Rozhovor: Rádi poznáváme, co nabízí daný region, kde zrovna koncertujeme, říkají členové Čechomoru

Rozhovor: Rádi poznáváme, co nabízí daný region, kde zrovna koncertujeme, říkají členové Čechomoru  

Oblíbenou skupinu Čechomor čeká letní turné ve spolupráci s Kooperativou a několik zastávek ve vinařstvích. Co odehrají na svých zastávkách za novinky, proč si myslí, že v moderní době dokáže stále zapůsobit lidová hudba a jak si rádi obohacují jejich volný čas se dozvíte v krátkém rozhovoru.

Momentálně se připravujete na větší letní turné po vybraných zámcích České republiky. Na co se fanoušci mohou toto léto těšit kromě hostující Martiny Pártlové? A na co se těšíte vy?

Nyní pracujeme na novém CD, což nás hodně těší a pár novinek z tohoto nově připravovaného projektu zařadíme do našeho koncertního playlistu, takže se těšíme, jak je přijmou naši fanoušci. Zahrajeme samozřejmě i písně z našich předchozích alb, které nám dělá radost už spoustu let.

Jak jsem již naznačila, vrací se k vám po delší pauze Martina Pártlová. Proč jste si kdysi vybrali spolupráci zrovna s touto zpěvačkou? Jaké její pěvecké a přátelské kvality oceňujete?

Martina je výborná zpěvačka. Její hlas se dobře doplňuje s Frantovým a hlavně, Martina má šmrnc a je s ní legrace.

Které skladby oblíbené vašimi příznivci například zahrajete? A v jakém hudebním aranžmá?

Určitě nebudou chybět Proměny, Mamko nedávej mě v klasickém čechomorském aranžmá. Dále zahrajeme Súsedovi koně, Limboru, Ej cos porobil Janošku, Mezi Horami a spoustu dalších.

Bude každý z pěti koncertů něčím jiný? Například zazní trošku jiný repertoár písní?

Na všech pěti koncertech zazní stejný repertoár. Kromě písniček, které prostě "musí" zaznít zahrajeme i hodně písní, které jsme už dlouho nehráli a pár již zmíněných úplně nových písniček.

Mezi českými posluchači hudby jsou mnohdy oblíbené lidové motivy začleněné do moderní hudby. Čím si myslíte, že to je, že si lidovost a lidová píseň stále udržuje své vysoké postavení?

Hrajeme lidové písně prověřené staletími a myslím, že je tom právě tím. Tou "moderní" částí, kterou do nich přidáváme, že se je snažíme obohatit a přiblížit dnešnímu posluchači. 

Mohou vás vaši věrní posluchači zastihnout na nějakém koncertě / akci před vypuknutím letního turné?

Smozřejmě, například 5.července zahrajeme na Vinici Sonberk, kde se po nějaké době opět potkáme s Kandráčovci nebo 11. července na Vinici Lahofer. Po turné, 29. srpna, si připijeme s našimi fanoušky na zdraví a na konec léta na Vinici Zlomek Vávra. To budou krásné akce v nádherných prostředích a s výborným vínem. 

Na turné se spojíte s Platformou VIZE 0, která se snaží o to, aby na českých silnicích bylo co nejméně mrtvých a těžce zraněných, nejlépe 0. Co vám obvykle zpříjemní letní pendlování mezi jednotlivými zastávkami koncertů?

Určitě odpočinek, i ten aktivní. Rádi s klukama cestou na koncert zastavíme a vykoupeme se, když zahlédneme rybník, když je čas, moc rádi poznáváme, co daný region, kde zrovna koncertujeme, nabízí, například návštěvu lázní, památek nebo vyrazíme na houby. Čas využíváme tak, abychom byli co nejlépe naladěni nejen na koncert, ale následně i na další cestu.

Spolupracujete momentálně ještě s nějakou jinou organizací, kterou by bylo možné podpořit?

Jsme věrní právě Platformě VIZE 0. Po celý rok spolupracujeme s nadací Platforma VIZE 0, kde se snažíme upozornit, že odpočinek, dobrá nálada a soustředění za volantem podporuje bezpečnost každého řidiče. Každý z nás se za volantem nejednou rozčílil, ale i udělal nějakou tu chybu, takže je dobré, když se budeme chovat dospěle, protože za volantem máme svoji bezpečnost doslova ve svých rukách. Návody, jak se dobře naladit na cestu, které se snažíme sami dodržovat, najdete jak na našich sociálních sítích a na sítích Platformy VIZE 0.

Samozřejmě rádi zahrajeme i na jiných charitativních akcích, těm se ale nevěnujeme tak intenzivně jako právě Platformě VIZE 0.

A poslední otázka. Jak hodnotíte za těch třicet pět let vaše působení na hudební scéně – ve třech slovech? V čem spatřujete váš největší progres, vaši energii?

Abych řekl pravdu, tak ve třech slovech to asi nedokážu shrnout, to je dost málo! Možná nejlepší fanoušci (na) světě! Energii nám dodává hlavně to, že se vzájemně v Čechomoru respektujeme a máme se rádi, že nás naše koncerty pořád hodně baví a že máme opravdu skvělé fanoušky!

Vstupenky na letní turné s Kooperativou a na další letní koncerty Čechomoru k dostání v síti Ticketstream!

Foto: archiv Čechomor

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!