Pietní koncert na Zámku Liteň aneb Pocta Jarmile Novotné

Pietní koncert na Zámku Liteň aneb Pocta Jarmile Novotné 

Na zámku Liteň se chystá slavnostní koncert Pocta Jarmile Novotné. A to v sobotu 25. května od 18.00 v originálním prostoru stodoly zámku Liteň. Program nabídne melodie nejznámějších českých skladatelů, které přední česká sopranistka Jarmila Novotná tolik milovala. Nebudou chybět Dvořákovy moravské dvojzpěvy ani Smetanova Prodaná nevěsta v podání Kühnova smíšeného sboru a jeho hostů.

V letošním roce si připomínáme 30 let od úmrtí Jarmily Novotné, která zemřela nečekaně 9. 2. 1994 v New Yorku. Česká sopranistka Jarmila Novotná patřila k nejzářivějším zjevům světové operní scény 20. století. Zároveň byla známou herečkou v Hollywoodu. Dodnes její jméno rezonuje ve světě, především v Metropolitní opeře v New Yorku, kde působila plných 16 sezón mezi lety 1940–1956 nebo v Berlíně a ve Vídni.

Foto: Zámek Liteň

„Jsem si jistá, že Jarmila Novotná by byla hrdá na toto slavnostní připomenutí. Milovala českou hudbu, byla oddaná vlastenka, a tak by bylo pro ni velkou ctí, být středem pozornosti při koncertu k příležitosti tohoto výročí. Jistě by zde vyjádřila radost, že její vášeň pro hudbu přetrvává, a že může nadále inspirovat další generace hudebníků a posluchačů. Skrze hudbu si připomeneme její odkaz, a věřím, že koncert bude krásnou poklonou jejímu životu a umění,“ říká zakladatelka festivalu Ivana Leidlová. „Její syn Jiří Daubek (85 let) žije v USA, aktivně podporuje činnost neziskové organizace Zámek Liteň, jsem moc ráda, že se nám daří udržovat přátelský vztah. Doufali jsme, že pan Daubek by se Slavnostního dne Jarmily Novotné mohl zúčastnit, bohužel kvůli zdravotním problémům si tuto akci musel nechat ujít.  Pan Daubek posílá mnoho pozdravů a věří, že snad na podzim by se mohl účastnit koncertu Mozartovi svůdníci, “ doplňuje.

Součástí Slavnostního dne Jarmily Novotné bude zpřístupněna významná kulturní památka Berounska – novorenesanční hrobka rodu Daubků. Zájemci si tak budou moci v sobotu 25. května od 15.00 prohlédnout interiér této velmi zdobné hrobky. Autorem impozantní stavby v nově založeném anglickém parku je architekt Antonín Wiehl. Na výzdobu staveb si Antonín Wiehl zval přední umělce své doby. Na interiéru hrobky spolupracoval se skupinou umělců, kteří vytvořili výzdobu Národního divadla, například sochař Josef Václav Myslbek nebo malíř Maxmilián Pirner. 

Pietní akt se koná venku, vstup na akci je zdarma.

Foto: archiv Zámek Liteň

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Zámek Liteň nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Zámek Liteň

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!