Z GOAP na Central Gallery. Modernizovaná pražská galerie rozšiřuje expozici Salvadora Dalího

Z GOAP na Central Gallery. Modernizovaná pražská galerie rozšiřuje expozici Salvadora Dalího 

Někdejší galerie GOAP, která poslední dekádu sídlí na Staroměstském náměstí v Praze, letos změnila název na Central Gallery a prošla modernizací. Rozšířená je nově kromě expozice Andy Warhola a Alfonse Muchy také část věnovaná surrealistickému výtvarníkovi Salvadoru Dalímu.

Změnou neprošel u galerie v historickém centru hlavního města jen název, ale také všechny tři expozice zasvěcené ikonickým představitelům moderního umění. Nejnověji je zmodernizované patro Salvadora Dalího, které mapuje všechna pole působnosti proslulého surrealisty.

Dalího, který je podobný spíše Alence v říši divů než člověku naší reality, přibližujeme prostřednictvím různých scén vytvořených v expozici, které mají navrátit návštěvníka do role pozorovatele, vtáhnout ho do děje a vyvolat v něm různé pocity, aby si vytvořil vlastní obraz o adorovaném umělci, či směšném kašparovi,“ nechala se slyšet kurátorka Central Gallery Helena Kočíková.

Expozici přibližující umělcovy sny zhmotněné do stovek grafik, série bronzových soch včetně oné Alenky z pera spisovatele Lewise Carrolla nebo snímku Andaluský pes, který se v galerii promítá ve smyčce, doplňuje pomyslný návrat do reality. Ukazuje, že Dalí se hojně věnoval také reklamě a designu – známé je jeho logo lízátek Chupa Chups nebo flakony parfémů se rty a nosem.

Central Gallery připomíná i český odkaz původem katalánského výtvarníka, a to prostřednictvím jeho fotografických portrétů autora Václava Chocholy nebo busty od sochaře Josefa Nálepy.

Foto: Johana Němečková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!