Derniéra v GASK: Jiří Straka představí performance tušové malby

Derniéra v GASK: Jiří Straka představí performance tušové malby 

V Galerii Středočeského kraje se 17. srpna uskuteční derniéra výstavy Mlčení sinologa a malíře Jiřího Straky, který se ve své tvorbě zabývá tradiční čínskou tušovou malbou. V rámci této události představí autor performance tušové malby a spolu s kurátorkou Veronikou Marešovou provede návštěvníky výstavou. Na závěr derniéry se uskuteční přednáška sinologa, etnologa a právníka Víta Vojty s názvem Náboženství mezi Evropou a Asií jako technologie, která se bude věnovat nejen starým a novým náboženstvím Východu, ale i roli náboženství ve společnosti a posvátnosti státní hierarchie.

Jiří Straka ve své tvorbě cílí na střet kultur, konkrétně na vstup katolicismu do cizorodého prostředí, konkrétně do Číny a Japonska v 17. století, přičemž vychází ze svých akademických studií a z osobní zkušenosti, neboť dlouhodobě žije a pracuje v Pekingu. Koncept výstavy Mlčení, příznačně umístěné do barokních prostor někdejší jezuitské koleje, spolu s výše uvedeným tématem akcentuje současné a naléhavé problémy ideologie globalismu. Vystavené obrazy neposkytují žádné univerzální řešení ani východisko, zato velmi citlivě vybízejí k přemýšlení a kladení nových otázek. 

Foto: archiv GASK

„Dernisáž výstavy Jiřího Straky je jedinečnou příležitostí, jak se rozloučit s touto expozicí a zároveň se setkat s jejím autorem. Věřím, že návštěvníci budou nadšení z živé malby, která je pro Jiřího Straku typická. Je zároveň nesmírně obtížná, neboť černá tuš reaguje při dotyku s papírem velmi citlivě na tahy štětcem, a proto je nesmírně důležitá rychlost malby,“ říká kurátorka výstavy Veronika Marešová

Foto: archiv GASK

Vstup na performance a komentovanou prohlídku je možný bez předchozí rezervace a je zdarma, vstupné na přednášku je 80 Kč. Výstavu budou moci návštěvníci zhlédnout ve výstavním prostoru Café Fatal do 18. srpna.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!