péčí o děti a domácnost, zatímco Sigmund je neustále na cestách. Stejně jako mnoho jiných vztahů, i ten jejich začal bezstarostnou zamilovaností. Po letech manželství však přichází vážná krize a Marie musí čelit svým největším obavám. Vztah ale nemůže zachránit, aniž by sama prošla upřímnou sebereflexí. Norská režisérka Lilja Ingolfsdottir snímek, jenž si na festivalu v Karlových Varech získalo srdce diváků a obdrželo pět ocenění, včetně Ceny za ženský herecký výkon pro Helgu Guren.

Festival umění, literatury a vzdělávání v DOXu

Druhý ročník mezioborového Festivalu umění, literatury a vzdělávání (FALL - Festival of Arts, Literature & Learning) v Centru současného umění DOX proběhne od 19. září do 22. září, program pro školy a pedagogy potrvá až do 24. září. Spojujícím tématem je pro rok 2024 je portrét a autoportrét, fikce a autofikce.

Foto: archiv DOX

I letos zavítá na festival FALL v DOXu řada literárních a uměleckých osobností z tuzemska i zahraničí. Z domácích hostů to budou spisovatelé Marek Torčík, Bianca Bellová, Alena Machoninová, Jan Němec či Daniela Vodáčková. Mezi zahraničními hosty se objeví například uznávaný argentinsko-kanadský spisovatel a propagátor čtení Alberto Manguel, který v mládí předčítal již slepému Jorge Luisi Borgesovi, či přední turecký umělec Ali Kazma.

Noc zlomených nehtů

První premiérou nové sezóny Divadla pod Palmovkou se stane 20. září komedie Noc zlomených nehtů, jež napsali Tomáš Dianiška, Lenka Veverková a Jan Hanzlík. Autoři byli inspirováni audioseriálem Sněženky a gangsteři. Pro divadelní uvedení byla výrazně přepracována do podoby prvního českého rapového muzikálu. Na jevišti vás nemine živá kapela, scénická hudba a rapová gangsterka z Libně se odehrává v působivé výpravě Lenky Hollé.

Foto: archiv Divadlo pod Palmovkou

Lištičky

Městská divadla pražská vrací po čtvrtstoletí na česká jeviště dnes už klasickou hru Lillian Hellmanové. V 60. letech byla představitelkou hlavní role Jaroslava Adamová. Současný umělecký šéf MDP Michal Dočekal obsadil do stejné role Ivanu Uhlířovou. Spor o peníze až do krve bude mít svou premiéru 21. září v ABC.

Foto: MDP

Vektroskop △ a dvě vernisáže v GASK

V sobotu 21. září oslaví Galerie Středočeského kraje 60 let svého vzniku. Součástí oslav bude projekt Vektroskop △, který rozzáří interiér chrámu svaté Barbory audiovizuální performance kombinující současné technologie se sakrálním prostorem. Vystoupí Beata Hlavenková, Leoš Hort, Jan Burian a David Vrbík.

Foto: archiv GASK

Mezi další projekt, který GASK představí v tentýž den, patří i výstava Mimo čas, za kterou stojí art-designová značka PRASKLO ve složení Petra Švejdarová a Klára Vaculíková. Podzimního sobotního uvedení v GASK se dočká i výstava s názvem Základní vzdělání. Za projektem stojí Kryštof Netolický, který se věnuje street-artu a dlouhodobě pracuje na sérii muralů, obrazů a kreseb s výjevy z bláznivého světa plného různých bytostí a zvířat.

Foto: čsfd.cz