Magdaléna Pacáková / Rostlino, kam rosteš

Magdaléna Pacáková / Rostlino, kam rosteš

Adresa:

Praha 9, Kolbenova 923/34a

Termín: 17.10.2024
Vstupné:

zdarma

17říjen čtvrtek 18:30

Žánr: výstavyumění výtvarné umění malba


Přijměte naše srdečné pozvání na výstup z rezidence „Rostlino, kam rosteš?“ Magdalény Pacákové ve čtvrtek 17. října od 18:30 hodin.
 
Magdaléna Pacáková se věnuje biologickým tématům týkajícím se různých živočišných strategií a obranných mechanismů z rostlinné a mykologické říše. Rostliny na rozdíl od živočichů mají neukončený růst, nemají pevně danou formu, do které by dorostly a zůstaly tak. Život závislý na fotosyntéze je jeden velký hon za světlem, a tak je hlavním cílem růst a přerůstat. Výsledkem rezidenčního pobytu bude série maleb tematizujících tuto životní strategii, doplněná instalací pletených tubulů z vrbového proutí. Využití košíkářské techniky funguje na principu nekonečného přidávání dalších řad proutků, což odkazuje na neukončený růst. Konečná forma pak připomíná jak viditelné, tak mikroskopické rostlinné struktury, které jsou v neustálé proměně. Jedná se o mikrotubuly, které hrají důležitou roli v buněčném dělení, tedy genezi dceřiných buněk, a tím pádem růstu.
 
Magdaléna Pacáková studovala volné umění na pražské Umprum a momentálně pokračuje ve studiu geobotaniky na Přírodovědecké fakultě. Ve své práci se věnuje převážně malbě a tetovaní. Její díla spojuje utváření fantaskních příběhů kořenících v realitě, kterou kolem sebe nachází. V poslední době také propojuje svůj zájem o botaniku s uměleckou tvorbou. Náměty opírá o exaktní botanické poznatky, ale uchopuje je svým uvolněným expresivním rukopisem. V projektu Rostlino, kam rosteš? se Magdaléna zaměří na fenomén neukončeného růstu rostlin. Inspirace plyne z různých životních strategií, jejichž hlavním cílem je růst a přerůst.
 
vstupné dobrovolné

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Magdaléna Pacáková /...

Wellness Hotel STEPPraha (2.2 km)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4.9 km)

Žižkovská televizní věžPraha (5.4 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (5.4 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (6.5 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4.5 km)