Znojemské vinobraní, Milé laskavosti a Tajemství. Týdenní tipy od 9. do 15. září

Znojemské vinobraní, Milé laskavosti a Tajemství. Týdenní tipy od 9. do 15. září 

Tento týden nám zdá se léto dalo poslední sbohem, ovšem netřeba zoufat. Kulturní dění nic nezastaví! Tento týden nás čekají divadelní Tajemství, vinobraní ve Znojmě, končící výstava Co jsme měli říct a neřekli, nová výstava v KKafe, filmový festival Zlatý voči, bizarní filmová novinka Milé laskavosti, a také Škwor a jejich rozloučení s létem. Inspirujte se našimi tipy!

Znojemské historické vinobraní 

AKCE BYLA ZRUŠENA

Všichni, kdož máte rádi víno, slyšte! Blíží se tradiční Znojemské historické vinobraní, jedna z největších vinařských slavností u nás. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.

Chybět samozřejmě nemůže tradiční průvod krále Jana Lucemburského, v něm bude pochodovat na pět set dobově oděných postav, doprovázených téměř stovkou živých zvířat, včetně koní, dravců, hadů, psů i velblouda.

Hudební fanoušci se letos mohou těšit na koncerty populárních interpretů jako je Ewa Farna, Monkey Business, Vojtěch Dyk, David Koller nebo kapela Wohnout. Nezapomeňte proto vyrazit také za vínem, historií a dobrou hudbou, a to do Znojma od 13. do 15. září.

Divadlo Kalich: Tajemství

Autorský muzikál Daniela Landy Tajemství se vrací do Divadla Kalich v kompletně novém nastudování. Tajemství je muzikálové drama s mystickým podtextem a silným poselstvím, v němž se kolem hlavních hrdinů začínají dít nevysvětlitelné věci a oni postupně (společně s diváky) přicházejí na to, proč k těmto událostem dochází. 

Divácky oblíbený muzikál v nové divadelní sezóně 2024 získává také novou podobu - diváci uvidí nové dekorace, kostýmy, choreografie i herecké obsazení.

Foto: Divadlo Kalich

Co jsme měli říct a neřekli

Tento týden končí videoinstalace vizuální umělkyně Ester Geislerové v pražské Kunsthalle. Od 28. června jste měli možnost vidět výstavu Co jsme měli říct a neřekli, v níž Ester rozvíjí svůj dlouholetý zájem o romantické a intimní vztahy, jejich možnosti, hloubku a vůbec limity mezilidské komunikace. V deseti krátkých filmech se mimo jiné představují i známé tváře jako Tomáš Jeřábek, Elizaveta Maximová nebo Luděk Sobota. Kdo tedy ještě váhá, má čas pouze do 13. září.

Foto: Kunsthalle Praha

Zlatý voči

Nenechte si ujít mezinárodní filmový festival Zlatý Voči. Letos se uskuteční již 29. ročník, a to 13. a 14. září 2024 v prostorách Kampusu Hybernská. Hlavní témata letošního ročníku HYPER je odvážné, evokuje extravagantnost a zahrnuje vše, co překračuje doposud známé hranice. 

Diváci se mohou těšit na meditativní pásmo ULTRA*ZEN, přehlídku snímků o křehkosti vztahů SUPER*CLOSE nebo na introspektivní výpovědi o lidských právech v sekci HYPER*FOCUS. Ani letos nebude chybět nejoblíbenější výběr kinematografických podivností a přešlapů v pásmu MEGA*BIZAR, sekce HOMIES věnovaná výhradně současné tuzemské tvorbě či již tradiční přehlídka AUDIOVIZUÁLNÍCH ESEJÍ, kterou letos vůbec poprvé kurátoruje teoretička filmu a nových médií Veronika Hanáková.

Zdroj foto: Zlatý Voči

Milé laskavosti

Po fenomenálních Chudáčcích přichází do kin další počin režiséra Yorgose Lanthimose. Milé laskavosti vypráví trojici absurdních příběhů - o muži, který se snaží převzít kontrolu nad svým vlastním životem, o policistovi, který se znovu shledává se svou domněle utonulou ženou, a ženě, odhodlané najít výjimečného člověka, jenž se podle proroctví má stát duchovním průvodcem. V Milých laskavostech se objeví hvězdná trojice Emma Stone, Jesse Plemons a Willem Dafoe.

Představení v Divadle Na Jezerce

Divadla po létě postupně otevírají své brány divákům. Tento týden si nenechte ujít třeba zavedené inscenace Divadla Na Jezerce! S cynickým humorem se bude mluvit o životě a smrti 11. září v představení After Life, 13. září nás peprná komedie Práskni do bot vezme do světa českých dlaždičů a 14. září nás do kolotoče milostných zápletek zavede Takový žertík.

Rozloučení s létem s kapelou Škwor 

AKCE BYLA ZRUŠENA

Nenechte si ujít letošní poslední koncert kapely Škwor v kouzelném prostředí Českého Krumlova! Nezapomenutelný rock pod širým nebem se odehraje 14. září v Pivovarské zahradě Českého Krumlova a bude skutečným rozloučením s létem. Open-air koncert nabídne nejen vystoupení legendární kapely Škwor, ale také tři skvělé kapely z talentové soutěže Skutečná liga.

Výstava obrazů Olejomalba s Bárou

V galerii KKafe se představí výstava obrazů celkem 22 malířů, kteří své výtvory vytvořili v lekcích Olejomalba s Bárou, kde si pod vedením lektorky Barbory Horešovské osvojují malířskou techniku olejomalby. Jejich společnou výstavu nyní můžete vidět v prostorách KKafe na Střeleckém ostrově v Praze. Výstavu otevře vernisáž, která proběhne v sobotu 14. září od 18 hodin. Protože je výstava koncipována zároveň jako prodejní, můžete si konkrétní dílo koupit, podpořit malíře a do svého domova si odnést opravdový originál.

Foto: Výstava Olejomalba s Bárou

Festival parních lokomotiv

V Benešově u Prahy se koná již pátý ročník Festivalu parních lokomotiv. Tady letos společně s městem Sedlčany proběhnou oslavy výročí 130 let místní dráhy Olbramovice – Sedlčany a přímo v Benešově 130 let výtopny v Benešově. Celým festivalem od 14. do 15. září bude opět provázet moderátor a velký znalec železnice Václav Žmolík.

Zdroj foto: Searchlight Pictures

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!