Kam za podzimním vínem? Tipy na prověřená i méně známá vinobraní

Kam za podzimním vínem? Tipy na prověřená i méně známá vinobraní 

Kvapem se k nám blíží příjemné babí léto. A to znamená jedno. Sezona vinobraní je tu! Připravili jsme si pro vás výběr tradičních oblíbených vinobraní, ale také i ty méně známé. Vychutnejte si tak víno či burčák z českých vinicích se svojí rodinou, přáteli a známými.

Pálavské vinobraní

Sedmasedmdesátý ročník Pálavského vinobraní se uskuteční tentokrát od 6. do 8. září. Třídenní festival vína nabídne v rámci bohatého programu také příjezd krále a královny, Národní soutěž vín Mikulovské podoblasti, koncerty nejznámějších českých a slovenských hvězd, vystoupení folklórních souborů, desítky až stovky stánků s širokým sortimentem zboží a v neposlední řadě výtečnou atmosféru v malebném městě na jihu Moravy. Vstupenky k zakoupení v síti Ticketstream.

Královopolské vinobraní

Královopolské vinobraní letos slaví sedmé narozeniny. Na pátek 6. září a sobotu 7. září je připraven skvělý program a zábava pro celou rodinu. Opět se můžete těšit na nejlepší burčáky a vína přímo od vinařů, kteří se registrovali pro letošní ročník. Jedinečná atmosféra slavnosti pořádané v duchu lidových a historických tradic Králova Pole vás vtáhne do dob Jana Jindřicha Lucemburského, úspěšného moravského markraběte, věrného bratra Karla IV., zakladatele kartuziánského kláštera v Králově Poli, který se zasloužil také o rozkvět vinohradnictví a vinařství na Moravě.

Znojemské historické vinobraní

Známé Znojemské vinobraní se letos koná v termínu 13. až 15. září. Nemine vás bohatý program, který nabízí divadelní představení, ukázky historického šermu a starých řemesel, degustační soutěže a v neposlední řadě hudební vystoupení Mirai, Queenie, Mikolase Josefa nebo Anety Langerové. Davy poddaných krále Jana Lucemburského budou na Znojemském historickém vinobraní 2024 opět vítat vznešeného panovníka krále Jana Lucemburského, oslavovat jiskřivé víno, lahodný burčák a veselit se při hudbě v ulicích a mázhauzech. Vstupenky naleznete v síti Ticketstream.

Roudnické vinobraní

Roudnické vinobraní, které se letos uskuteční v sobotu 7. září v zámeckém areálu v Roudnici nad Labem, patří k největším akcím regionu. Festival spojuje slavnosti vína a burčáku s hudebním programem na dvou scénách a nabízí bohatý zážitek pro všechny věkové kategorie. Vystoupí například Olympic, Olga Lounová, Iné Kafe, Kamil Stříhavka, Ilona Csáková, Hradišťan a mnoho dalších. Mezi oblíbené doprovodné akce patří také již 21. ročník výstavy historických vozidel Historici v Roudnici. Tato výstava je přístupná zdarma mimo placenou část areálu a nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si skvosty automobilové a motocyklové historie.

Vinobraní na zámku Kačina

Třináctý ročník Krajského vinobraní a dožínek se uskuteční v sobotu 7. září v romantickém prostředí zámku Kačina. Program na třech podiích doprovodí degustace burčáku s ochutnávkou vín ze všech vinařských podoblastí. K průběhu akce patří koncerty populárních interpretů jako například UDG, Eddie Stoilow, NaPlech, ukázky zemědělských strojů, domácích zvířat, jezdeckých dovedností, soutěž o poznání odrůdy vína, burčákové hody, prohlídka zámku, ochutnávky dobrého jídla a vína, řemeslné trhy, program pro dětské návštěvníky nebo například bio market. Lidé i letos mohou využít bezplatné kyvadlové dopravy mezi Kačinou a Kutnou Horou nebo Čáslaví. Vstupenky seženete v síti Ticketstream.

Vinobraní na Vinici sv. Kláry

V pražské Troji se vinobraní chystá na víkend 14. a 15. září na Vinici sv. Kláry. Atmosféru slavnostního víkendu doladí bohatý hudební program a výborné jídlo. Zejména však nasajete to nejlepší od vinařů z Čech i Moravy. Na správné oslavě vinobraní se bezesporu musí nalévat také burčák.

Valtické vinobraní

Město Valtice s partnery pořádá oblíbenou podzimní událost, a to Valtické vinobraní. Těšit se můžete na dvoudenní program pro celou rodinu od 4. do 5. října. Na Valtickém vinobraní 2024 jsou připraveny folklorní vystoupení, koncerty známých kapel, dětská zóna, jarmark a samozřejmostí jsou vynikající lokální burčáky a vína. V sobotu projde městem poutavý krojovaný průvod. Vstupenky k dostání v síti Ticketstream.

Vinohradské vinobraní

V pátek 13. a v sobotu 14. září se můžete setkat se známými u dobrého vína přímo v centru Prahy. Letošní Vinohradské vinobraní má však jednu novinku, a to přemístění lokace z Náměstí Jiřího z Poděbrad do o neméně malebných prostor pod Žižkovskou věží.

Vinobraní na hradě Starý Jičín

V sobotu 14. září si můžete vychutnat víno a burčák z Polešovických a Boršických vinic. Ochutnávku povede zkušený vinař a someliér z vinařství Dvůr pod Starýma Horama. Historie tohto hradu se váže k panu Sebastiánovi, který si na hradě ponechal sklepy s devíti sudy a pěti vědry polešovického vína.

Vinobraní v Kadani

Celodenní program dne 28. září se odehraje v areálu Františkánského kláštera, který si budou moci návštěvníci zdarma prohlédnout s průvodcem. Příchozí mohou sledovat průběh a zpracování hroznů – mletí, odzrnění, rmutování a lisování. Též mohou ochutnat letošní burčák, čerstvý vinný mošt a víno. Výjimkou není ani bohatý program a tombola.

Foto: archiv Znojemské historické vinobraní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!