Klasik filmového soundtracku očaroval Rudolfinum. FILMharmonie excelovala s melodiemi Johna Williamse

Klasik filmového soundtracku očaroval Rudolfinum. FILMharmonie excelovala s melodiemi Johna Williamse85%

Superman, E.T., ale i Malí kovbojové nebo Schindlerův seznam. Filmová filharmonie nabídla pod taktovkou Marka Šedivého průřez tvorbou legendárního velikána. Sladěné těleso vynikalo přesnou dynamikou i úžasným houslovým sólem.

V roce 1952 někteří poprvé slyšeli o mladičkém skladateli Johnu Williamsovi. Tehdy dvacetiletý umělec spolupracoval ve studiu se známými jmény a orchestrem. Asi tehdy netušil, že svými skladbami umělce jako Bernard Herrmann nebo Alfred Newman odsude do pozadí. Příští rok oslaví víc než osmašedesát let na scéně, a to má už na rok 2021 naplánované práce na pátém Indianu Jonesovi.

Dramaturgie Filmové filharmonie nemohla šlápnout vedle. Několikanásobný vítěz Oscara, Zlatých glóbů, cen BAFTA nebo Grammy nabízí takový výběr skvělých melodií, že stačí jen zavřít oči a ukázat prstem. Těleso ředitele Matěje Lehára ale pochopitelně šlo po největší favoritech. Nezaměnitelný rukopis sedmaosmdesátiletého veterána ale nesla i méně známější hudební témata. Ať už to byli Malí kovbojové nebo Čarodějky z Eastwicku.

Chuei Iwasaki tentokrát předal taktovku Marku Šedivému, který možná svým stylem nepůsobil tak energicky jako šéfdirigent, ale na výkonu FILMharmonie se to jen těžko projevilo. Orchestr začal westernem a sci-fi s The Cowboy’s Overture a Excerpts z Malých kovbojů a Blízkých setkání třetího druhu. Následovalo ikonické téma ze Supermana včetně milostné linky, kdy Clark Kent a Lois Lane plují v oblacích. 

Jedním z vrcholů první poloviny, a snad i celého koncertu, byl Schindlerův seznam a dechberoucí výkon houslisty Davida Pokorného. Nástroj pod jeho prsty v tom nejlepším slova smyslu úpěl a připomínal tak drama o záchraně polských židů a oběti Oskara Schindlera. Pokorný se nejprve předvedl v Main Theme a následně exceloval ve skladbě Remembrances, sám viditelně dojat silou mistrovského Williamsova díla a snad i diváckou odezvou. Trochu to jen odnesla následná melodie Adventures On Earth ze snímku E. T. - Mimozemšťan, jelikož diváci zůstali po houslové bravuře přikováni do sedaček a ne a ne letět na onom kole s roztomilým stvořením domů.

Po přestávce už FILMharmonie na nic nečekala a vytasila hned všechny trumfy. Téma z Jurského parku připomnělo krajinu s úžasnými dinosaury a poté už třikrát čaroval Harry Potter. Znovu velmi dobře zvolené pořadí skladeb, kdy po hlavní melodii Hedwig’s Theme následovala Chamber Of Secrets, temná a tajemná linka nesoucí hrozbu baziliška ve skrýši lorda Voldemorta. Hrozivého hada zaplašil až radostný svět kouzel v Harry’s Woundrous World, kdy si malý učeň uvědomuje, že domov nachází u svých přátel a v bradavické škole.

‘Ďábelský tanec’ přichystal orchestr z Čarodějek z Eastwicku, aby následně nabídl publiku v Rudolfinu velké finále v podobě melodií z předaleké galaxie a světa Hvězdných válek. První skladbou byla The Flag Parade z konce první Epizody, kdy republika slaví vítězství nad armádou droidů. Nechybělo ani milostné téma Across The Stars o zakázaném vzplanutí mezi Anakinem a Padmé a vrcholem byla melodie ze závěru prvního (chronologicky čtvrtého) dílu Star Wars Throne Room i se závěrečnými titulky a ústředním tématem.

FILMharmonie nechybovala a předvedla soustředěný a přesný výkon plný rozmanité dynamiky. Ve směsi klasického soundtracku Johna Williamse možná jen chvílemi ubrala na tempu a ztratila několik nástupů, ale bez výraznějšího efektu na celkovou podobu skladeb. Navíc si připravila bonus na úplný závěr. Šedivý po několikaminutových ovacích ve stoje vyzval své těleso ke hře přídavků, se kterými přišly skladby z Indiana Jonese, Čelistí a nakonec také kultovní téma Dartha Vadera Imperial March ze Star Wars.

Potlesk publika zastavila až rozsvícená světla ve Dvořákově síni. Jinak by hudebníci zřejmě neodešli. Filmová filharmonie dokázala, že patří mezi evropskou, ne-li světovou špičku. Marek Šedivý i Chuhei Iwasaki jako přední dirigenti pošlou po notové osnově radost svým divákům i v příští sezóně, na kterou orchestr ohlásil vystoupení se sci-fi tématy, milostnými skladbami na Valentýna a westernem v dubnu. 

Foto: FILMharmonie

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!