Restaurátor aneb napínavá kniha od autora Starožitníka

Restaurátor aneb napínavá kniha od autora Starožitníka 

Úspěšný španělský spisovatel Julián Sánchez přichází s volným pokračováním románu Starožitník. Tentokrát nese název Restaurátor a má opět veliké ambice stát se bestsellerem. Vychází u nakladatelství Jota.

Julián Sánchez má dvě vášně. Vedle basketbalu je to především literatura a rozhodně i on je velkým přísunem pro tento obor. Bestseller Starožitník nabídl napínavý příběh, který v sobě kombinuje prvky historie a thrilleru. I Restaurátor se veze na podobné vlně. Tentokrát se vracíme v minulosti do období druhé světové války a středobodem je úspěšný malíř Josep Maria Sert.

Spisovatel Enrique Alonso se vrací do San Sebastianu, aby se účastnil otevření muzea San Telmo. Vedoucí oddělení pro vztahy s veřejností tohoto muzea je jeho expřítelkyně Bety Daleová. Právě s ní prožil veškeré dobrodružství, o kterém sepsal svou minulou knihu.

Na večírku se Enrique seznámí s restaurátorem Brucknerem, který je později nalezen mrtvý. Údajně utonul. Bety na tomto starším pánovi hodně záleželo a nevěří v nešťastnou náhodu. To je první chvílí, která slibuje budoucí dobrodružství.

Enrique si pro svou novou knihu vybírá za téma právě zesnulého Brucknera. Ten se ve svých posledních dnech i předchozích letech věnoval studiu díla a osobnosti malíře Josého Serta. Enrique a Bety začnou na vlastní pěst pátrat po stopách týkajících se Brucknerovi vraždy. Navíc zjistí mnoho zajímavých okolností nejen o jeho životě, ale i slavného malíře a jeho přátel. Spisovatel Enrique Alonso díky tomu začíná psát opravdu výjimečnou knihu.

Co může být pro knihomola lepší než příběh o psaní románu? Julián Sánchez se vrací opět ve veliké formě. Jeho nový román Restaurátor volně navazuje na předchozího Starožitníka. Celý děj se zpočátku pohybuje velice volně. Občas se může zdát až moc milostný, aby následně přinesl dramatickou zápletku. Po vraždě restaurátora Brucknera se začíná rozjíždět opravdové dobrodružství nejen pro postavy, ale i čtenáře.

Nejzajímavější je forma celé knihy. Začíná ve vlastním příběhu ze současnosti a různými způsoby se vrací do minulosti. Velice zajímavé jsou například dopisy Serta s jeho přáteli, které dodávají pátračům důležité informace. Jedna ze zápletek se odehrává za druhé světové války. Malíř Sert zde pomáhá svým přátelům, kteří mají problémy s nacistickým režimem. On sám je v kontaktu s několika německými důstojníky, a proto má značně volnější život. Celé válečné prostředí je velice zajímavě popsané a příběhu jen prospívá.

Vedle vyšetřování řeší postavy i své osobní vztahy. Enrique se s Bety v minulosti rozešli a nyní se po letech setkávají. Jejich vztah už není ani zdaleka tak upřímný a důvěrný jako dříve. Přesto něco mezi nimi stále je. Dají se dohromady, nebo zůstanou navždy odloučení?

Restaurátor zaujme především svým stylem a historicko–thrillerovým prostředím. Nabízí lehký náznak Dana Browna a podobných autorů, přesto si kráčí svou vlastní cestou. Hlavní postava spisovatel Enrique postupně píše knihu o svých zážitcích, které prožívá právě na stránkách této knihy. To je opravdu vynikající nápad a dodává celému příběhu na zajímavosti.

Napětí, historie a láska na více než 370 stranách, které jsou napsané opravdu kvalitním autorem. Restaurátor pokračuje v oslňující dráze, kterou mu vyšlapal jeho předchůdce. Jestliže mátě dost Dana Browna, rozhodně sáhněte po Juliánu Sánchézovi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!