Nejlepší filmy od roku 2000 do 2010: romantické komedie i napínavé thrillery prvního desetiletí

Nejlepší filmy od roku 2000 do 2010: romantické komedie i napínavé thrillery prvního desetiletí 

Připravili jsme si pro vás ochutnávku pestrého výběru kinematografie první dekády tohoto tisíciletí. Nejlepší filmy od roku 2000 do roku 2010 přinášejí české klasiky i zahraniční trháky. Pojďme si připomenout známé snímky nebo poznat nové, které vám doposud unikly. Vzpomeňme si na začátek prvního desetiletí skrze televizní obrazovky a nápaditost těchto filmových snímků.

Nejlepší filmy 2000

Rok 2000 přináší novou éru kinematografie. Pokud uvítáte životopisné drama, film Erin Brockovich vás rozhodně nezklame. Julia Roberts za hlavní roli ambiciózní ženy, která v těžké životní situaci najde spravedlnost, získala cenu Oscara nejlepšího hereckého výkonu.

Cílevědomou samostatnou ženu v hlavní roli představí také Sandra Bullock v americké komedii Slečna Drsňák, kde si zahraje agentku FBI. Grace Hartová svou kontroverzi u kolegů vzbuzuje zejména tím, že se nechová tak, jak by očekávali, že se žena chovat bude. To se ale změní, když je agentka nasazena do soutěže Miss USA.

O dobrodružné drama se postará film Gladiátor. Příběh začíná v zimě roku 180 a diváci budou napnutě sledovat gladiátorské hry z prostředí Starověkého Říma. Zůstaneme-li u dramatu, za zmínku stojí také Americké psycho. Záliba úspěšného finančníka na Wall Street se v průběhu snímku změní v sadistické sklony, o kterých netuší ani jeho vlastní snoubenka.

Máte-li však zájem spíše o odlehčující kinematografický zážitek, pusťte si například animovanou komedii Slepičí úlet. Film vypráví příběh slepic, které se snaží uprchnout ze zajetí kurníku. K jejich útěku jim napomůže nový člen party Rocky. Ve filmu nechybí ani hlubší myšlenka a skrytá symbolika kruté reality.

Nejlepší filmy 2001 

Rok 2001 je plodným pro filmy všech chutí. My jsme pro vás vybrali od každého něco! Co třeba taková česká klasika? Rebelové je muzikál, který se odehrává v prostředí středoškoláků roku 1968. Sledujeme jejich příběhy ze studentských let, první lásky, upevňování přátelství a osudy, které se sovětskou okupací rázem změní. Muzikál je obohacen o známé písničky, jako například Mně se líbí Bob či Já budu chodit po špičkách.

Z Česka přímo do USA – a to do Las Vegas. V momentě, kdy je Danny Ocean propuštěn z vězení, chystá se na další velkolepou loupež. Nezvládne ji ale sám. V hlavní roli vidíme velká jména jako George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts nebo Matt Damon. To jsou Dannyho parťáci.

Deník princezny je rodinná komedie, která nepostrádá ani romantickou zápletku. Mia Thermopolisová je středoškolačka, která patří spíše k outsiderům. Její nezájem o trendy vzhled, který ji brání v zapadnutí do kolektivu spolužáků, se změní příchodem její babičky, o které se dozvídá, že vládne malému evropskému království.

O přeměnu podoby se posnaží také oblíbená filmová hrdinka Bridget Jones. Deník Bridget Jonesové je britská komedie, které nechybí hlavně romantika. Bridget se svůj život plný nezdravých návyků, nezdarů a trapasů pokusí změnit. Mezitím sledujeme její komplikovaný romantický život, ve kterém se o její srdce poperou dva nápadníci.

Cesta do fantazie je japonský animovaný film a dle Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD) patří mezi nejlépe hodnocené. Je to dobrodružný film o desetileté dívce ve městě duchů a strašidel, který diváky zaujme zejména autorovou nápaditostí a fantazií. Film nyní můžete zhlédnout například na Netflixu.

Nejlepší filmy 2002

Chyť mě, když to dokážeš je životopisné drama v režii Stevena Spielberga. Frank (Leonardo DiCaprio) nalezne zalíbení ve falšování šeků i své vlastní identity. Netrvá to ale dlouho a po Frankovi započne pátrání v zastoupení Carla Hanrattyho (Tom Hanks). Frankovi se ale daří uniknout, zatímco mění identitu i místo pobytu. Později se zamiluje a své snoubence přizná pravou tvář dříve, než ho Carl opět vypátrá.

Pokud vás i nadále zajímá rodinná komedie, která zajisté pobaví, zhlédněte Moje tlustá řecká svatba. Ve filmu pozorujeme střed kultur, kdy hlavní hrdinka představí partnera své řecké rodině. Životopisné drama z roku 2002 představuje Frida. V hlavní roli si Salma Hayek zahraje talentovanou výtvarnou umělkyni a představí divákům její životní příběh.

Nejlepší filmy 2003

Rok 2003 přináší spoustu trháků, včetně kultovního thrilleru Kill Bill. Režisér Quentin Tarantino je známý pro svou krvavou lehkost filmů, která není opomenuta ani v tomto známém snímku. Obdobného roku vzniká také film na základě stejnojmenné knihy Květy Legátové – Želary. Příběh se odehrává v období druhé světové války a diváci pozorují osudové setkání v této strastiplné době.

Amanda Bynes patří mezi hvězdy romantických komedií první dekády tohoto tisíciletí. V roce 2003 si zahrála ve filmu Co ta holka chce, kde se jako bezprostřední šestnáctiletá dívka snaží najít svého otce (Colin Firth) zastávajícího postavení velice váženého kandidáta do Dolní sněmovny. Čeká ji ale spoustu překážek a výzev, díky kterým se s otcem sblíží.

Film Jak ztratit kluka v 10 dnech potěší všechny milovníky romantických komedií. Andie a Ben si zkusí, jaké to je najít si partnera v deseti dnech, ovšem jejich záměry toto absolvovat jsou poněkud odlišné. Na pozici takzvaných rom-comů se dělí také s filmovým snímkem Kašlu na lásku, kde uvidíme, jak se soutěž mezi novinářskými rivaly převrátí v citové pouto.

Nejlepší filmy 2004

Oddechové filmy jako Přes noc třicítkou, Protivný sprostý holky nebo Moderní popelka vás rozhodně nezklamou. Nechybí jim humor, romantika ani napínavá zápletka. O romantické drama se postará Zápisník jedné lásky v hlavní roli s Rachel McAdams a Ryanem Goslingem. Příběh mezi Allie a Noahem se odehrává v roce 1940 a odráží se v něm kontrast bohatství a chudoby mezi zamilovanými jedinci. To nedopřeje jejich společnému osudu, kdy jsou rozděleni a setkají se teprve o několik let později. 

Film Troja odkryje kus naší historie a to rok 1193 před naším letopočtem. Osobní drama se promítne v konflikt mezi Řeckem a Trójou. Záminkou pro dobytí Tróji je dar v podobě obrovské sochy koně. Druhý film, který je zasazen v historickém kontextu, nese název Hotel Rwanda. Poukazuje na tragédii roku 1993 a připomíná jednu z nejmasovějších genocid. Paul Rusesabagina, který pracuje jako manažer hotelu, otevře bránu luxusního resortu uprchlíkům, kterým svým činnem zachránil život.

Nejlepší filmy 2005

Pýcha a předsudek je oblíbeným románem britské spisovatelky Jane Austenové. Jeho druhé filmové ztvárnění diváci poprvé na plátnech zhlédli roku 2005. V tomto historickém románu se odehrává příběh mezi Elizabeth Bennetovou a panem Darcym. Hlavní postavy mezi sebou uchovávají rozporuplný vztah, který se v průběhu filmu napjatě mění. Historii mohou diváci ochutnat skrze obrazovky také ve filmu Gejša. Tam se promítá osudový příběh malé dívky, která je prodána do domu gejš.

Téhož roku se na televizních obrazovkách objevuje komedie pro celou rodinu Příšerná tchýně. V hlavní roli si Jennifer Lopez zahraje přítelkyni chirurga Kevina. Jejich láska se zdá bezchybná do té doby, než své zásnuby oznámí Kevinově matce. Ta se rozhodne synovy přítelkyně zbavit. Film vhodný pro rodinné chvíle je také Karlík a továrna na čokoládu. V režii Tima Burtona se ocitneme ve fantasy světě, ve kterém malý Karlík nalezne zlatý kupon, který mu zajistí návštěvu továrny na čokoládu.

Dokonalý chlap je komedie, která nepostrádá zamilovanou zápletku. Jak se podaří středoškolačce Holly najít své matce partnera? Jednoduše si vymyslí tajného ctitela, který ji ale později přivede do nesnází.

Nejlepší filmy 2006

Ve filmu Ďábel nosí Pradu je střet žurnalistického prostředí s módou. Nelehkou cestu čeká nově zaměstnanou Andreu, která jeví zájem spíše o novinařinu než módu. Jak se jí v tomto pracovním prostředí zadaří, zejména pod dohledem její chladné a obávané nadřízené Mirandy Priestlyové? 

Amanda Bynes a Channing Tatum si společně zahrají v romantické komedii ze středoškolského prostředí. Viola (Amanda Bynes) využije příležitosti a nastoupí do školy místo jejího bratra, aby se mohla přihlásit do místního fotbalového týmu. Háček je v tom, že na začátku školního roku neočekávají dívku, nýbrž chlapce. To ale Violu ve filmu Super náhradník nezastaví.

Channinga Tatuma v roce 2006 uvidíme ještě v dalším snímku. Ve filmu Let’s Dance si zahraje okouzlujícího tanečníka. Téhož roku vychází na plátna také krimi komedie Růžový panter. Jacques Clouseau je poveřen na instektora, který se snaží odhalit případ vraždy francouzského trenéra. Ve filmu nechybí humor ani napětí.

Film Prázdniny je romantická komedie, která diváky příjemně zahřeje u srdce. Vypráví příběh dvou nespokojených dívek z opačných koutů světa, kterým se na chvíli podaří vyměnit si domy. Obě si na novém místě najdou něco, co jim opět dodá jiskru do života.

Nejlepší filmy 2007

Máte chuť na oddechovku? Zkuste Ratatouille. Animovaná komedie vypráví příběh o kulinářsky nadaném krysákovi přímo v hlavním městě Francie. Jako hlodavec ale v kuchyni není vítaný, proto potají pomáhá ne příliš šikovnému kuchaři Linguinimu. Jako rodinnou oddechovku si také můžete pustit Prázdniny pana Beana. Klasické nezdary pana Beana známe ze seriálového ztvárnění. Ve filmu si můžeme pustit jeho prázdninovou cestu plnou katastrof a zmatků, ale také britského humoru.

Film z prostředí pražského gymnázia nabízí film Gympl. V hlavní roli si Tomáš Vorel ml. a Jiří Mádl zahrají studenty, kteří svůj čas tráví raději malováním graffiti než učením. Nebezpečné výpravy mnohdy končí také dopadením policie.

Nejlepší filmy 2008 

Rok 2008 přináší mnoho nových filmů, včetně kultovního filmového pokračování seriálu Sex ve městě. Čtyři kamarádky žijící v New Yorku řeší odlišné problémy svých milostných životů. Carrie (Sarah Jessica Parker) je mladá spisovatelka, která se po deseti letech vztahu zasnoubí. Jak tento romantický příběh dopadne? 

Benjamin Button je velice zvláštní dítě. Narodí se totiž jako stařec. Jeho život již od začátku nabírá odlišný směr a čím déle je Benjamin na tomto světě, tím více mládne. Ve filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona sledujeme jeho nelehkou životní cestu, které nechybí ani romantická zápletka. 

Poppy je puberťačka z Malibu, která žije ve světě módy, popularity a také malérů. Je to ale pěkné kvítko. Otec ji pošle do internátní školy, kde je Poppy nucena změnit svůj dosavadní přístup k sobě i lidem, kteří ji obklopují. Během filmu Divoška sledujeme, jak se z rozmazlené středoškolačky stane dobrá studentka i přítelkyně.

Ve stejném roce vychází také oblíbený muzikál, který zajisté většina čtenářů zná. Mamma Mia! je romantický muzikál, který se odehrává na řeckém ostrově. V hlavní roli uvidíme známá jména jako Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth nebo Amanda Seyfried za doprovodu písní kapely ABBA

Marley a já je rodinná komedie, u které se zasmějete, ale možná i popláčete. John (Owen Wilson) a Jenny (Jennifer Aniston) jsou novomanželé, kteří si začínají budovat společný život – rodinný dům, nové zaměstnání a také jedno nezbedné labradoří štěňátko. Jak se jim podaří mazlíčka zkrotit? 

Nejlepší filmy 2009 

V roce 2009 Quentin Tarantino zrežíroval jednu z jeho nejznámějších filmových prací – Hanebný pancharti. Film se odehrává v době nacismu a hlavním úkolem židovské skupiny "Panchartů" je mstít činy nacistů.

Znovu 17 je americká komedie, kdy třicátník Mike dostane šanci vrátit se zpět v čase, kdy byl školní oblíbenou hvězdou se skvělými vyhlídkami do budoucna. Vrátí se zpět do doby, kdy mu bylo 17 let.

Nejlepší filmy 2010

První dekádu tohoto tisíciletí uzavírají filmy, které vám zaručí oddech i napětí. Jíst, meditovat, milovat je romantické drama, ve kterém hlavní hrdinka Elizabeth (Julia Roberts) opustí své dosavadní zázemí vytvořené v New Yorku, které ji již nečiní šťastnou, a vycestuje do světa. V průběhu svého cestování poznává život z jiného úhlu a seznamuje se s lidmi jiných kultur, kteří ji změní život.

Milý Johne je americké drama. Romance mezi Johnem a Savannah je poznamenaná tím, že je John členem speciální jednotky americké armády. Jejich láska se odehrává na papíře přes odesílané dopisy. Jejich budoucí plány a vidinu společného života naruší teroristické útoky z 11. září 2001.

Zdroj fotky: Pexels

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!