Lom, pískovna, jezero. Tipy na přírodní koupání po celém Česku

Lom, pískovna, jezero. Tipy na přírodní koupání po celém Česku 

Horké letní dny přímo vybízí ke koupání. Ovšem není koupání jako koupání. Přinášíme vám přehled čtrnácti přírodních vodních ploch po celé České republice. Třeba v nich natrefíte na přírodní koupání kousek od vašeho bydliště, nebo vás naopak zaujme adept na výlet.

Jezero Most

Jezero se nachází pod vrchem Hněvín, těsně u přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Místí rekreační areál po dobu Olympijských her v Paříži promění od 26. července do 11. srpna 2024 na olympijský park, kde si bude možné vyzkoušet nejrůznější sportovní disciplíny anebo fandit svým oblíbeným sportovcům.

Jezero je rozděleno na tři části, aby si odpočinek užili jak milovníci koupání, tak příznivci bezmotorových vodních sportů. Třetí zóna je klidová a má poskytovat prostor pro tamní faunu a flóru. Jezero se výborně hodí i k potápění. Zdejší voda je neobyčejně čistá s vysokou průhledností, až do hloubky 8 metrů. Pro čtyřnohé kamarády byly vyhrazeny speciální psí pláže.

Jezero Michal

Na místě někdejšího hnědouhelného dolu u Sokolova se rozprostírá moderní vodní areál s mnoha atrakcemi, jmenuje se Jezero Michal a říká se mu též Sokolovské moře. Na návštěvníky čeká nejen sportovní vyžití, ale i atrakce pro děti i dospělé. Nekonečný tobogán vám bude evokovat zábávní americký park, kde o adrenalin a výhled není nouze. Klasické vstupné se pohybuje v rozpětí 100 až 50 Kč.

Lom Jimlíkov

Bývalý lom na kaolin nedaleko vesničky Jimlíkov na Karlovarsku je oblíbeným místem ke koupání s vodou podobnou Balatonu a potěší vás i písčité pláže všude kolem.

Lom Podlesí

Zatopený lom s tyrkysově modrou barvou vody se nachází poblíž Karlových Varů u vesnice Podlesí. Kaolinový lomu je z velké části ve vlastnictví společnosti Sedlecký kaolin. Koupat se v něm však z určité strany dá. K lomu vede polní cesta vedoucí od železničního přejezdu v Podlesí.

Jezero Konětopy

Skoro jako u moře si budete připadat na pískovně Konětopy s vyhlášenou azurově modrou vodou nedaleko Brandýsa nad Labem, kterou obklopují cyklostezky i turistické trasy. K dispozici je pro návštěvníky zázemí s převlékárnou, toaletami či sprchami a také několik stánků s občerstvením. Celodenní vstupné pro dospělého činí 120 Kč, mladí do 15 let zaplatí 50 Kč a děti do šesti let mají vstup zdarma. Za parkování v areálu se platí 200 Kč (auto) a 100 Kč (motorka). Areál je otevřen mezi 8. a 21. hodinou.

Přírodní koupaliště Vyžlovka

Na okraji vesnice Jevany, která proslula především coby natáčecí místo snímku Dovolená s Andělem s odborářskou zotavovnou Jezerka, se nachází přírodní koupaliště Vyžlovka. Kromě plavání a opalování si tu můžete zahrát ping pong, šipky, fotbálek, beachvolejbal, kuželky nebo kroket. V okolí najdete naučnou stezku Voděradské bučiny, rozhlednu Skalka nebo Kamenický skanzen v sousedních Louňovicích. Vstupné do areálu, který je přístupný od 9 do 19 hodin, stojí 70 Kč, snížené 40 Kč.

Pískovny Halámky

Písečná pláž s čirou vodou vás nemine na Třeboňsku v pískovnách Halámky. Na pískovně je i možnost rybolovu. Ubytování v okolí pískovny Halámky nabízí chaty a chalupy. Autem se dá přijet až k pískovně, je zde neplacené parkoviště. Zajímavostí je, že se toto místo nachází nedaleko státní hranice s Rakouskem.

Lom Čenkov

Z Prahy jste na Vysočině díky dálnici D1 cobydup. Kraj Vysočině se pyšní zatopeným lomem u Čenkova na Jihlavsku. Natáčela se tu dokonce známá pohádka Peklo s princeznou. Bývalý lom lemují stromy i menší skaliska, která někteří odvážlivci využívají jako skokanské můstky. Na hlavní pláži je kamenitý i písčitý vstup a travnatá plocha.

Lom Borek

Lom Borek najdete mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Je oblíbený nejen u milovníků přírodního koupání, ale i u potápěčů. Pod vodou jsou ukryté opravdové poklady jako vrak Wartburgu a ponorka Stejskanik. Ponor je třeba nahlásit a je zpoplatněn symbolickou částkou. Koupání v lomu je zdarma. 

Mašovický lom

Mašovický lom je v těsném sousedství Národního parku Podyjí na Znojemsku, a proto tu najdete několik cenných rostlinných a živočišných druhů. Od 1. června do 15. září v čase od 9.00 do 19.00 je vstup zpoplatněn, jinak je lom volně přístupný.

Lom U Mariánského mlýna

Při výletu do Mikulova neopomeňte kromě vína ani místní přírodní úkaz. Říká se mu U Mariánského mlýna nebo na Janičově vrchu a díky vápenci je pohled na vodu jedna radost. Jedná se chráněnou přírodní památku, proto je zde během letních měsíců vstup regulován.

Lom Rampa u Jeseníku

Lom Rampa najdete poblíž obce Černá Voda, poblíž Jeseníku v Rychlebských horách. Tento lom je velmi specifický tím, že má vysokou naříznutou kolmou stěnu, která tu zůstala po těžbě. Kolem lomu nenajdete žádné stánky ani další turistické atrakce. Lom láká především ty, kterým nevadí odklon "odklon od civilizace". Nejbližší restaurace a penzion se nachází až v Černé Vodě.

Pískovna Náklo

Rozsáhlá přírodní plocha Náklo ležící nedaleko Litovle. V areálu lze rozložit deku na travnato-písčitých plážích. Vstup do vody je poměrně strmý s prudkým klesáním do hloubky. Pískovna je i velmi oblíbeným místem pro vodní sporty. Nechybějí zde stánky s občerstvením a mobilní toalety. Navíc se můžete ubytovat v malém kempu, který  je součástí areálu Wake Surf Náklo. V nabídce je 10 stanových ploch, 9 míst pro karavany / obytná auta a 4 vybavené glamping stany. Více informací zde.

Lom Výkleky

Za zatopeným lomem Výkleky se musíte vydat na Přerovsko, nedaleko Olomouce. Čeká na vás kamenitá pláž s pozvolným vstupem do vody nebo také varianta vstupu z kamenitých útesů. Výkleky jsou svoji výstavbou přizpůsobeny i potapěčským aktivitám. Potapěči tak mohou pozorovat pestrý podvodní život. Celý lom je obklopený mohutnými skalisky porostlými stromy, ze kterých se nabízí dechberoucí výhled na hladinu i do okolí.

Foto: archiv Koupaliště Vyžlovka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!