Městská divadla pražská zahájí novou sezónu dramatem Lištičky

Městská divadla pražská zahájí novou sezónu dramatem Lištičky 

Městská divadla pražská vrací po čtvrtstoletí na česká jeviště dnes už klasickou hru Lillian Hellmanové. V 60. letech byla představitelkou hlavní role Jaroslava Adamová. Současný umělecký šéf MDP Michal Dočekal obsadil do stejné role Ivanu Uhlířovou. Spor o peníze až do krve bude mít svou premiéru 21. září v ABC.

Příběh dramatu Lištičky se odehrává se v roce 1900 na jihu Spojených států amerických. Hubbardovi mají nový projekt. Jejich firma obchoduje s bavlnou už druhou generaci, ale to už jim nestačí. Aby mohli firmu rozšířit, musí každý ze tří sourozenců složit svůj podíl. Ben a Oskar peníze mají. Teď je řada na Regině: má přesvědčit svého manžela, aby do společného podniku investoval. Jenže Horác v poslední době leccos přehodnotil. Rodinných nerovných kšeftů už má plné zuby. Začíná manželský souboj na život a na smrt.

„Mám čím dál větší pocit, že česká společnost je společností bez vizí a ideálů. 35 let po listopadu 89 se náš svět v mnohém podobá světu, ve kterém se odehrávají Lištičky. Ve hře vidím společnost, která nemá jinou vizi než zisk, jiný horizont než sobectví, jiný cíl než sebeuspokojení. Ale také společnost, která slabším nedává šance, a těmi slabšími často bývají ženy. V tomto světě se objeví žena, která si panující morálku osvojí, ale s podřízenou rolí se smířit nechce. Bojuje tvrdě, otázka je, jaká je cena jejího vítězství," komentuje režisér inscenace Michal Dočekal.

Foto: MDP

 „Myslím, že téma je velice současné. Když jde mezi sourozenci o veliké peníze, nedá se říct, že by doma vládla idylka. Ale v nóbl rodině se vede bitva v rukavičkách. To mě na té hře baví,“ říká Viktor Dvořák, představitel Bena.

V inscenaci si zahrají herci Ivana Uhlířová, Tomáš Pavelka, Nina Horáková, Viktor Dvořák, Milan Kačmarčík, Tomáš Weisser, Tomáš Milostný, Kateřina Měchurová, Barbora Bolíková a Hubert Ludwig.

Vstupenky na inscenaci Lištičky je možné zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských, nebo on-line na webu. Předpremiéry se uskuteční 13. a 18. září. Premiéra se odehraje 21. září v divadle ABC.

A na co se ještě můžete těšit v nové sezóně?

Městská divadla pražská vstupují do nové divadelní sezóny s novým kmenovým režisérem. Je jím Marián Amsler, který již uvedl hned tři velice úspěšné inscenace: Lazarus v Komedii, Yerma v Rokoku a Geniální přítelkyně v ABC. Herecký soubor obohatili dva noví členové ve složení Tomáš Pavelka, který se poprvé představí právě v Lištičkách, a Tomáš Dalecký, kterého již diváci mohou vídat v inscenacích Pan Polštář, Kniha nocí a Zapomenutou cestou Praha-Lvov. V první polovině sezóny uvedou MDP další čtyři premiéry. Kafkovu Proměnu a rodinné Vánoce u Čapků v Rokoku, Orlanda podle Virginie Woolfové v Komedii a v české premiéře hru Simony Petrů Ježek v ABC.

Foto: MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!