Multimediální festival Blacksphere zavítá do Javorníku již počtvrté

Multimediální festival Blacksphere zavítá do Javorníku již počtvrté 

Více o akci...

17čer - 23čvc celý den

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již čtvrtý ročník festivalu Blackphere propojí od 17. do 23. června zvyky a tradice s mezinárodní audiovizuální a multimediální tvorbou v Javorníku. Sedm dnů nabitých filmy, divadly, koncerty, besedami, dílnami, kurzy, programem pro rodiny s dětmi. Třešničkou na dortu bude velkolepé odhalení nové podoby krojů Rychlebských hor za zvuků současné cimbálové hudby v podání kapely Hrubá Hudba.

Festival, který si zachovává komunitní charakter tvoří skupina umělců a místních kulturních nadšenců kolem umělkyně Marie Krajplové. Té se podařilo propojit svoje kolegy z celého světa s lidmi z Rychlebských hor a společně tvoří akci, která je srovnatelná s těmi, které známe z velkých měst. Samotný festivalový koncept tvoří čtyři svébytné části: Theater, Movie, Clever a Gallery Blacksphere

„V horách společně žijeme, tak proč spolu i netvořit. Miluji, když se v Javorníku potkají filmaři z celého světa s místními. Vzniká unikátní pozitivní a neopakovatelná atmosféra ze které pak čerpáme energii celý rok, “ komentuje M. Krajplová.

archiv Blacksphere

Theater Blacksphere vybírá vizuálně podmanivá divadelní díla. Tím letošním je koncert filmové hudby klavíristy Petra Bazaly, který proběhne ve tmě a divadelní představení souboru Toy Machine speciálně přizpůsobené (nejen) nevidomým divákům Jak slon dostal chobotMovie Blacksphere promítne v průběhu týdne nejlepších filmů z celého světa, které festival do programu vybral skrze mezinárodní soutěž, kterou celoročně pořádá skrze platformu filmfreeway. Vítězní tvůrci si během slavnostního večera 17. června odnesou ceny a trofeje. Další filmy do programu vybral ARAS (Asociace režisérů, scénáristů a dramaturgů) a Bionaut, kteří na festival vyšlou svoje nejlepší snímky a režiséry mezi které patří MIMI, Brutální vedro, Tancuj Matyldo a další.

Foto: archiv Blacksphere

V rámci Clever Blacksphere si bude možné vyrobit z hlíny akvahlinky, modrotisk, či jiné přírodní textilní, výtvarné a audiovizuální postupy. Co si návštěvníci v rámci dílen vytvoří to si také jako vzpomínku na festival odnesou. Program vzniká ve spolupráce s Pevností poznání Olomouc, která na festivalu uvede i svoji science show Tajemství Zmrzlinové říše, kdy nejen aktéři budou hořet pro vědu. Vyzkoušíte si, zda vydržíte dotyk kapalného dusíku o teplotě -196 °C nebo si nechejte zapálit plyn přímo na ruce. Jste na to dostatečně odvážní? Tak si tuto show rozhodně nenechte ujít! Na závěr nebude chybět ani zmrzlina.

A poslední kategorie Gallery Blacksphere podporuje umění s důrazem na vysoké audiovizuální a obsahové zpracování. Kurátorka Pavlína Vogelová z Galerie Jiřího Jílka Šumperk vybrala pro festival umělce Martina Zetovou, jenž atraktivním a novátorským přístupem představuje důležité jevy ve společnosti a aktuální občanská témata a v neposlední řadě pracuje s kulturním dědictvím, které hostům festivalu zprostředkuje autorskou výstavou Vyvažování. Nebude chybět výstava Dotkni se Javorníku, která mapuje vzpomínky a historii města Javorník, nebo výstava, která provede diváky cestou, která je ukrytá za příběhem krojů Rychlebských hor.

Foto: archiv Blacksphere

Díky rozšíření z původních čtyř festivalových dní na současných sedm vznikne prostor pro rozsáhlou nabídku zážitků v podobě různorodých představení, dílen a workshopů, zaměřených na zmiňované zvyky a tradice. Festival Blacksphere se na počest nově vznikajících krojů Rychlebských hor zahalí do modrotiskové vizuální identity. Na závěr festivalu 22. června vystoupí studenti ZUŠ Javorník s představením Pověsti Rychlebských hor a odtajní novou podobu krojů Rychlebských hor.

Foto: archiv Blackspehere

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!