Květnovské hudební slavnosti

Květnovské hudební slavnosti

Adresa:

Blatno, okr. Chomutov, Blatno 1

Termín: 30.8.2024 (pátek)
Vstupné:

zdarma

Žánr: festivalyhudební festival varhanní koncert vážná hudba stará hudba


Mezinárodní hudební festival staré hudby v Krušných horách, Květnovské hudební slavnosti, se bude konat poslední prodloužený srpnový víkend. Pátý ročník festivalu nabídne účast českých i zahraničních umělců specializujících se na dobové nástroje a historickou interpretaci.

Historické varhany, které inspirovaly letošní festival, stály na počátku hvězdné kariéry Georga Friedricha Händela. Na pátečním zahajovacím koncertu HÄNDELOVI PŘÁTELÉ A NEPŘÁTELÉ představí kontratenor Alex Potter s barokním souborem Nivalis Barokk výjevy z Händelových oper Orlando a Theodora v kontextu tvorby jeho londýnských kolegů Agostina Steffaniho, Attilia Ariostiho a Giovanni Bononciniho. Dramatickým protějškem Alexe Pottera bude sopranistka Guro Evensen Hjemli. Na koncertě také zazní premiéra českého skladatele Otto Oranyho.

Sobotní matiné REZONANCE VIOLY D’AMORE představí kouzelný nástroj viola d’amore. Na koncertě vystoupí Daniela Braun, vzácná mistryně tohoto nástroje a výzkumnice jejího českého repertoáru. Večer se připojí dlouhodobý festivalový partner Batzdorfská dvorní kapela s programem HÄNDELOVY MARIÁNSKÉ KANTÁTY v poutním kostele v Květnově proslaveném svou soškou madony.

Nedělní odpoledne bude patřit Kesselberg-Ensemblu a Johannu Gotfriedu Müthelovi, který byl posledním žákem Johanna Sebastiana Bacha. Program HEDVÁBNÉ VESTY A ZLATÉ KNOFLÍKY představí Müthela jako brilantního a inovativního mistra. Müthelův cembalový koncert bude doprovázen hudbou cellového virtuosa Lugiho Boccheriniho a lotyšského autora Uģse Prauliņše.

Celé dění festivalu můžete sledovat také online. Vstupné je dobrovolné.

Zdroj fotky: Oficiální stránky obce Blatno

Hudební kluby - Ústecký kraj Akce v obci Blatno, okr. Chomutov

Podobné akce