Nejlepší filmy od roku 2011 do 2020: české i zahraniční trháky od komedie po drama

Nejlepší filmy od roku 2011 do 2020: české i zahraniční trháky od komedie po drama 

S příchodem podzimu přinášíme seznam nejlepších filmů všech dob. Od rodinných oddechovek po romantické komedie či napínavé a mysteriózní dramata. Druhá dekáda tohoto tisíciletí nabízí divákům mnoho oceňovaných snímků, které by filmovým nadšencům neměly ujít. Zhlédněte filmy, které jste ještě neviděli, nebo si připomeňte staré klasiky, které vás zajisté opět osloví! Okuste kinematografii skrze televizní obrazovky, zejména za podzimních pochmurných dnů.

Nejlepší filmy 2011

Výběr filmů pro rok 2011 otevíráme životopisným dramatem. Ve filmu Nedotknutelní uvidíte příběh muže odkázaného životu na vozíku. Jako opatrovníka si vybere Drisse, který je čerstvě propuštěn z vězení. Jejich odlišné pohledy na život jim ale nezabrání ve společném fungování. Tento francouzský film rozhodně dokáže pobavit i dojmout. Mezi životopisné drama se řadí také Moneyball. Snímek ze sportovního prostředí baseballu a správné administrativní strategie. Jak poskládat nedoceněný tým snů?

Zkus mě rozesmát je oddechovka, u které se zamějete společně s rodinnou, ale nepostrádá ani romantickou zápletku. Danny (Adam Sandler) je plastický chirurg a rád si namotává ženy na vymyšlenou historku, že je nešťastně ženatý. Když potká ženu, se kterou si dokáže představit společnou budoucnost, dojde na skutečnost, že chce jeho manželku poznat. Danny o roli falešné manželky poprosí svou asistentku (Jennifer Aniston). O romantickou komedii se dělí s filmem Hlavně nezávazně nebo Kamarád taky rád, ve kterých zjišťujeme, zda vztah bez závazků opravdu dokáže zůstat bez emocí.

Napětí pro celou rodinu přinese animovaný film Tintinova dobrodružství na motivy komiksových knih. Tintin se snaží rozluštit záhadu pergamenového svitku, který byl po dlouhá léta ukrytý v miniaturním modelu lodi. Na cestě za dobrodružstvím stojí ale několik překážek, kterým Tintin musí čelit.

Filmovým pokračováním, které se roku 2011 objevilo na plátnech, je Pařba v Bankoku. Stu si užívá rozlučku se svobodou. To se nemile zvrtne, když se parta kamarádů ocitne ve svatební ráno na hotelu v Bankoku bez vzpomínek na předchozí večer.

Nejlepší filmy 2012

Roku 2012 se na filmových plátnech objevuje kultovní snímek Nespoutaný Django, který se řadí mezi oblíbené trháky režiséra Quentina Tarantina. Film se odehrává v období americké občanské války. Django je hrdina, který patří do skupiny otroků. Dostane ale možnost získat svobodu, pokud se mu podaří vypátrat vraždící bratry Brittlovi. Film si nyní můžete pustit na Maxu nebo Apple TV+.

V režii Tima Burtona můžeme zhlédnout snímek s názvem Temné stíny. Hlavní roli si zahraje Johnny Depp v kůži upíra, který ležel více než 200 let v zakopané rakvi. V této fantasy komedii se poté snaží přizpůsobit současné době, která je pro něj cizí, a vrátit své rodině zašlou slávu. Romantické drama dle předlohy Leva Nikolajeviče Tolstoje, Anna Karenina, vypráví příběh o dívce, která se zamiluje do důstojníka jezdectva. Anna je ale vdaná za vysoce postaveného carského úředníka, který její nevěru bere jako obrovské ponížení. Hrdinka je i přesto přesvědčená o tom, že svou lásku nemusí skrývat.

Hunger Games je Sci-Fi, kterému nechybí pořádné napětí. Země Panem je rozdělena na dvanáct krajů a hlavní město Kapitol, v němž se každoročně koná klání Hunger Games. Z každého kraje se vysílají dva dobrovolníci (muž a žena), kteří v klání bojují o svůj život. Naopak u filmu 21 Jump Street se zasmějete. V této akční komedii se setkají dva chlapci na policejní akademii. Po dokončení studia jsou vysláni pracovat v utajení na místní střední škole, ve které mají za úkol vypátrat gang drogových dealerů. V procesu pátrání se ale postupně začnou odrážet osobní problémy chlapců, zejména pokud přijde na vzpomínky ze střední školy.

Ten, kdo stojí v koutě je americké romantické drama odehrávající se převážně na chodbách střední školy. Hlavního hrdinu Charlieho mají spolužáci spíše za podivína, a i přes touhu po kamarádství se mu nedaří začlenit. Tento melancholický snímek poukazuje na váhu pravého přátelství. O humor se postará film Méďa, ve kterém se z nevinného dětského přání stane sprostě mluvící plyšový medvídek. Společně s hlavním hrdinou Johnem si divoce užívají života do té doby, než jim do cesty přijde Johnova přítelkyně Lori.

Nejlepší filmy 2013

Roku 2013 přichází již čtvrté filmové zpracování F. S. Fitzgeraldova románu Velký Gatsby. Film se odehrává v období bouřlivých dvacátých let. Celé město se baví o velkolepých oslavách, které pořádá nějaký Gatsby (Leonardo DiCaprio). Jak ale Gatsby vypadá? Jaký je jeho příběh? Byl někdy vůbec viděn? Na to se snaží přijít jeho nově přistěhovalý soused Nick (Tobey Maguire). Leonarda DiCapria roku 2013 uvidíme v hlavní roli ještě jednou, a to ve filmovém snímku Vlk z Wallstreet. V něm si zahraje obchodníka z Wallstreet, který si díky výdělkům divoce užívá života. Má slávu, velký dům, krásnou manželku a ohromné množství peněz. To se ale mění s příchodem FBI.

Zlodějka knih se odehrává v období druhé světové války. Liesel se spolužáci smějí, že neumí číst. Dívka je ale připravena situaci změnit s pomocí jejího adoptivního otce a později i židovského chlapce, kterého rodina ukrývá ve sklepě. Její láska ke knihám vyeskaluje až v krádež knih z knihovny.

Záhady českého podsvětí odkryje český film Příběh kmotra, který dokumentuje životní příběh Františka Vedrala (Ondřej Vetchý). Z původního veksláka se stal jeden z nejznámějších mafiánů v České republice. Na významně postavené lidi si totiž vedl záznam, díky kterému ve většině případů dostal to, co chtěl. Někdy to ale nešlo jen po dobrém.

Tim je jednadvacetiletý mladík, který touží po vztahu s dívkou. Poté, co mu otec sdělí rodinné tajemství, že všichni mužští členové rodiny mohou cestovat v čase, využije příležitosti a pokusí se okouzlit ženu svých snů – a to hned několikrát. Zda si Tim najde opravdovou lásku zjistíme ve filmu Lásky čas.

Ve filmu Millerovi na tripu se David Burke se živí jako dealer – a je v pěkném maléru. Nemá peníze na splacení svého dluhu, a tak je osobně vyslán do Mexika s nelegální zásilkou. Aby David neupoutal pozornost policie, vytvoří si falešnou rodinu, která se chystá na dovolenou s karavanem. Ti budou za své role šťastné rodiny finančně ohodnoceni.

Nejlepší filmy 2014

Interstellar se řadí mezi nejpopulárnější filmové snímky tohoto období. Výzkumníci překročí hranice galaxie, aby zachránili život na Zemi. Film je možno zhlédnout například na Netflixu, Maxu nebo Apple TV+. Dobrodružný thriller Divergence představí odlišný život na Zemi, který je rozdělený do pěti frakcí. V nich jsou uskupeni lidé podle odlišných vlastností – co se stane, když se hlavní hrdinka Tris pokusí vymanit?

Kingsman je tajná organizace, do které je za svého zesnulého otce pověřen Eggsy. Ten se i přes svou neochotu do výcviku pustí ve chvíli, kdy potřebuje ze svého běžného života utéct. Filmu nechybí napínavá zápletka, ale ani dávka humoru. Americký sniper je životopisné drama v režii Clinta Eastwooda. Hlavní hrdina je vyslán do Iráku, kde si dokonce vyslouží přezdívku Legenda za ochránění životů. O jeho přesnosti se ale dozví nepřátelská linie a vypíše odměnu za jeho dopadení.

Mac a Kelly jsou mladí rodiče, kteří se snaží vést poklidný život. To se změní příchodem jejich nových sousedů – vysokoškolského bratrstva, které naopak pořádá divoké večírky. Ze společné harmonie se jejich vztah promění v souboj poté, co manželé zavolají na své mladé sousedy policii. Komedii můžete zhlédnout například na Netflixu pod názvem Sousedi.

Nejlepší filmy 2015

Adaline (Blake Lively) je třicetiletá matka, která přežije automobilovou havárii. Stane se ale něco neobvyklého – přestane stárnout. Uběhne několik let a s dcerou vypadají jako sestry. Adaline ví, že musí utéct a změnit svou identitu, aby si zachránila život. Příběh zkomplikuje romantická zápletka, při které se v jejím životě objeví někdo z minulosti. To je film Věčně mladá.

Margo je tak trochu záhada. Hlavně pro Quentina, souseda, který jí má vážně rád. Jednoho dne zmizí a nikdo se Margo nemůže dopátrat. Quentin ale odhalí, že mu k jejímu nalezení zanechala indicie. Papírová města jsou podle knižní předlohy od Johna Greena. Komediální drama nabízí film Stážista v hlavní roli s Robertem De Niro a Anne Hathaway. Ben je sedmdesátiletý muž, který se po odchodu do důchodu chopí příležitosti jako stážista pro módní web. Začlení se do mladého kolektivu kolegů?

Ve filmovém snímku Focus si v hlavní roli zahrají Margot Robbie a Will Smith zamilovaný pár, jejichž zájem se časem promění v něco jiného než lásku. We are your friends je romantické drama z hudebního prostředí. Cole (Zac Efron) je mladý DJ, který se ve světě hudby snaží stále prosadit. Jeho osudovým seznámením je James, který ho vezme pod svá křídla. Jejich vzájemný vztah se časem zkomplikuje, a to příchodem Jamesovy přítelkyně Sophie. Příběh ambiciózního muže vidíme také ve filmu Creed, ve kterém se hlavní hrdina Adonis snaží o to, aby byl v boxu stejně úspěšný jako byl tehdy jeho otec. Čeká ho nelehká cesta se spoustou překážek. S těmi mu pomůže Rocky Balboa poté, co se stane jeho trenérem.

V roce 2015 také do kin přichází animovaný hit V hlavě. Riley si prochází životní změnou poté, co se s rodiči musela odstěhovat a začít svůj život od začátku. Jak vlastně fungují naše emoce a kdo je řídí? Tato dobrodružná komedie diváky rozesměje, ale možná i dojme.

Nejlepší filmy 2016

Ryan Gosling a Emma Stone si zahrají v muzikálu, který nese název La La Land. Dokumentuje jejich romantický příběh, který doprovází také trpká zklamání. O místo romantického dramatu se podělí s filmem Než jsem tě poznala, ve kterém spojí mladý pár láska, která je přímo osudová. Dávku humoru přináší snímek Proč právě on?, ve kterém se rodiče seznámí s přítelem své milované dcery Stephanie. Dceřin partner je pro ně šokující překvapení – nejenom, že je od hlavy až k patě potetovaný, ale také je to velký pohodář a blázen, který se nebojí říct, co má právě na jazyku.

Mezi rodinné filmy se roku 2016 řadí Fantastická zvířata a kde je najít. Podle předlohy J. K. Rowling, autorky Harryho Pottera, vzniká film, který nám opět otevře bránu do světa kouzel a magie, kde se seznámíme se sbírkou vzácných tvorů ze všech koutů světa. Když podivné tvory britský kouzelník přiveze do Ameriky, podaří se jim utéct a napáchat tím spoustu škod.

Svět zvířat zobrazuje také animovaná komedie Zootropolis. To je město, ve kterém žijí pouze zvířátka, chodí do práce, živí své rodiny a zažívají opravdu nevšední dobrodružství. Jaký úkol čeká hlavní hrdinku, která je prvním králíčkem v policejním sboru?

Akční Sci-Fi, která si na ČSFD získala 81 %, je Deadpool. Patří mezi hrdiny Marvel Comics a přidává se do světa superschopností. Po podstoupené operaci se hlavní hrdina Wade Wilson probudí se znetvořenou tváří. Kromě toho objeví ale také schopnost rychleji se uzdravit a je prakticky nesmrtelný. Tak vzniká jeho alter ego Deadpool. Romantickým dramatem za rok 2016 je Collateral Beauty: Druhá šance, kde si v hlavní roli zahraje Will Smith otce, kterému se obrátí život vzhůru nohama po smrti dcery. Ve filmu se skrývají hlubší symboly, které diváky zajisté překvapí.

Masaryk je životopisné drama věnované příběhu Jana Masaryka. I přes diplomatické povinnosti vedl poměrně nevšední bohémskou cestu životem, která je pro nás stejnou záhadou, jako jeho smrt. Drama a zároveň mysteriózní krimi je také snímek Dívka ve vlaku. Cestující jezdívá opakovaně stejnou trasou, ale jednoho dne se stane osudový zvrat, kterému se dívka stane svědkem. 

Nejlepší filmy 2017

Na základě předlohy spisovatelky Agathy Christie byl zrealizován film Vražda v Orient expresu, který vypráví příběh třinácti pasažérů uvězněných ve vlaku. Na palubě se odehraje vražda a vrahem může být kdokoliv z cestujících. A právě Hercule Poirot, který jede ve vlaku s nimi, řeší tuto záhadu. Tajemno také představuje hororový film To. Skupina mladíků se snaží bojovat proti vražednému klaunovi, který je postrachem již po několik staletí. Akční krimi Baby Driver představuje mladého chlapce, který je řidičem zapleteným v největších zločinech a pomáhá uprchnout pachatelům z místa. Jeho život se zkomplikuje, když se střetne jeho zaměstnání s dívkou, do které se zamiluje

Dej mi své jméno je romantické drama vyprávějící příběh dvou chlapců, kteří si z původních nesympatií vytvoří více než přátelské pouto. Tento film je momentálně k zhlédnutí na Netflixu, Maxu či Apple TV+. Téhož roku vychází válečné drama zvané Dunkerk, které zobrazuje evakuaci vojáků z francouzského Dunkerku v roce 1940. Film pod režií Christophera Nolana si na ČSFD vysloužil 79 %.

Jako rodinnou klasiku můžete zhlédnout muzikál Kráska a zvíře v hlavní roli s Emmou Watson. Tuto hranou verzi můžeme znát z její původní animované podoby, ve které se krásná dívka zamiluje do děsivého zvířete, pod jehož strašlivou tváří se ukrývá opravdový princ. Animovaný snímek vhodný pro celou rodinu je i Coco. Mladý Miguel je vášnivým muzikantem, kterému se podaří ocitnout v Říši mrtvých. Tam potká svého hudebního idola, který mu pomůže odkrýt historii vlastní rodiny.

Film Jumanji: Vítejte v džungli! spadá mezi žánry dobrodružné komedie a fantasy. Parta spolužáků zprovozňuje starou videoherní konzoli, která je náhle přemístí do světa videohry Jumanji. Banda je vystavena životu v džungli, a aby se dostali zpět do reálného světa, je nutno hru dohrát.

Nejlepší filmy 2018

Stevie je mladý kluk, který chce usilovně zapadnout do party starších chlapců. Aby se tak stalo, musí se přizpůsobit jejich vnímání života a rychle dospět. Čeká ho léto všemožných poprvé, ale také problémů a neshod, které mohou stát rodinné vztahy. Film Devadesátky vznikl v režii Jonaha Hilla a momentálně je dostupný k zhlédnutí například na Voyo či Kviff.tv.

Debbie a její parťačky navazuje na filmovou sérii Dannyho parťáci. Debbie (Sandra Bullock), sestra známého lupiče Dannyho Oceana, plánuje velkolepou loupež na newyorském gala večírku. Nezvládne to ale sama. Na ďábelském plánu pracuje celá parta ženských hrdinek, v jejichž rolích jsou obsazeny jména jako Cate Blanchett, Anne Hathaway či Rihanna.

Zelená kniha je komediální drama odehrávající se v 60. letech. Vypráví o slavném klavíristovi a jeho řidiči a bodyguardovi, který si umí poradit s každou šlamastikou. Pánové ale vedou naprosto protikladné životy, Dr. Don je kultivovaný génius, který má kromě hudebního nadání také pevné zásady. Naopak Tonymu chybí pořádné vzdělání a umí být pěkně neslušný. Film diváky rozesměje, ale i dojme. Za to si vysloužil hned tři ceny Oscara.

Renee je žena s velice nízkým sebevědomím, je nespokojená se svým vzhledem i životosprávou, a to její život poměrně brzdí. Jednoho dne se Renee hned několikrát uhodí do hlavy a probudí se jako neodolatelná kráska. Nebo minimálně si to alespoň myslí – romantická komedie Jsem božská vás zajisté pobaví.

Téhož roku se na filmových plátnech objevuje snímek v hlavní roli s Jennifer LopezZnovu ve hře. Hlavní hrdinka Maya kvůli svému nízkému vzdělání nemůže dělat práci, o které sní. Rozhodne se světu dokázat, že to zvládne i bez potřebného titulu, a svůj životopis upraví tak, že je ihned přijata na vysokou pracovní pozici. Její lež se stane osudovou, když v novém zaměstnání zjistí, kdo je její nadřízená.

Roku 2018 vychází také oblíbený životopisný film, který dokumentuje příběh rockové skupiny Queen a zejména jejich frontmana Freddieho Mercuryho. Film Bohemian Rhapsody získal na ČSFD 87 % a řadí se mezi 94. nejoblíbenější snímek. Dalším hudebním filmem, který vyšel téhož roku, je snímek Zrodila se hvězda, která vypráví příběh Ally (Lady Gaga), která se díky svému příteli Jacksonovi (Bradley Cooper) stane známou zpěvačkou. Poté, co se Ally dotkne slávy a úspěchu, cítí Jackson jakési zastínění jeho vlastní hudební kariéry.

Nejlepší filmy 2019

Quentin Tarantino roku 2019 přichází s dalším mistrovským dílem, kterým je film Tenkrát v Hollywoodu. Ve filmu se prolíná příběh herce Ricka Daltona, kaskadéra Cliffa Bootha a populární herečky Sharon Tate. Jejich životy jsou propojeny nocí, která se pro všechny stane osudovou. V hlavní roli se objevují jména Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Margot Robbie. Téhož roku vidíme Brada Pitta ještě v jednom snímku, a to Ad Astra, kde si zahraje roli astronauta. Na cestě do vesmíru hledá svého otce, místo toho se ocitne v situaci, ve které zpochybňuje podstatu lidské existence. 

Josephine je žena, která má ráda muže. Ještě radši má ale peníze. A proto svádí nevinné, ale bohaté nápadníky. Do svého plánu zasvětí také američanku Penny a naučí ji, jak pány správně okrádat. Penny je neohrabaná, ale po chvíli se nečekaně stane její konkurentkou. To je komediální film Podfukářky.

Romantické drama podle knižní předlohy jsou Malé ženy, jehož filmovou verzi nevidíme poprvé. Snímek vypráví příběh čtyř mladých sester, které žijí život poněkud odlišně. Momentálně je ke zhlédnutí na Netflixu či Apple TV+.

Nejlepší filmy 2020

Hlavní roli kapitána amerického konvoje obsadí Tom Hanks. Greyhound je film, který dokumentuje nebezpečnou cestu směřující do války. Během plavby na lodi je posádka napadena německými ponorkami. Enola Holmesová je mysteriózní drama, ve kterém hlavní hrdinka pátrá po své matce. Dokonce se jí při tom podaří přechytračit jejího staršího bratra Sherlocka. Film si nyní můžete pustit na Netflixu.

Roku 2020 se objevuje hned několik dokumentárních filmů, které diváky upozorňují na důležité sociální problémy a jejich dopady. Jedním z nich je český film V síti, který představuje experiment na téma zneužívání dětí na internetu. Nyní si snímek můžete pustit na platformách Max, Voyo či Apple TV+. Dokument Sociální dilema, který je divákům dostupný na Netflixu, upozorňuje na problematiku moderních technologií a jejich vlivu na uživatele. David Attenborough: Život na naší planetě je dojemný dokumentární film poukazující na vývoj naší planety, která se s přibývajícími roky stále stává ohroženější. David Attenborough přichází s vlastní vizí budoucnosti. Na ČSFD si dokument získal hodnocení 95 %.

Životopisné drama Šarlatán, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, vypráví osud Jana Mikoláška, výjimečného lékaře, který dokázal pomoci tisícům lidí ze všech společenských vrstev. Film ale není žádná pohádka. Zjistěte, jak příběh Jana Mikoláška dopadne.

Zdroj fotky: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!