Marshall uvádí Gershwina a Bernsteina

Marshall uvádí Gershwina a Bernsteina

Adresa:

Praha 1, Náměstí Republiky 5

Termín: 10.6.2025 v 19:30 hod. (úterý)
Vstupné:

1100–180 Kč

10červen úterý 19:30

Žánr: koncertyklasická hudba


Všestranný britský hudebník Wayne Marshall je mezinárodně uznávaný jak za dirigentským pultem, tak u kláves klavíru či varhan. Pražské publikum si ho určitě pamatuje ze skvělého koncertního provedení Gershwinovy opery Porgy a Bess v jedné ze sezon rozhlasových symfoniků. Nyní se vrací s Bernsteinovou starozákonní symfonií z roku 1944 a s další hudbou George Gershwina.

Ten byl prvním, kdo dokázal opravdu geniálně prolnout afroamerickou hudbu s evropskou operou – vlastně přesně podle předpovědi Antonína Dvořáka, který během svého pedagogického působení v New Yorku v roce 1892, pouhé čtvrtstoletí po zrušení otroctví v USA, prohlásil, že základem původní americké skladatelské školy, má-li vzniknout, by se měly stát především černošské melodie a písně.

Gershwin v osmnácti vydal svůj první šlágr a o tři roky později mu už na Broadwayi hráli první celovečerní komedii. V roce 1924 pak do koncertního dění prorazil naplno Rapsodií v modrém, která nečekaným způsobem otevřela možnosti nového kombinování dvou světů – prvků jazzové a klasické hudby. Nové intonace a rytmy černošského jazzu chtěl Gershwin spojovat se světem vážné hudby opakovaně. Skladby jako Klavírní koncert, Druhá rapsodie a Kubánská předehra se mu povedly, ale úspěch Rhapsody in blue přece jen už nepřekonaly. Nepodařilo se to ani jazzem ovlivněné symfonické básni Američan v Paříži, využívající orchestr s celestou, saxofony a automobilovými klaksony.

Program:

  • George Gershwin: Druhá rapsodie 15 min.
  • George Gershwin: Američan v Paříži 16 min.
  • přestávka 20 min.
  • Leonard Bernstein: Symfonie č. 1 „Jeremiáš“ 25 min.

Obsazení:

  • Wayne Marshall dirigent
  • Hadar Halevy mezzosoprán
Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Marshall uvádí...

Tyn Yard ResidencePraha (304 metrů)

The Emblem HotelPraha (705 metrů)

ValentinskaPraha (827 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (50 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (537 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (921 m)