Proudcast s Kamilou Boudovou: Řežeme si větev, na které sedíme. Pomalá móda je cesta k finančnímu zabezpečení

Proudcast s Kamilou Boudovou: Řežeme si větev, na které sedíme. Pomalá móda je cesta k finančnímu zabezpečení  

“Žijeme hrozně zrychleně a potřebujeme zpomalit, abychom se dostali do své přirozenosti,” říká v dalším Proudcastu Informuji.cz přední česká odbornice na módní obchod a udržitelnou módu Kamila Boudová. Zakladatelka akce SLOU Days a autorka autobiografického dvoudílného svazku Falešná Pařížanka se s námi spojila přímo z Paříže.

“Životem prolítáme a nedokážeme si vychutnat do hloubky zážitky a vjemy, které nám nabízí,” vysvětluje Kamila Boudová s tím, že zpomalení konzumního životního stylu výrazně odlehčí planetě Zemi a tím možná pomůže zachránit lidskou rasu. “Aktuálně si jako lidstvo opravdu řežeme větev, na které sedíme. Zpomalení způsobí snížení konzumu a koncentraci na smysluplnou konzumaci, tedy podporu lokální produkce a podobně,” pokračuje Boudová.

Kamila Boudová je zakladatelkou úspěšné akce SLOU Days, která se každoročně zaměřuje na přednášky na téma udržitelné módy a pomalého životního stylu obecně. “Kolem roku 2013 jsem začala hovořit o hrozných pracovních podmínkách, chemii, pesticidech, herbicidech, nádorech, no hrůza. Lidi se mě začali ptát, kam si mají jít takovou udržitelnou módu koupit. V té době nebylo žádné místo, kde by bylo vše pohromadě. Tak vznikly SLOU Days,” vysvětluje Boudová. Jejich součástí je i shopping zóna. Oblečení od vybraných značek je k zakoupení také online.

Kamila Boudová, foto: Alejandra Gómez Vásquez

A co říká na argument, že si udržitelnou módu nemůže dovolit každý? “Je jasné, že organická móda vyrobena zodpovědně v dobrých podmínkách bude dražší, než co dnes nabízí rychlé módní řetězce,” odpovídá Boudová, “nicméně pomalá móda je cesta k finančnímu zabezpečení a k hojnosti. Protože vůbec to nejudržitelnější a nejpomalejší, co můžeme udělat, je přestat nakupovat. Aspoň na chvíli. Nebo snížit rytmus nákupů.”

Proč nedává své dceři dárky k Vánocům? Proč bychom si měli dát reklamní detox? A jak módu vnímá ‘pravá’ Pařížanka? Nejen na to odpovídá Kamila Boudová k dalším díle Proudcastu Informuji.cz. Celý si jej můžete poslechnout na Spotify a dalších streamingových službách nebo stisknutím zelené šipky níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Kamilou Boudovou: Řežeme si větev, na které sedíme. Pomalá móda je cesta k finančnímu zabezpečení
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!