Film Vlny Jiřího Mádla jdou naproti oscarovému ocenění

Film Vlny Jiřího Mádla jdou naproti oscarovému ocenění 

O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie, která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Dobové drama Vlny připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

V době pražského jara se mezi tehdejší žurnalistické ikony v proslulé Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu vedené Milanem Weinerem dostává mladík Tomáš, který se po ztrátě rodičů stará o svého nezletilého bratra. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Tomáš se ocitne před složitým rozhodnutím, zda ohrozit svého bratra, nebo ztratit vlastní tvář a morálku. V hlavní roli se objeví Vojtěch Vodochodský, dále se ve snímku představí Stanislav Majer, Martin Hofmann, Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová nebo Marika Šoposká. Režisér a scénárista Jiří Mádl na filmu pracoval přes deset let.

Jiří Mádl debutoval jako režisér a scenárista filmem Pojedeme k moři, který si vysloužil tři nominace na Českého lva a získal řadu ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Jeho druhým celovečerním filmem je snímek Na střeše, jenž získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Mannheimu i Cenu diváků na MFF Karlovy Vary a byl nominován na Českého lva v 7 kategoriích. Jako herec se před kamerou poprvé objevil ve filmu Snowboarďáci v roce 2004. Dále ztvárnil například role ve filmech Michaely Pavlátové Děti noci, Bohdana Slámy Čtyři slunce či Vlk z Královských Vinohrad Jana Němce. Za roli ve filmu Modelář Petra Zelenky získal Českého lva. Jiří Mádl si zahrál i v řadě zahraničních produkcí, například ve filmu Hra Alejandra Fernándeze Almendrase, Die Ermittlung Rolfa Petera Kahla nebo Charlotte, eine von uns Rolanda Colly.

Hlasování akademiků o kandidáta na Oscara probíhalo od 30. srpna do 8. září a akademici vybírali ze 13 českých celovečerních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Vlny se v hlasování umístily snímky Amerikánka a Mord.

Ikonickou zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český filmObchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja (1996) Jana Svěráka. V loňském roce vybrali akademici jako kandidáta na Oscara za Českou republiku film režiséra Tomáše Mašína Bratři. Do oscarového shortlistu byl v roce 2019 vybrán film Václava Marhoula Nabarvené ptáče a o dva roky později snímek Agnieszky Holland Šarlatán.

Slavnostní vyhlášení 97. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd se uskuteční 2. března 2025. Oscarový shortlist výběru 15 zahraničních filmů Akademie zveřejní 17. prosince letošního roku. Nominace pak budou oznámeny 17. ledna 2025.

Foto: SMART Communication

Kdy a kde dávají film: Vlny

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!