9 tipů na knižní dárky pro cestovatele

9 tipů na knižní dárky pro cestovatele 

Pokud doma máte zapáleného cestovatele a přemýšlíte, jakým dárkem ho potěšit, s těmito knihami jistě nešlápnete vedle. Anebo ještě lépe udělejte radost sobě, to je vždy sázka na jistotu.

Travel Bible

Travel Bible je zatím nejlepší příručkou pro cestovatele 21. století. A myslí se v ní na všechno. Cestovatelé Matouš Vinš a Petr Novák dali hlavy dohromady a sestavili novodobou encyklopedii cestování. Kniha obsahuje tipy, jak si na cestu snů našetřit, kde sehnat levné letenky i jak se nenechat oškubat za ubytování. Autoři se rovněž zabývají tématem autentického zážitku, aby čtenáři neskončili pouze na turistických destinacích. Mezi sepsaná témata patří ale i digitální nomádství, dobrovolničení a práce na cestách pro ty, kteří nejsou svázáni prací a rodinným životem. Jako bonus autoři radí i jak si díky fotkám, videím a zážitkům z cest vydělat na cesty další.

 

Sedm let v Tibetu

Cestovatelský román Sedm let v Tibetu je pravdivým autobiografickým počinem rakouského spisovatele Heinricha Harrera, který ve čtyřicátých letech 20. století prožil v Tibetu celých sedm let. Do Tibetu Heinricha přivedla náhoda. Když se vracel z horolezecké expedice k Nangá Parbatu během zuřící druhé světové války, byl zajat britskými vojáky. Z tábora uprchl spolu s Peterem Aufschnaiterem do Tibetu. Po celé měsíce se toulá zamrzlými pustinami, hladoví, po cestě jej potká plno nástrah i dobrodružství, až nakonec v přestrojení dorazí do Lhasy. Tam se stává učitelem a přítelem mladého dalajlámy. Podle knihy byl v roce 1997 natočen i stejnojmenný film s Bradem Pittem v hlavní roli.

 

40 dní pěšky do Jeruzaléma

Kniha 40 dní pěšky do Jeruzaléma je knižní prvotinou tehdy dvaadvacetiletého cestovatele a spisovatele Ladislava Zibury. Ten si v roce 2015 sbalil batoh do 12 kilogramů a vypravil se pěšky do Jeruzaléma. Bez map ušel 1400 km skrze horké Turecko a Izrael a po 40 dnech se dostal až ke slavné Zdi nářků. O všem, co ho potkalo cestou, o přešlapech, omylech i radostech svým humorným způsobem vypráví ve své první knize.

 

Pěšky mezi buddhisty a komunisty

Rok po Jeruzalému se ve stejně humorném duchu nese i jeho vyprávění o putování po Nepálu a Číně. Hned v úvodu Zibura píše, že s vědomím vlastní nešikovnosti by možná ani neměl cestovat, ale chodí, protože to je ještě nebezpečnější. Po Nepálu a Číně nachodil 1500 kilometrů, prošel Himálaj, zapadlé vesničky, spával u neznámých lidí. To vše bez jakéhokoliv vybavení nebo přípravy.

 

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Do třetice všeho dobrého vyšla Ladislavu Ziburovi v roce 2017 další cesta s jeho cestovatelskými zážitky (a pohromami) – Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii. Tentokrát Ladislav Zibura líčí své zážitky ze kavkazského putování s humorem sobě vlastním. Kniha je plná alkoholu, vypravování místních, pohostinnosti a prohýbajících se stolů a sovětského pozadí.

 

Zikmund a Hanzelka s Tatrou kolem světa

Kniha Zikmund a Hanzelka s Tatrou kolem světa od českého spisovatele Františka Emmerta vypráví o putování legendárních českých cestovatelů s českou pojízdnou klasikou. Dvojice dobrodruhů s Tatrou projeli téměř celý svět v době, kdy nebylo jednoduché vycestovat. Kniha je obohaceno o cca 600 originálních černobílých fotografií.

 

Outdoorová kuchařka       

Outdoorová kuchařka Petry Pospěchové je určena pro všechny zapálené cestovatele a gurmány v jedné osobě, kteří se během svého putování nechtějí smířit s tuňákem z konzervy a instantní polévkou. Autorka přináší jednoduché recepty na všechny druhy cest, ať už se jedná o víkend v Jeseníkách, zimní přechod hor či himalájskou expedici. Dále píše, jak využít divokých rostlin z přírody, a radí, co zkonzumovat při nejrůznějších zdravotních potížích, které mohou během cest nastat. Kniha je vhodná pro rodiny s malými dětmi i ostřílené horaly.

 

Jíst, meditovat, milovat

Kniha Jíst, meditovat, milovat předává zážitky z cest i niterné pocity a myšlenky autorky Elizabeth Gilbertové. Elizabeth měla vše – manžela, kariéru i dům. Přesto v sobě pociťovala prázdnotu a toužila po něčem větším. Jednou se rozhodla riskovat všechny jistoty ve svém životě a vydala se na svoji největší cestu života. Ta začala v Římě, kde se Liz učí italskému „il dolce far niente“ – umění sladkého nicnedělání. Jí s chutí, aniž by si hlídala kalorie, flirtuje, ochutnává skvělá italská vína. V Indii v sobě objevuje duchovní stránku, o které dosud neměla ponětí, pokoru a umění meditace. Na ostrově Bali se pak stává žačkou humorného šamana a hledá v sobě rovnováhu a harmonii. A nachází lásku. Na motivy knihy vznikl i úspěšný celovečerní film s Julií Roberts v hlavní roli.

 

Mapy

Tyto Mapy nejsou jen tak obyčejné mapy. Ilustrovaný originální atlas světa od Aleksandry Machowiak Mizielińske a Daniela Mizielińskeho potěší každého cestovatele a estéta. Čtenář v knize najde 45 krajin, 6 kontinentů a velké množství faktů zpracovaných do dětsky naivních a líbivých ilustrací. Z obrázků se dají vyčíst typická jídla, nejvyšší hory, řeky, flóra a fauna, poloha obydlí starých Mayů v Mexiku, polární noci ve Finsku i gejzíry na Islandu. Každá dvojstrana navíc obsahuje ilustrace památek, významných osobností, zajímavostí, historie a kultury daného státu či kontinentu. Pro mladší mohou Mapy sloužit jako zábavná učební pomůcka, starší čtenáři ji mohou využít pro rychlé zorientování se před cestou.

 

Náhledová fotografie: Ngprague.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!