Světýlka, Pálavské vinobraní a Mozartovi svůdníci.Týdenní tipy od 2. září do 8. září

Světýlka, Pálavské vinobraní a Mozartovi svůdníci.Týdenní tipy od 2. září do 8. září 

První zářijový týden nám kulturní svět nabídne především pestrobarevná hudební vystoupení a výstavy. Vybírat můžete například z koncertů kapel FlamenKora, Rybičky 48, Trautenberk, Dymytry a Traktor. A na romantickou notu vás naladí koncert Mozartovi svůdníci na zámku v Litni. Čekají nás výstavy v Kutné Hoře v GASK a výstava v pražském DOXu. Potěšit vás může také výběr z vinobraní, snímek Světýlka a inscenace Hráči.

FlamenKora

V repertoáru tria FlamenKora se potkává tradiční hudba Andalusie s odkazem západoafrických harfeníků. Ale nejen to, přirozeně se slévá také s inspiracemi jazzovými, které do originálního stylu tria vnáší německý, v New Yorku etablovaný trumpetista Volker Goetze. Že se jedná o harmonické hudební spojení potvrdí FlamenKora vystoupením 4. září v reprezentativních prostorách Novoměstské radnice.

Světýlka

Snímek Světýlka v kreativní režii Beaty Parkanové sleduje rozpad rodiny dětskou optikou. Klíčovou dírkou, uchem přitisknutým na dveře, očima, které jsou ve výšce pasu dospělých. Každý den jednou končí a tento se stává pro Amálku zlomovým. Usíná zraněná, ale o něco dospělejší. V hlavní roli se objeví Mia Bankó. Don kin vstoupí snímek 5. září.

Rybičky 48

Na závěr festivalové sezóny se kapela Rybičky 48 vydá na mini tour po legendárních letních parketech. V pátek 6. září zahrají Rybičky 48 na vyhlášeném letním parketu v Paběnicích u Kutné Hory. Kapelu, kterou znáte jako headlinera velkých festivalů, tak můžete vidět „na blízko“ a navíc ve speciálním prodlouženém koncertním setu. 

HimlHergot Fest

Přijďte se 6. září pobavit na druhý ročník tradičního HimlHEergotFestu v Plzni, ochutnat bavorské speciality, kančí guláš či HimlLežák a zavlnit se nejen v rytmu tanzmetalu. Nenechte si ujít další ročník osobitého a stylového festivalu přímo v srdci v západních Čech. Na "velkopanské hody" si skupina Trautenberk pozve spřátelené kapely nejen z české kotliny, ale i ze zahraničí, navaří vlastní pivo, bavorské klobásy a další pochutiny.

Melancholie vnějších mezí

Josef Bolf představí v DOXu od 6. září poprvé rozsáhlý soubor maleb plný temných postav a zničených městských scenerií, jež jsou zrcadlem umělcovy vlastní duše. Bolfovy obrazy, které vznikaly v průběhu více než posledních deseti let, jsou nejen svědectvím jeho vlastního boje, ale i reflexí současného světa a jeho chaotické povahy. Kurátorem je Otto M. Urban.

Foto: archiv DOX

Pálavské vinobraní

Sedmasedmdesátý ročník Pálavského vinobraní se uskuteční tentokrát od 6. do 8. září. Třídenní festival vína nabídne v rámci bohatého programu také příjezd krále a královny, Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti, koncerty nejznámějších českých a slovenských hvězd, vystoupení folklórních souborů, desítky až stovky stánků s širokým sortimentem zboží a v neposlední řadě výtečnou atmosféru v malebném městě na jihu Moravy. Vstupenky k zakoupení v síti Ticketstream. Kromě Pálavského vinobraní se v tomto termínu uskuteční například i Roudnické vinobraní, Vinobraní na zámku Kačina nebo Královepolské vinobraní. Více informací se dočtete v našem článku.

Muž v pozadí 2012-2015 / TEREZA A GIARDINO

V Galerii středočeského kraje (GASK) se v sobotu 7. září uskuteční rovnou dvě vernisáže výstav. Expozice Muž v pozadí 2012–2015 se ohlíží za dobou, do níž se česko-francouzská malířka Marta Morice zcela ponořila, aby odtud vyzvedla a do komiksové podoby převedla výjimečný příběh svého prastrýce dr. Miroslava Polreicha. Druhá výstava TEREZA A GIARDINO představí malířskou tvorbu mikulovské rodačky Terezy Brichtové. Soubor vystavených velkoformátových akvarelů se pojí s devítiměsíčním konceptem, v jehož průběhu autorka vytváří úplně novou zahradu, tak aby splňovala aspekty užitku, trvanlivosti a krásy.

Foto: Marta Morice – Muž v pozadí 2012–2015

Foto: Tereza Brichtová – TEREZA A GIARDINO

Mozartovi svůdníci v Litni

Letošní ročník prestižních pěveckých kurzů na zámku v Litni vyvrcholí scénickým koncertem Mozartovi svůdníci, který se uskuteční 7. září v nově upravené zámecké stodole. Divákům přinese spojení mistrovské hudby a vynikajícího zpěvu s jedinečnou zámeckou atmosférou. Během večera zazní za doprovodu smyčcového kvarteta a klavíru nejznámější árie Mozartových oper Don Giovanni a Figarova svatba.

Foto: archiv Zámek Liteň

Hráči

Co všechno je člověk ochotný vsadit a udělat pro výhru? S čím může počítat? Komu věřit? Jak moc se může spolehnout na své schopnosti? Jakou roli hraje náhoda? A – jaká hra se vlastně hraje? Divadelní hra Hráči jsou, vedle Ženitby a Revizora, méně známá komediální aktovka klasického ruského autora Nikolaje Vasiljeviče Gogola. V Činoherním klubu se hra odehraje v překladu Leoše Suchařípy. V inscenaci Lukáše Brutovského hrají Ondřej Rychlý, Jan Hájek, Martin Finger, Vasil Fridrich, Vladimír Kratina, Jakub Burýšek, Viktor Zavadil a Jan a Jiří Dlouzí. Premiéry proběhnou 7. a 8. září.

Monster meeting v Liberci

V roce 2020 a neplánovaně i 2021 vtrhl na českou hudební scénu unikátní koncertní projekt Monster Meeting. Napříč domácími halami a desítkami open airů odehrály exkluzivní společný koncert dvě oblíbené rockové kapely, a to Dymytry a Traktor. Monster Meeting se po pauze vrátil se svoji tříhodinovou show. Tento týden na vás čeká předposlední nabitý koncert, a to v Liberci v sobotu 7. září. Chybět nebudou opět speciální hosté, Arakain a Alkehol.

Foto: čsfd.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!