Karlovarský filmový festival představil svůj program. Zahájí ho premiéra filmu Zátopek

Karlovarský filmový festival představil svůj program. Zahájí ho premiéra filmu Zátopek 

Zahajovacím filmem 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary bude životopisný film o čtyřnásobném olympijském vítězi Emilu Zátopkovi. Festival kromě očekávané novinky Zátopek nabídne od 20. do 28. srpna celkem 32 premiér a ocení také práci The Film Foundation retrospektivou restaurovaných filmů.

V minulém roce se Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary kvůli pandemii koronaviru nekonal. Letos mu štěstí bude přát - netrpělivě očekávaný 55. ročník festivalu se uskuteční od 20. do 28. srpna.

Zahajovací večer bude patřit světové premiéře fascinujícího dramatu Davida Ondříčka o „životaběhu“ Emila Zátopka, proslulého českého vytrvalce a olympijského šampiona. Hlavní role Emila a Dany Zátopkových ztvárnili Václav Neužil a Marthou Issovou. Životopisné drama o čtyřnásobném olympijském vítězi, sportovním velikánovi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob je klíčovým titulem exkluzívní nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení.

Soutěžit se tentokrát bude ve dvou kategoriích - Hlavní soutěž a Na východ od Západu. Letos poprvé budou soutěžní sekce vedle hraných snímků otevřené i dokumentům - dokonce se do ní probojovali celkem tři dokumenty.

Dlouhodobý zájem karlovarského festivalu o filmovou historii se letos nepřehlédnutelným způsobem projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace je jedním z klíčových hráčů v oblasti ochrany a zachování filmového dědictví - zrestaurovali více než 900 klasických titulů z celého světa. V rámci pocty se na plátnech karlovarských kin zaskví desítka jedinečných snímků natočených mezi třicátými a devadesátými lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka. Další část programu – nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021 – představí dramaturgický tým festivalu dva týdny před zahájením jeho 55. ročníku.

Hlavní soutěž MFF KV 2021

  • Atlas ptáků / Bird Atlas / režie: Olmo Omerzu. Česká republika, Slovinsko, Slovenská republika, 2021, 92 min
  • Boiling Point / Bod varu / režie: Philip Barantini. Velká Británie, 2020, 94 min
  • Ezmûn / The Exam / Zkouška / režie: Shawkat Amin Korki. Německo, Irák, Katar, 2021, 89 min
  • Guerres / Wars / Boje / režie: Nicolas Roy. Kanada, 2021, 84 min
  • Každá minuta života / Every Single Minute / režie: Erika Hníková. Česká republika, Slovenská republika, 2021, 80 min
  • Láska pod kapotou / At Full Throttle / režie: Miro Remo. Česká republika, Slovenská republika, 2021, 85 min
  • Nö / Ne! / režie: Dietrich Brüggemann. Německo, 2021, 119 min
  • Le Prince / Princ / režie: Lisa Bierwirth. Německo, 2021, 125 min
  • Strahinja Banović / As Far as I Can Walk / Strahinja / režie: Stefan Arsenijević. Srbsko, Francie, Lucembursko, Bulharsko, Litva, 2021, 92 min
  • La terra dei figli / The Land of the Sons / Země potomků / režie: Claudio Cupellini. Itálie, 2021, 118 min
  • Zbornica / The Staffroom / Sborovna / režie: Sonja Tarokić. Chorvatsko, 2021, 126 min
  • Zpráva o záchraně mrtvého / Saving One Who Was Dead / režie: Václav Kadrnka. Česká republika, Slovenská republika, Francie, 2021, 90 min

Foto: Zátopek. Zdroj KVIFF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hotel Thermal nabízí i další akce

Místo konání: Hotel Thermal

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!