Smrt Elisy Lam v hotelu Cecil zneklidňuje i po letech. Vede případ stále do slepé uličky?

Smrt Elisy Lam v hotelu Cecil zneklidňuje i po letech. Vede případ stále do slepé uličky?70%

Losangeleský hotel Cecil za svou téměř stoletou historii přitáhl řadu zločinců a bizarních událostí. Asi nejslavnější se stala až záhadná smrt studentky Elisy Lam v roce 2013, jejíž tělo kriminalisté našli v nádrži na vodu na střeše hotelu. Kauzu důkladně prostudoval režisér Joe Berlinger v minisérii Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil na Netflixu.

Jednadvacetiletá Elisa Lam byla dcerou hongkongských imigrantů usazených v Kanadě, která ve svých raných studentských letech toužila procestovat svět. V lednu roku 2013 přicestovala do Kalifornie, kterou plánovala projet od San Diega podél pacifického pobřeží severně až k hranicím se sousedním státem Oregon. Jednočlenná výprava však tragicky skončila už při druhé zastávce v L.A.

Coby nemajetná studentka zvolila low-cost variantu, a tak se v dobrém úmyslu ubytovala v levném a solidně vyhlížejícím hotelu Stay on Main, jenž je ve skutečnosti jen zrekonstruovanou a vypiplanou částí nechvalně proslulého hotelu Cecil, jehož minulost násilí, sebevraždy, prostituci a narkomanii nevyjímaje.

Během posledního dne pobytu se neozvala svým rodičům, jak měla ve zvyku, a ti zanedlouho po dívce vyhlásili pátrání. Jediným vodítkem se stal několikaminutový videozáznam z hotelového výtahu, na němž se dívka chová přinejmenším podivně. V klipu, který po zveřejnění policií doslova obletěl celý svět, se dívka neustále rozhlíží ven, schovává se v rohu výtahu, zvláštně gestikuluje rukama, a ačkoli mačká veškerá tlačítka, výtah ne a ne odjet.

V následujících týdnech od jejího zmizení si ubytovaní začali stěžovat na nízký tlak vody v koupelnách a také na její tmavé zbarvení i podivnou chuť. Vodovod šel zkontrolovat údržbář, který nahlédl i do nádrží na střeše, na níž má přístup pouze personál. V jedné z nich objevil Elisino mrtvé obnažené tělo plující na hladině. Způsob, jakým se do vysoké nádrže bez vnějšího žebříku a bez známek cizího zavinění dostala, zůstal vyšetřovatelům záhadou. Její smrt později uzavřeli jako nehodu v důsledku utonutí.

Co přesně se tedy před osmi lety v hotelu Cecil stalo? Celý případ nejnověji na ploše čtyřdílné dokumentární minisérie zmapoval Joe Berlinger, jehož zločiny dlouhodobě fascinují. Stojí za thrillerem Zlo s lidskou tváří v titulní úloze se Zacem Efronem nebo za sérií rozhovorů s masovým vrahem Tedem Bundym.

V hodinových epizodách se tvůrce jako jeden z mála přebrodil kauzou od počátku do smutného konce se všemi možnými dotyčnými, kteří byli ochotni vystoupit na kameru. Na obrazovce se střídá tehdejší ředitelka hotelu se vzpomínkami na dennodenní řešení potíží, údržbář, jenž našel rozkládající se tělo, soudobí nocležníci nebo deathmetalový muzikant Morbid, jenž byl kvůli svým videím zdánlivě souvisejícím s její smrtí veřejností pokládán za vraha, a všichni nesou do jisté míry výpovědní hodnotu.

Oporou se v jeho hledání pravdy stala i početná komunita „internetových detektivů“, kteří se nespokojili s úsečnými závěry policistů a snažili se zanalyzovat i digitální stopu, již po sobě zemřelá, za života hojně aktivní na sociální síti Tumblr, ponechala. Díky podnětným připomínkám k videu i online příspěvkům Elisy případ nabyl zcela jiných rozměrů a tvůrci se podle všeho podařilo příčině tragédie přijít na kloub, s čímž diváky napíná až do závěrečné části.

Dostupná fakta, střízlivě zvážené hypotézy i další nabalené nevysvětlitelné okolnosti – například nápadnou podobnost kauzy s dějem hororu Temné vody s Jennifer Connelly – ukazuje s občas nepříjemnou repetitivností ve Frakesově stylu „to se dozvíte až na konci pořadu“.

Chaos, který nehoda způsobila, ale Berlinger kousek po kousku napravuje do srozumitelné a logické podoby a finální rozuzlení se jeví více než opodstatněné.  

Dokusérie Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil je k vidění na streamovací platformě Netflix od 10. února 2021. 

Foto: Netflix

Kdy a kde dávají film: Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!