Architektura interaktivně II. – Baroko na Hradčanech a Malé Straně

Architektura interaktivně II. – Baroko na Hradčanech a Malé Straně

Adresa:

Praha 1, Malá Strana

Termín: 6.10.2024 v 14:30 hod. (neděle)
Vstupné:

650 Kč

6říjen neděle 14:30

Žánr: ostatní akceOpen House Praha prohlídka architektura historie


Jaké z malostranských a hradčanských památek jsou postaveny v barokním stylu? Proč zrovna baroko je nejvíce zastoupeným architektonickým slohem nejstarší části Prahy? Najdeme na Malé Straně fasády domů, které nejsou dotčené pozdějšími úpravami? Naučte se v rámci interaktivní procházky rozeznávat charakteristické prvky barokního stavitelství, které se na našem území rozvíjelo v období od konce třicetileté války (1648) až do první poloviny 18. století. Slibujeme vám, že na konci procházky budete umět poznat nejen výrazné prvky charakterizující barokní styl, ale i třeba rozdíl mezi rukopisem Jana Blažeje Santiniho Aichla od jeho konkurentů.

Baroko je stylem, který především utváří architektonický ráz Malé Strany a Hradčan. Jeho ranou fázi můžeme zařadit do období od konce třicetileté války (tedy po roce 1648) do přelomu 17. a 18. století. Nejvíce barokních památek u nás však pochází až z následujícího vrcholného období první poloviny 18. století. Z malostranských a hradčanských chodníků lze ale obdivovat i překrásné fasády z doby pozdního baroka, v několika případech prakticky nedotčené pozdějšími úpravami.

Architektura interaktivně je cyklus lektorovaných procházek, jejichž hlavním cílem je prezentace architektonických slohů a jejich tvarosloví s důrazem na zapojení samotných účastníků. Průvodce ukáže účastníkům zvláštnosti jednotlivých stylů a podle podle specifických prvků je naučí od sebe rozeznávat. Na konci cyklu by měli být účastníci schopni sami určit konkrétní sloh, včetně jeho časového zařazení. Procházka je určena všem aktivním zájemcům o architekturu, kteří nechtějí jen pasivně naslouchat výkladu průvodce a mají dobrou fyzickou kondici.

Nutná rezervace vstupenek předem.

Podobné akce