Ohlédnutí za ostravským fest1valem: Syté barvy, elegance, sklo a surové konstrukce

Ohlédnutí za ostravským fest1valem: Syté barvy, elegance, sklo a surové konstrukce 

V Dolních Vítkovicích se od 30. dubna do 5. května konal multižánrový ostravský fest1val, který propojil celkem tři oborové sekce. Jelikož se naše redakce vydala tuto kulturní akci prozkoumat, mužete se začíst do stručného přehledu o tom, co vše jste na fest1valu mohli během závěrečného víkendu zažít.

Areál Dolních Vítkovic hostil osobnosti české i zahraniční tvorby, které návštěvníkům prezentovali svá díla v Gongu, Brickhousu, Futureu, Tunnelu, Jedničce, Výdušné jámě, ve Velkém světě techniky a na zámku Vítkovice.

Foto: Pohled na Jedničku

Mezi třemi oborovými sekcemi nechyběly kategorie jako IFFO (International Film Festival Ostrava) –filmový festival představující předpremiéry a premiéry české a slovenské kinematografie, UNOS –multidisciplinární prezentaci v oblasti textilu, skla, keramiky, grafiky, objektů, fotografie, a do třetice PULSE – dlouhodobý projekt zaměřený na propojení kreativního regionu střední Evropy v oblasti architektury, urbanismu, interiérového designu a produktového designu.

„Multižánrový fest1val propojuje světy filmu, designu, architektury a módy a nabízí tak každému návštěvníkovi prostor pro osobní růst a intelektuální obohacení. Jsme rádi, že jsme tuto významnou kulturní událost s mezinárodním přesahem mohli uspořádat právě v Ostravě,“ říká ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská.

Jelikož jsme s redakcí dorazili do centra Ostravy až v sobotu v pozdějších odpoledních hodinách, plno obohacujícího programu nám bohužel uniklo. Nicméně jsme i tak načerpali plno vjemů, a to zejména ze sekce UNOS. 

UNOS není o objevování již objeveného ​ani o tvorbě obrazů fiktivní dokonalosti. Je a bude o posunech, reflexi a revizi, v reálném čase a skutečném prostoru; a zahajuje nejen novou éru komplexní platformy Virvar, která už více než pět let podporuje talenty v oblasti fashion a umění, ale také novou etapu v celkovém kontextu módního a designového dění,“ vysvětluje CEO a zakladatelka Virvar a festivalové sekce UNOS Eva Sýkorová Čomborová.

Právě vyvrcholením fashion sekce UNOS na fest1valu byla módní přehlídka premiérové kolekce Borise Kráľe na zámku Vítkovice.

Foto: Fashion show Boris Král

Těsně po západu slunce se ze zámeckých dvěří vyrojil „světluškový průvod“ lesku a elegance. Král zvolil pro svoji nejnovější kolekci sytě tyrkysovou, fialovou, růžovou a žlutou barvu. Ovšem pro kontrast nechyběla ani neutrální smetanová a černá. Za hudebního doprovodu si tato fashion show opravdu obhájila velká očekávání z řad publika.

Foto: Fashion show Boris Král

Foto: Fashion show Boris Král

Foto: Fashion show Boris Král

Druhý den a zároveň závěrečný festivalový den jsme vyrazili na multioborovou módní prezentace NANICHE, která nabídla kombinaci oděvu, hudby a objektu. Návrhářka Natálie Dufková na této instalaci spolupracovala se světově známoou sklářkou Vladimirou Klumpar.

Foto: Kolekce NANISCHE

Kromě výše zmíněných návrhářů stály za podívanou fashion prezentace Juraje Straky, úspěšného slovenského autora printů, který má za sebou kolaborace s velkými světovými jmény včetně Hermès a Schiaparelli, dále pak instalace Special drop úspěšného Jana Černého nebo kolekce jediné designérky v rámci české módní scény věnující se tvorbě spodního prádla na úrovni haute couture – Terezy Vu.

V budově nazvané Futureum jsme měli možnost navštívit také sklářské instalace Ronyho Plesla a Dominiky Petrtýlové. Ty byly umístěny v chladném sklepení. O nějaké to patro výše se nacházely reportážní fotografie Hansgerta K. Lamberse nebo Výstava skic a modelů světoznámého britského architekta českého původu Jana Kaplického.

Foto: Jan Kaplický: Výstava skic a modelů

Foto: Jan Kaplický: Výstava skic a modelů

Foto: Instalace Rony Plesl

Foto: Instalace Rony Plesl

Foto: Instalace Dominika Petrtýlová

Foto: Hansgert K. Lambers

Kromě instalací, módních přehlídech, filmů a diskuzí, připravili organizátoři fest1valu také bohatý doprovodný program, ať už naučný, nebo zábavní.

Ostravský fest1val měl za nás velmi vhodně zvolenou lokaci, jelikož zde tak rozmístil své šestidenní působiště do rozmanitých budov Areálu Dolních Vítkovic. Celková atmosféra byla pohodová a některé instalace nám opravdu vzaly dech. Vydejte se tedy na příští ročník ostravského fest1valu, stojí za návštěvu!

Foto: Pohled na Futureum

Foto: archiv autorky článku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!