Z rýpavé humoresky rozvláčnou romancí. Poslední aristokratka by si zasloužila více ořechovky a muflonů

Z rýpavé humoresky rozvláčnou romancí. Poslední aristokratka by si zasloužila více ořechovky a muflonů55%

Poslední aristokratka je první z řady komedií se zimní tématikou, které zaútočí na česká kina. Ačkoli hereckými výkony, scénářem i provedením nejspíš předčí zbylé konkurenty, nevytěžila ze svého potenciálu maximum. Místo sarkastického výsměchu všem "muflonům" totiž v nové komedii Jiřího Vejdělka najdete jen zimní lásku jemně okořeněnou kapkou ořechovky.

 

Svébytná humoreska se zámeckého prostředí, která pro sarkasmus nejde daleko stejně jako většina zámeckých kastelánů. Ten milotický Evžen Boček se zároveň stal i autorem jedné z nejlepších českých komediálních knih posledních let. (Ne nadarmo v roce 2012 dostala Cenu Miloslava Švandrlíka.) A novela se konečně s pomocí Jiřího Vejdělka dostala i na stříbrná plátna.

Na hrad Kostka se vrací její původní majitelé, hlava rodiny Frank, jeho manželka Vivien a dcera Marie. Místo honosného sídla ale zdědili pouze ruinu, do které zatéká, a tři zaměstnace - nevrlého kastelána Josefa, hypochondra a zahradníka Krásu a kuchařku paní Tichou, která má věčně upito. I přesto se v promrzlé Kostce rozhodnout zůstat a snad i vydělat nějaké peníze, a to tím nejhorším způsobem - prováděním návštěvníků.

Poslední aristokratka čerpá z typicky zámeckého humoru, který si dělá srandu z návštěvníků, pardon, muflonů. Jejich hlavní prací je očumování, jestli je naopak něco nezajímá, je to výklad, a jejich jedinou otázkou obvykle bývá: "Kde je toaleta?". A z takto nekorektní knihy se režisér a scenárista Jiří Vejdělek pokusil udělat novou vánoční komedii. K tomu ale musel ubrat na nekonvenčním humoru a přidat na příběhu, taková fasáda ovšem Poslední aristokratce nesluší.

Žádný snímek v sobě nemůže obsáhnout celou knižní předlohu ani všechny postavy. Nikdo to snad očekává ani od Poslední aristokratky. A ačkoli ztrátu Milady, která v knize přijede na hrad Kostka všechny srovnat, divák přežije, je s podivem, proč se Vejdělek například rozhodl Viviene ubrat na její pomatenosti. Tatiana Vilhelmová se tak marně snaží vytěžit ze své postavy maximum. Divák má stále pocit, že jí něco chybí. A z toho, proč Frank volá v Americe na americké letiště česky, mu už definitivně zůstává rozum stát.

Uhlazený humor

Vejdělek byl totiž v mnoha ohledech příliš opatrný. Většinu nerudných vtipů obrousil na společensky přijatelné a uhladil je tak akorát pro českého diváka, který si o Vánocích chce k punči pustit milý, ale lehce zapomenutelný příběh. 

Bohužel se také rozhodl dát na jedno z nejklišovitějších filmařských pravidel a přidat do humoresky co nejvíc romance. Místo sledování, jak paní Tichá nasává oblíbenou ořechovku a lamentuje nad rozbitou leštičkou na parkety, se tak divák dívá, jak se Marie prohání na koni s hrabětem Maxem Launem. Zejména tyto pasáže ale celý zámecký tyjátr zbytečně zpomalují.

V letošní podkategorii "české vánoční komedie" i přesto nejspíš Poslední aristokratka vynikne, a to zejména kvůli zoufalé konkurenci. Na filmové fanoušky totiž ještě čeká Ženská na vrcholu, kterou už název odsuzuje k nízkému hodnocení, nebo Špindl 2. Ten ale zároveň soutěží v kategorii "Nikdy jsme první díl neměli natočit, tak proč k tomu nepřidat i druhý?", a tak v té hlavní nejspíš neobstojí.

Poslední aristokratka si naštěstí i přes všechny výtky zachovala logicky převyprávěný příběh. Zároveň se nemusí stydět ani za herecké obsazení, zejména Pavel Liška si věčného simulanta Krásu vyloženě užívá. A nutno uznat, že do svého filmu Vejdělek propašoval i několik Bočkových vtipů s ořechovkou nebo pokojem Heinricha Himmlera, a tak splnil i základní podmínku všech komedií. Pobaví vás. A už tím aristokratka předčila všechny nejen letošní české snímky.

 
Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Poslední aristokratka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!