Pavel Šmíd – Pavana

Pavel Šmíd – Pavana

Adresa:

Praha 4, Marie Cibulkové 334/22

Termín: 9.9.2024 11.10.2024
Vstupné:

dobrovolné

9zář - 11říj celý den

Žánr: výstavyvýtvarné umění české umění


Ve výstavním prostoru IN GALLERY se představuje malíř Pavel Šmíd (1964), absolvent pražské Akademie výtvarného umění v ateliéru malby Jiřího Sopka. Jeho výstava s názvem Pavana bude k vidění do 11. října 2024.

Současná tvorba Pavla Šmída má v sobě vysokou dávku exprese, přestože jejím zdrojem je často chladný technický obraz. Používá rodinné fotografie jako archív výjimečných i opakujících se momentů lidského života.

Co o nás jeden konkrétní zastavený okamžik vypovídá? Fotografování se stalo součástí rituálního konání člověka. Přednostně zaznamenáváme právě ritualizované události, sňatky, pohřby, narození, oslavy, jízdu na prvním kole, koupání v přírodě.

Lidské životy napříč generacemi a sociálními bublinami zjevně procházejí podobnými milníky. Rituální chování navozuje pocit jistoty, usměrňuje proudění životní energie, dovoluje nám soustředit se na podstatné. Ať už je to cokoli.

Monumentalizací formátu, pastózním rukopisem a opulentní barevností se za banální fotografickou momentkou probouzí druhý život. Rituální proces malby Pavla Šmída převádí figury do světa vzrušivého dramatu, ambientní hudebnosti, neklidné vážnosti, obřadního tance.

Kurátorka: Martina Vítková

Galerie a muzea - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pavel Šmíd – Pavana

VIPliving HouseboatPraha (681 metrů)

Union Hotel PraguePraha (735 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 298 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (2.7 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 247 m)