Oscar 2021: Nadějná mladá žena je jako jedovatý bonbon s překrásným obalem

Oscar 2021: Nadějná mladá žena je jako jedovatý bonbon s překrásným obalem 

Za necelý měsíc vyhlásí americká filmová akademie laureáty devadesátého třetího ročníku cen Oscar. V hlavní kategorii pro nejlepší snímek soutěží režijní prvotina Emerald Fennell, která v Nadějné mladé ženě kombinuje žánr rape and revenge s příměsí cynického humoru i společenského komentáře.

Pětatřicetiletá Carey Mulligan hraje o pět let mladší Cassandru, která ze „zvláštních důvodů“ před lety zanechala studium medicíny, našla si práci v kavárně a zůstala bydlet u rodičů.

Každý týden se vydává do baru, kde předstírá opilost a čeká na oslovení nějakým mužem. Ten ženě obvykle nabídne doprovod a odveze ji k sobě domů za účelem, který netřeba rozvádět. Jenže právě těsně před tím, než „k něčemu dojde“, Cassie odhalí svou střízlivost a konfrontuje muže s jeho nekalým úmyslem. Postupně vychází najevo, že tak nečiní jen z rozmaru, ale kousek po kousku svým neobvyklým lovením mužů napravuje křivdu napáchanou na kamarádce z univerzity, kterou znásilnili spolužáci.

„Zneužité podnapilé ženy jsou bohužel značnou částí sexuální kultury. V době, kdy jsem dospívala, to bylo naprosto běžné. Přijde mi, že se na tento jev dostatečně neupozorňuje. Snad se situace zlepšuje, podle mě ale lidé stále berou tento fenomén jemného nátlaku spíše povrchně,“ řekla pro BBC News debutující režisérka Emerald Fennell.

Diváci ji mohou znát coby představitelku milenky prince Charlese, Camilly Parker-Bowles, ve čtvrté řadě seriálu Koruna. Zkušenosti s prací na druhé straně kamery získala u seriálu Na mušce, kde se podílela na scénáři. Praxi s psaním má i na poli literatury, vydala již několik hororových novel.

Ačkoli se snímek na první pohled tváří jako výsostně feministický, nemá být podle tvůrců zcela černobílý. Postava Cassie není morálně nadřazená ostatním a některé její činy nejsou příkladem slušného chování.

Spoluviníky násilného chování navíc nejsou jen oni muži, ale také fakultní děkanka přehlížející četná obvinění studentek či kamarádka oběti, jež zločin kdysi vyloženě popřela. „Můj film není namířen proti mužům, ale proti kultuře jako takové, která ze své podstaty více straní mužům než ženám,“ vysvětlila režisérka.

Film může vzhledem ke svému námětu a hlavní myšlence evokovat temný thriller, navzdory tomu je však bytostně zábavný a přisvojuje si prvky černého humoru a romantické komedie, nabízí ale i notnou dávku napětí. „Je jako bonbon s krásným obalem, který když vložíte do pusy, zjistíte, že je ve skutečnosti jedovatý,“ popsala jej Mulligan.

Produkci zajistila společnost LuckyChap Entertainment spoluzaložená herečkou Margot Robbie, která má na kontě oceněnou sportovní biografii Já, Tonya i superhrdinovskou komedii Birds of Prey. A právě s Robbie se uvažovalo do obsazení titulní úlohy, která z role nakonec vycouvala. „Myslím, že bych byla Cassie, kterou by diváci očekávali. Naopak Carey, již jsme v obdobné pozici ještě neviděli, tomu dodala grády,“ poznamenala herečka.

Nominací na OscaraNadějná mladá žena celkem pět, kromě kategorie pro nejlepší film bojuje také o sošku za režii, původní scénář, hlavní herečku a střih.

Světovou premiéru měl snímek na festivalu v Sundance loni v lednu a do amerických kin se kvůli pandemii dostal až koncem tohoto roku. Na české uvedení dojde, jakmile to vládní opatření dovolí. 

Přečtěte si i další díly série věnované Oscaru 2021. 

Foto: Focus Features

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!