Nejnovější články » Filmové novinky

Film Vlny Jiřího Mádla jdou naproti oscarovému ocenění

11.9.2024,

O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie, která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

V KINECH: Vlny

Dobové drama Vlny připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

V době pražského jara se mezi tehdejší žurnalistické ikony v proslulé Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu vedené Milanem Weinerem dostává mladík Tomáš, který se po ztrátě rodičů stará o svého nezletilého bratra. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Tomáš se ocitne před složitým rozhodnutím, zda ohrozit svého bratra, nebo ztratit vlastní tvář a morálku. V hlavní roli se objeví Vojtěch Vodochodský, dále se ve snímku představí Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová nebo Marika Šoposká. Režisér a scénárista Jiří Mádl na filmu pracoval přes deset let.

Jiří Mádl debutoval jako režisér a scenárista filmem Pojedeme k moři, který si vysloužil tři nominace na Českého lva a získal řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho druhým celovečerním filmem je snímek Na střeše, jenž získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu i Cenu diváků na MFF Karlovy Vary a byl nominován na Českého lva v 7 kategoriích. Jako herec se před kamerou poprvé objevil ve filmu Snowboarďáci v roce 2004. Dále ztvárnil například role ve filmech Michaely Pavlátové Děti noci, Bohdana Slámy Čtyři slunce či Vlk z Královských Vinohrad Jana Němce. Za roli ve filmu Modelář Petra Zelenky získal Českého lva. Jiří Mádl si zahrál i v řadě zahraničních produkcí, například ve filmu Hra Alejandra Fernándeze Almendrase, Die Ermittlung Rolfa Petera Kahla nebo Charlotte, eine von uns Rolanda Colly.

Hlasování akademiků o kandidáta na Oscara probíhalo od 30. srpna do 8. září a akademici vybírali ze 13 českých celovečerních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Vlny se v hlasování umístily snímky Amerikánka a Mord.

Ikonickou zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český filmObchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja (1996) Jana Svěráka. V loňském roce vybrali akademici jako kandidáta na Oscara za Českou republiku film režiséra Tomáše Mašína Bratři. Do oscarového shortlistu byl v roce 2019 vybrán film Václava Marhoula Nabarvené ptáče a o dva roky později snímek Agnieszky Holland Šarlatán.

Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 2. března 2025. Oscarový shortlist výběru 15 zahraničních filmů Akademie zveřejní 17. prosince letošního roku. Nominace pak budou oznámeny 17. ledna 2025.

Foto: SMART Communication