Tulipánová horečka: Propracovaný barevný květ, který ale zmizí v poli filmových bodláků

Tulipánová horečka: Propracovaný barevný květ, který ale zmizí v poli filmových bodláků80%

V 17. století zasáhla Holandsko horečka, která pohltila celá města, mnoho peněz i majetků. Neprojevovala se teplotou ani malátností, ale nezvladatelnou touhou koupit co nejlepší tulipán, nejlépe červenobílý. Nepatrná část nizozemské historie se nyní proměnila v barevné, kostýmové, romantické drama Justina Chadwicka, které dokáže diváka okouzlit podobně jako Rembrandtovy obrazy.

Jak že to bývá ve starých historických románech? Píše se rok 1643, Nizozemí se postupně propracovává k vestfálskému míru a stává se svébytným územím. Mimo to ale v Amsterdamu začínají boje daleko menší, ekonomické, které vejdou do historie jako tulipánová horečka, ve které mnoho lidí rychle vydělalo i prodělalo. Na pozadí těchto historických událostí se odehrává romantický příběh. Chudá dívka Sophie se ožení s movitým, ale o mnoho let starším obchodníkem Corneliem. Má krásný dům, služku Marii, ale není šťastná, dokud nepotká mladého a nadějného malíře Jana van Loose.

Z obrazů holandských mistrů přímo na plátno

Ze začátku všechno vypadá jako klasický romantický příběh obalený v propracovaných historických kostýmech a barevných okvětních lístcích. Čím víc ale Tulipánová horečka napadá celé město, tím složitější je zápletka příběhu. Pomalu se jednoduchý až klišovitý romantický příběh mění v propracované drama, které vás donutí přemýšlet o vděčnosti, lásce a pokoře.

I kdyby ale příběh nestál za nic, pořád by se bylo na co dívat. U historických filmů jsou už diváci zvyklí na propracovanou scénografii, ale v Tulipánové horečce každý záběr vypadá jako obraz jednoho z mistrů holandské malířské školy. Potemnělé uličky, krásné, i když nepohodlné oblečení, a občas výrazná modrá barva, kterou si ale mohli dovolit jen ti nejbohatší. 

Malíř, který měl okouzlit

Jediné, co ruší plynulý děj, je paradoxně hlavní postava. Malíř Jan van Loos v podání Dane DeHaana (Valerian a město tisíce planet) se nechává zastínit okolím i dalšími herci a během filmu si k němu divák nemá šanci najít vztah. Naštěstí je vedle něj většinu času Alicia Vikander jako Sophie (Dánská dívka), která naopak dokázala vyvolat v divácích hned několik emocí. Nejdřív lítost, zalíbení a potom odpor. Její one women show potom zdatně doplňuje Christoph Waltz v roli Cornelia, který se nakonec stane jedinou postavou, kterou může mít člověk rád.

V poli bodláků a neposečeného obilí vykvetl na konci léta krásný, barevný tulipán, který ale nejspíš zapadne mezi konec prázdnin, začátek školního roku a premiéru nových dobrodružství starého dobrého Hurvínka. Alepsoň pár dní ale budou propracované kostýmy a romantický příběh těšit těch několik šťastlivců, kteří se na něj zašli podívat, a pak jeho lístky upadnou v zapomnění. Škoda, takových květů je v dnešní kinematografii už málo.

Foto: www.csfd.cz

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Tulipánová horečka

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!