Maulbertsch pinxit. zakázky Franze Antona Maulbertsche na Moravě a v Čechách

Maulbertsch pinxit. zakázky Franze Antona Maulbertsche na Moravě a v Čechách

Termín: 2.6.2024 29.9.2024
Vstupné:

neuvedeno

2čer - 29zář celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění malba baroko muzeum


Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) náleží mezi nejvýznačnější představitele středoevropské malby pozdního baroka. Pocházel od Bodamského jezera, na konci třicátých let 18. století se trvale usídlil ve Vídni a ve druhé polovině 18. století podstatným způsobem ovlivnil také malířské dění na Moravě a v Čechách.

S jeho jménem dnes můžeme spojit řadu významných realizací nástěnných maleb a oltářních obrazů v interiérech zdejších kostelů. Jeho nepřehlédnutelným epilogem se stala výmalba Filozofického sálu knihovny premonstrátského kláštera v Praze na Strahově, kde na přání objednavatele navázal na obdobnou úlohu, jíž se prezentoval již o dvě desetiletí dříve v knihovně premonstrátského kláštera v Louce u Znojma (zrušeném Josefem II. v roce 1784). Výstavu s tvorbou tohoto výrazného malíře připravilo Muzeum umění Olomouc od 3. 5. do 29. 9. 2024 v Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kde také zanechal výraznou uměleckou stopu.

Maulbertsch v době vrcholu své tvorby přijímal zakázky z různých koutů tehdejší habsburské monarchie i za jejími hranicemi. Značná pracovní vytíženost jej proto záhy přiměla k zavedení efektivně pracujícího ateliéru, v němž se v průběhu čtyř desetiletí vystřídalo hned několik výrazných, jinak samostatně působících malířů. Maulbertsch se sám obvykle soustředil na nástěnnou malbu, její kompoziční rozvrh a figurální složku.

Zdroj fotky (Maulbertsch): Arcidiecézní muzeum Kroměříž

Galerie a muzea - Kroměříž Akce v obci Kroměříž

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Maulbertsch pinxit....

Villa MemoriesZlín (20 km)

Theatre HotelOlomouc (33.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (34 km)