Důl Skalka Mníšek pod Brdy

Adresa:

Mníšek pod Brdy, Pražská 900, 25210 Mníšek pod Brdy

Termín: 13.1.2024
Vstupné:

300 Kč dospělí, 200 Kč děti 10-15 let, mladší děti do dolu nesmí

Žánr: sportrodina děti jízda důlním vláčkem důl Skalka Mníšek pod Brdy


V blízkém okolí Prahy, dobře dostupný autem i veřejnou dopravu ( autobus, vlak). Jízda důlním vláčkem od bývalých Kovohutí pod barokní areál Skalka. Jeden z nejstarších dolů na železnou rudu na našem území, těžil zde již keltský kmen Bójů. Nenáročná trasa vhodná pro všechny věkové kategorie od 10 let. Důl spravují dobrovolníci z Montánní společnosti ve svém volném čase. Dolem provádí Igor Gajdušek, báňský záchranář, expert na podzemí, které je zároveň jeho celoživotním koníčkem. Lidé si pochvalují jeho poutavý a zajímavý výklad. Rád odpoví na vaše dotazy, je moc rád, když nemusí jen odříkávat naučený text a prohlídka probíhá spontánně podle zájmu účastníků .Po dohodě se můžou zúčastnit i menší psi.
 
Sraz je v 09:45 před areálem bývalých Kovohutí v Mníšku pod Brdy. V 10 hodin začíná prohlídka, která trvá cca 2,5 hodiny. Teplota je 11, 5 stupně. Helmy jsou k dispozici, světla nejsou potřeba, důl je osvětlený a cesty jsou vysypané kamením, proto stačí jakákoliv uzavřená obuv. V dolu se již od dob Keltů těžila železná ruda, v malém množství křemenec. V současné době je to "spící" zakonzervovaný důl, železo je obsaženo v malých koncentracích, proto není alespoň zatím vhodné v těžbě pokračovat.

Nutná rezervace, možná pouze po uhrazení celé částky (300 Kč dospělý, 200 Kč děti 10-15 let, mladší děti do dolu nesmí), maximální počet míst 24. 

Kontakt Eva Nová -777 897 951, lépe psát na WhatsApp.

Z vážných důvodů (pracovní neschopnost, neočekávaná směna v práci) je možné uhrazenou rezervaci přesunout na jiný termín, pokud bude nahlášeno nejpozději 48 hodin před začátkem túry, v případě absence neomluvené do tohoto termínu vstupné propadá, i poté je ale nutné nahlásit neúčast, pokud bude místo z mojí strany nahrazeno, je stále možná kompenzace ve výší 50 procent. Můžete samozřejmě uvolněné místo obsadit někým jiným. Pokud bude rezervace udělána méně než 24 hodin před začátkem túry, platí se příplatek + 200 Kč na osobu, platí i pro náhradníky. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce