GASK oslaví 60 let hudebně vizuální show v chrámu svaté Barbory

GASK oslaví 60 let hudebně vizuální show v chrámu svaté Barbory  

V sobotu 21. září oslaví Galerie Středočeského kraje 60 let svého vzniku. Součástí oslav bude projekt Vektroskop △, který rozzáří interiér chrámu svaté Barbory audiovizuální performance kombinující současné technologie se sakrálním prostorem. Vystoupí Beata Hlavenková, Leoš Hort, Jan Burian a David Vrbík.

Projekt Vektroskop △ byl poprvé uveden v roce 2023 na Festivalu Signál v kostele sv. Mikuláše v Praze a nyní jej u příležitosti oslav GASK budou moci návštěvníci zhlédnout v kutnohorské katedrále, která je historicky spojena s jezuitskou kolejí, sídlem GASK. „Jsme rádi, že můžeme naše výročí oslavit tímto krásným projektem a potkat se tak s našimi návštěvníky a podporovateli,“ dodává ředitelka galerie Jana Šorfová.

Foto: Tomáš Slavík (Signal Festival)

Těmto oslavám budou předcházet vernisáže dvou nových výstav – umělce inspirovaného street-artem Kryštofa Netolického a designového studia PRASKLO. Obě vernisáže se budou konat 21. září v 16.00 ve výstavním prostoru Projectroom.

Foto: archiv GASK

Za projektem Základní vzdělání stojí Kryštof Netolický, který se věnuje street-artu a dlouhodobě pracuje na sérii muralů, obrazů a kreseb s výjevy z bláznivého světa plného různých bytostí a zvířat. Než svoji pozornost zaměřil na malbu obrazů, dlouho se věnoval graffiti, které považoval za platformu komunikace s lidmi pohybujícími se ve veřejném prostoru s cílem vytrhnout je ze zaběhlého stereotypu.

Foto: Kryštof Netolický – Základní vzdělání

Mezi další výstavní projekt, který GASK 21. září představí, patří i výstava Mimo čas, jež navrací užitnou i estetickou funkci vyřazeným skleněným předmětům, které v dialogu s opracovaným betonem dostávají novou příležitost. Vše se děje tradičně, „po staru“, bez použití počítačových 3D technologií. To dodává předmětům od art-designové značky PRASKLO, za kterou stojí  Petra Švejdarová a Klára Vaculíková, energii čehosi pradávného až archaického a otevírá prostor pro základní emoce a instinkty.

Foto: PRASKLO – Mimo čas

Zakončení celoročních oslav proběhne 7. listopadu, kdy bude hostit odborné sympozium, které připomene nejen historii galerie, ale zejména její posun za doby působení v jezuitské koleji pod patronací Středočeského kraje. Tématy budou rekonstrukce koleje, digitalizace sbírek a prezentace nové stálé expozice Labyrintem.

V letošním jubilejním roce představila GASK nejen celoživotní dílo světově proslulého surrealisty Jana Švankmajera a jeho manželky Evy, ale také stálou expozici s názvem Labyrintem. Svým konceptem navazuje na úspěšný projekt Stavy mysli / Za obrazem, který získal národní cenu Gloria musaealis. „Expozice koncipovaná na základě archetypálního příběhu „cesty hrdiny“ nabízí návštěvníkovi-poutníkovi na ploše 1 300 m2 setkání s různými podobami poznání, sebepoznání či identifikace prostřednictvím setkání s jedinečnými uměleckými díly.“ říká Vanda Skálová, kurátorka GASK. Tento galerijní počin vychází z uměleckých děl ze sbírek GASK s důrazem na akvizice za posledních 10 let.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!