Zámek Řitka – po stopách jediné ženy, co vyhrála Velkou Pardubickou

Zámek Řitka – po stopách jediné ženy, co vyhrála Velkou Pardubickou

Adresa:

Řitka, Všenorská 1, Řitka

Termín: 5.7.2024 v 10:00 hod. (pátek)
Vstupné:

125–250 Kč

5červenec pátek 10:00

Žánr: ostatní akcehistorie sport velká pardubická


Zámek Řitka – po stopách jediné ženy, co vyhrála Velkou Pardubickou a prohlídka stájí Equus Kinský.

V třicátých letech minulého století se v Německu rozjíždí obludná mašinerie, jejímž nejsilnějším nástrojem je propaganda. Je zapotřebí dokázat, že Árijci jsou nadřazeni ostatním ve všem; i ve sportu. V letech 1935 a 1936 triumfuje Oskar Lengnik, zástupce hitlerovského Německa, na běloušovi Heroldovi. Odváží se jim někdo postavit? Ano, Lata Brandisová poráží symbolicky v sedle klisny Normy nacistickou ideologii – česká žena na českém koni vítězí nad muži.

Poprvé a zatím naposledy tento závod vyhrála žena. Lata, celým jménem Marie Immaculata Brandisová, žila v době, kdy ženy teprve bojovaly za svá práva účastnit se veřejného života, studovat a účastnit se sportovních závodů. Setkala se s mnoha neúspěchy a jen svojí nezdolností dosáhla tohoto jedinečného vítězství. I za 2. světové války se hrdě hlásila k české národnosti a statečně se prala s životem i v době , kdy se komunistický režim snažil o to, aby byl její odkaz co nejvíce zapomenut. My ale nezapomeneme!

Maximální kapacita 15 osob, nutné koupit vstupenky předem.

Předpokládaná délka návštěvy je 2 hodiny, komentovaná prohlídka zámku s muzeem věnovaném Latě Brandisové, jediné ženské vítězce Velké pardubické. Prohlídka stájí s chovem koně Kinského

Vstupné: 250 Kč dospělí, 125 Kč děti do 15 let.

Zdroj fotky (Po stopách jediné ženy, co vyhrála Velkou Pardubickou): Fabián Tours

Podobné akce