Mezinárodní hudební festival Český Krumlov jde do finále

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov jde do finále 

Začal poslední týden 33. ročníku Festivalu Krumlov. Po česko-rakouském koncertu smíření ve Svatém Kameni bude možné zažít Vášně akordeonu, na které naváže závěrečný Shakespeare 460: Romeo a Julie. Před tím se představí smyčcový Simply Quartet složený z mladých interpretů a duo houslí s vibrafonem vystupující pod názvem Fúze v múze podbarvené živým malováním.

Festival Krumlov je ve finále. Začal 12. července a skončí 3. srpna. Čítá víc než 40 koncertů na 13 místech. Poslední premiérový prostor, po městském parku a Jezuitském sále, bude Svatý Kámen, obec s kostelem a legendou téměř u hranic. Historii poutního místa a okolí připomene 1. srpna přednáška Paměti národa Jižní Čechy. Stane se tak před koncertem rakouského Hard-chóru a tuzemského Kühnova smíšeného sboru Bruckner / Smetana 200. 

„Letos slavíme nejen 200 let od narození Bedřicha Smetany, ale též lineckého rodáka Antona Brucknera. Oba skladatelé vynikali ve vokální tvorbě, kterou divákům představíme v prostředí s bohatou historií.  Na česko-rakouské hranice vypravíme ve spolupráci s městem pro seniory z Českého Krumlova speciální autobus, který je bezplatně vezme tam i zpět a vstupné bude dobrovolné,“ říká ředitelka Festivalu Krumlov Gabriela Rachidi a dodává: „Je nám velkou ctí, že pozvání letos přijal také profesor Martin Hilský, aby nám řekl víc o Shakespearovi. V sobotu 3. srpna od 17.00, tedy před závěrečným koncertem, vystoupí ve Studijním centru krumlovského zámku s přednáškou Shakespearova „sonetová tragédie“ Romeo a Julie.“ 

Foto: MHF Český Krumlov 2024

Den před tím, tedy 2. srpna, bude možné nechat se unést latinskoamerickými Vášněmi akordeonu. Lotyšská akordeonistka Ksenija Sidorová s Radkem Baborákem, coby hráčem na lesní roh a dirigentem daného koncertu, spolu s Českou Sinfoniettou přinesou rytmicky něžný horkokrevný program inspirovaný folklorem. Zazní tvorba Gerswina, Ravela, Ginastery a Angelise. Pomyslným vrcholem bude skladba pro akordeon Astora Piazzoly nazvaná podle nejvyšší hory Ameriky Aconcagua.

Stejně jako k nedělím tradičně patří místa spojená s vírou, nedílnou součástí hudebního svátku je Festivalová zóna. V Klášterní zahradě se pro veřejnost opět otevře ve čtvrtek 1. srpna. Do soboty 3. srpna v ní bude možné cvičit, poslouchat hudbu, dívat se na Šíleně smutnou princeznu, zatancovat si s Galiani Gypsy Jazz nebo se zúčastnit besedy Jiřího Vejvody s Tomášem Braunerem, pod jehož taktovkou se uskutečnilo Operní gala: Plácido Domingo.

Foto: MHF Český Krumlov 2024

Zhlédnout můžete taktéž pořízené rozhovory. Se šéfdirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK přinese rozhovor Festivalová kamera. Dále je k dispozici interview s dirigentkou zahajovacího koncertu Smetana 200: Má vlast a s budoucí šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie Alenou Hron a v neposlední řadě s tanečníkem a choreografem Jiřím Bubeníčkem, který připravil choreografii k zahajovacímu a závěrečnému koncertu, vede během něj spolu s evropskými baletními špičkami 2. ročník mistrovských kurzů Bubeníček Ballet Masterclasses a v neposlední řadě se stará o Les Ballets Bubeníček, kde je uměleckým ředitelem.

Foto: archiv MHF Český Krumlov 2024

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!