Kino Pilotů zahájí program předpremiérou snímku o poválečném Leningradu

Kino Pilotů zahájí program předpremiérou snímku o poválečném Leningradu 

S uvolňováním vládních opatření proti šíření koronaviru se v pondělí 11. května otevírá také kino Pilotů v pražských Vršovicích. Večerní program odstartuje předpremiérou ruského historického dramatu Vysoká dívka, které do běžné kinodistribuce vstoupí následující týden.

pondělí se dle vládního harmonogramu zpřístupní muzea či galerie a bude umožněno konání kulturních a společenských akcí s účastí maximálně 100 osob, které budou zahrnovat i filmová představení.

Kromě již zavedených snímků uvede otevřené kino Pilotů také předpremiéru snímku Vysoká dívka, který v loňském roce zvítězil ve dvou kategoriích na festivalu v Cannes a dostal se i do užšího výběru na ocenění Americké akademie za neanglický film.

Film pojednává o zpustošeném Leningradu těsně po skončení druhé světové války, kde se snaží přežít fyzicky i duševně dvě mladé dívky. Režisér Kantěmir Balagov, jenž je zároveň spoluautorem scénáře, se při zrodu námětu inspiroval oceněným románem Válka nemá ženskou tvář od držitelky Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015 Světlany Alexijevičové.

Kniha Světlany Alexijevičové mi otevřela nový svět. Uvědomil jsem si, jak málo toho vím o válce a o roli, kterou v ní ženy sehrály. Což mě přivedlo na další myšlenku: co se asi stalo s takovouto ženou, když bylo po válce? Město Leningrad bylo obzvláště důležité, jelikož přežilo obléhání. Jeho důsledky hrají ve filmu důležitou roli. Zásadní také bylo, aby ve filmu byly zachyceny všechny dobové souvislosti. V Leningradu, nynějším Petrohradu, lze místy cítit atmosféru tehdejší hrůzy ještě dnes,“ uvedl režisér.

Snímek opatřili tvůrci specifickým barevným schématem, které má zdůrazňovat zářivé odstíny v kontrastu se zkázou a neštěstím zničeného velkoměsta. Samotný název Vysoká dívka odkazuje jak na tělesnou dispozici titulní hrdinky Ilji, ale i jistou nemotornost lidí, kteří se po největším světovém konfliktu znovu učili „postavit se na nohy“.

Film vstoupí do kinodistribuce ve čtvrtek 21. května.

Foto: Pilot Film

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!