Zámek Liteň představí počátkem září nejkrásnější árie Mozartových oper

Zámek Liteň představí počátkem září nejkrásnější árie Mozartových oper  

Letošní ročník prestižních pěveckých kurzů na zámku v Litni vyvrcholí scénickým koncertem Mozartovi svůdníci, který se uskuteční 7. září v nově upravené zámecké stodole. Divákům přinese spojení mistrovské hudby a vynikajícího zpěvu s jedinečnou zámeckou atmosférou. Během večera zazní za doprovodu smyčcového kvarteta a klavíru nejznámější árie Mozartových oper Don Giovanni a Figarova svatba.

Pěvecké kurzy v Litni pořádá Zámek Liteň ve spolupráci s předními lektory operního zpěvu již od roku 2014. Tento unikátní projekt si získal renomé díky kvalitě výuky a individuálnímu přístupu ke studentům a stal se neodmyslitelnou součástí české hudební scény. Pozvání přijali renomovaní lektoři Prof. Dr. Helena Kaupová, americký vocal coache a dirigent Kamal Khan a klavírista Ahmad Hedar. Účinkovat bude jedenáct mladých pěvců, kteří letos absolvují druhý běh Masterclasses na zámku Liteň.

Inspiraci ke vzniku Masterclasses v Litni získala majitelka Zámku Liteň Ivana Leidlová z USA.: „Když jsem po druhém ročníku Festivalu Jarmily Novotné hledala inspiraci, kam aktivity Zámku Liteň dále rozvíjet, zavítala jsem na diskusi s děkanem Juilliard School of Music v New Yorku, panem Arou Guzelimianem. Od něj jsem poprvé slyšela slovo Masterclass.“ První pěvecké kurzy v Litni vedla přední česká mezzosopranistka Dagmar Pecková. „V té době v Čechách nebyl dostatek příležitostí k získání zkušeností pro začínající pěvce. Dagmar Pecková mi nejen objasnila důležitost kvalitních pěveckých kurzů, ale nabídla i první Masterclasses v Litni vést.

Foto: archiv Zámek Liteň

Od svého vzniku se na zámku vystřídali významní lektoři, mezi nimiž nechyběli pěvci jako Kateřina Kněžíková, Martina Janková, Simona Šaturová, Markéta Cukrová, Adam Plachetka, či světově uznávaní klavíristé Gérard Wyss a Ivo Kahánek. Studenti, ať už z České republiky či ze zahraničí, oceňují nejen vysokou úroveň výuky, ale i doplňkový program zahrnující hodiny herectví, přednášky a konzultace lékařky foniatrie nebo dechová cvičení s uznávanou lektorkou pilates Renatou Sabongui.

Každý ze studentů absolvuje denně individuální hodiny s lektorem a korepetitorem,“ vysvětluje Leidlová a dodává: „Kritéria pro výběr studentů jsou velmi přísná, což zaručuje vysokou kvalitu účastníků. Naše kurzy začínajícím pěvcům skutečně pomáhají v jejich kariéře.

Příkladem úspěchu je polský student Jakub Borgiel, kterému byla ihned po kurzech s Martinou Jankovou v roce 2019 nabídnuta pěvecká zkouška u dirigenta italského operního domu La Scala Franze Welsera-Mösta a následně studium na Vysoké pěvecké škole v Karlsruhe.

Foto: archiv Zámek Liteň

Zámek Liteň navíc vydal knihu Skutečný zpěv, kterou napsala Margreet Honig a do češtiny přeložila Markéta Cukrová. Kniha zaznamenala velký ohlas a stala se nedílnou učební pomůckou nejen při pěveckých kurzech na zámku v Litni. Díky této spolupráci vedla Margreet Honig kurzy v Litni v letech 2021 a 2022 spolu s vynikající českou pěvkyní Simonou Šaturovou.

Unikátní je i možnost neformálního setkání studentů s lektory, kde mohou diskutovat o profesních zkušenostech a navázat dlouhodobé vztahy. „Vznikají zde dlouhodobá přátelství a mentoring, což je pro mladé umělce velmi cenné,“ uzavírá Leidlová.

Pěvecké kurzy tak jsou nejen příležitostí pro mladé talenty, ale i důkazem, že tradice kvalitního zpěvu má v České republice pevné místo.

Foto: archiv Zámek Liteň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Zámek Liteň nabízí i další akce

Místo konání: Zámek Liteň

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!