Divoké i bezstarostné jízdy. Nejlepší filmy o motorkách vás motivují k nakopnutí mašiny

Divoké i bezstarostné jízdy. Nejlepší filmy o motorkách vás motivují k nakopnutí mašiny 

V červnu se do kin podívali Motorkáři Jeffa Nicholse. Kteří z jejich předchůdců se v historii kinematografie zapsali zlatým písmem s příchutí benzínu?

Bezstarostná jízda

Kultovní snímek sleduje dva motorkáře, kteří cestují napříč Amerikou, aby našli svobodu a sami sebe. Bezstarostná jízda v režii Dennise Hoppera s Peterem Fondou a Jackem Nicholsonem se stala symbolem kontrakultury 60. let. S velmi nízkým rozpočtem utržila více než desetinásobek a získala nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář. V Česku se film na začátku normalizace nesměl promítat a v kinech se objevil až v březnu 1995. Na pražské premiéře i s účastí samotného Dennise Hoppera.

Motocyklové deníky

Adaptace deníků Ernesta "Che" Guevary sleduje jeho cestu po Jižní Americe na motocyklu. Film režíroval Walter Salles a hlavní roli ztvárnil Gael García Bernal. Motocyklové deníky získaly mnoho ocenění včetně Oscara za nejlepší původní píseň, ceny BAFTA a nominace na Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film. Apolitický pohled na budoucí revolucionáře nabízí unikátní přístup ke ztvárnění slavné osobnosti pod rouškou jeho nenápadné minulosti. Dostat se z Argentiny až do Venezuely, to je ten prvotní sen.

On Any Sunday

Dokumentární počin režírovaný Brucem Brownem se zaměřuje na svět motocyklových závodů a představuje legendy jako Steve McQueen, Mert Lawwill a Malcolm Smith. Film nabízí pestrý přehled milovaného sportu z přelomu šedesátých a sedmdesátých let a byl nominován na Oscara za nejlepší dokumentární film. Odborníky je považován za jeden z nejlepších motocyklových dokumentů všech dob.

V zajetí rychlosti

"Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno." Jaký byl skutečný příběh Berta Munroa, který se pokusil překonat rychlostní rekord na své staré motorce Indian Scout? Hlavní roli ve filmu V zajetí rychlosti ztvárnil Anthony Hopkins a nejen jeho výkon udělal z filmu favorita mezi motocyklovými nadšenci. Novozélanďan Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu a následně se pokusil o zázrak, navzdory nepřízni osudu. Je to cesta za splněním fantastického snu. 

Divoch

Motorkářské gangy terorizují malé městečko. Důvod je prostý - nikdo z nich se nenechá shazovat ani vyhazovat. Divoch s Marlonem Brandem je považován za první motocyklový film s psancem v jeho středu. Pozdější Kmotr hraje jednoho z lídrů motocyklového gangu a v roce 1953 se společně s tvůrci zapsal do myslí mnoha motocyklových subkultur a inspiroval řady pozdějších bijáků na dvou kolech. Řádění ve Wrightsville může začít.

Další novinky a recenze najdete v naší filmové rubrice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!